cisrudlow Opublikowano 4 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2005 Mam plyte glowna Epox'a EP-8RDA3 (athlon). Sa tam 3 wejscia na pamiec, w tym dwa maja dzialac, jako dual channel. Wlasnie zalatwilem sobie dodatkowe dwie kosci (kazda jest inna: kingston 256MB/333, 128MB/400 i 256/400 chyba, takze kingstona). Wsadzilem je do komputera (na kanale dual channel znajduja sie dwie kosci po 256 [o roznym taktowaniu], a na dodatkowym kanale 128MB). Tu pojawia sie problem, tzn. bios poprawnie wykrywa ilosc pamieci, czyli 640MB i automatycznie wlacza dual channel (o czym mnie informuje i nie wiem, jak wylaczyc ten dual), ale juz windows widzi tylko 256MB (sprawdzalem roznymi programami). Czy wlozenie dwoch roznych kosci na kanal dual channel moze powodowac taka sytuacje? Jezeli tak, to czemu bios poprawnie pokazuje ilosc pamieci? Z gory dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Amd_Powered Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Mam plyte glowna Epox'a EP-8RDA3 (athlon). Sa tam 3 wejscia na pamiec, w tym dwa maja dzialac, jako dual channel. Wlasnie zalatwilem sobie dodatkowe dwie kosci (kazda jest inna: kingston 256MB/333, 128MB/400 i 256/400 chyba, takze kingstona). Wsadzilem je do komputera (na kanale dual channel znajduja sie dwie kosci po 256 [o roznym taktowaniu], a na dodatkowym kanale 128MB). Tu pojawia sie problem, tzn. bios poprawnie wykrywa ilosc pamieci, czyli 640MB i automatycznie wlacza dual channel (o czym mnie informuje i nie wiem, jak wylaczyc ten dual), ale juz windows widzi tylko 256MB (sprawdzalem roznymi programami). Czy wlozenie dwoch roznych kosci na kanal dual channel moze powodowac taka sytuacje? Jezeli tak, to czemu bios poprawnie pokazuje ilosc pamieci? Z gory dzieki. 1529691[/snapback] w instrukcji masz napisane jak obsadzac sloty i jakimi pamieciami tam tez bedziesz mial napisane jakie konfiguracje obsloguje plyta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 ja mam teraz w 8rda3i pro wsadzone 3 kosci - 2*256 i 1*512 wszustkie twinmos pc3200 i wszystko chodzi bez problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cisrudlow Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 tylko, ze u mnie wszystkie kosci sa inne (128MB/400Mhz jest kingstona, 256MB/400 jest good ramu i 256MB/366 Kingstona). Okazalo sie, ze wszystkie inne sytemy dobrze wykrywaja pamiec (np.Linux wykrywa 628MB, czyli dobrze), tak samo bios pokazuje prawidlowa ilosc, tylko Winda ma jakies problemy z tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...