Skocz do zawartości
Darcon

Gigabyte K8ne

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem, kupilem drugi zestaw dla kumpla znowu na tym gb i znowu jest problem, komp sie odpala w sensie ze kreca sie wiatraczki ale z glosniczka zadnego sygnału nie słychac, komp nie odpowiada tylko sie kreca wiatraczki, gdy podłacze druga kostke zasilania ta mała to komp sie odpala tylko na 1 sekunde i odrazu sie wyłacza, co to moze być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robil juz ktos Railmoda do K8NE ?

Pod ktory konkretnie kondensator przed pamieciami trzeba podpiac zasilanie 3,3v?

Mam dwa podejrzenia. Patrzac pionowo na plyte - na lewo przy slocie DDR1 jeden nisko przy otworze na srubke oraz drugi wyzej w połowie slotu.

Dołączona grafika

schemat od wisnia666.

Edytowane przez gaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co znaczy niedlugo? planuje zakup i ta informacja jest wazna

na stronie gigabyte,a (nie polskiej) jest podział na rev. 1.x i 2.x, z tym że do 2.x nie ma jeszcze zdjęcia, specyfikacja techniczna ta sama, możliwe że zmniejszyli maks. Vcore jak w K8NS 2.0, ale to tylko moje domysły, oby było inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie , nie załamywać mi się tutaj. Jeszcze dziś rano wydawało mi się, że 250 magistralka jest nie do przejścia, a teraz proszę bardzo 291x8 na Sempie2600 z biosem F6 i bez żadnego zbędnego chłodzenia na NB. I to jeszcze nie koniec. Co mnie pomogło? Przede wszystkim zauważyłem, że ustaienie mnżnika jest bardzo ważne - u mnie najlepiej HTx2, ustawienia "połówkowe typu 2.5,1.5 są bardzo niestabilne i na nich nie zawalczyłem zbytnio. Po drugie co do ustawienia timingów - radzę przyjżeć się wszystkim a nie tylko tym "pierwszym" (CL,tRC,tRFC itp) U mnie na przykład bardzo ważna okazała się opcja z jakimś tam refreshem pamięci czy coś takiego - w miarę podnoszenia FSB musiałem to korygować, żeby utrzymać stabilność. Oczywiście ustawienia timingów dla pamięci - manual bo na auto to nie bardzo to wszystko trzymało się k.u.p.y :D Tak więc mnogość opcji w biosie to z jednej strony dobrodziejstwo, a z drugiej dodatkowy stopień skomplikowania. Oczywiście panowie z Gigabyta mają jeszcze nad czym popracować i to nie ulega wątpliwości, ale wierzę, że dobije w końcu do tego upragnionego 8x300Mhz. :twisted2: Panowie próbujcie dalej, wkońcu co z nas byliby za tweakowcy gdyby nasz sprzęt podkręcał się bez problemu :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W rev 2.0 płyty K8NE firma GIGABYTE zrezygnowała z umieszczania na płycie punktów lutowniczych umozliwiających wlutowanie złącza 1394, Pinów BIOS write protection oraz IR/CIR. ( Wspomniane punkty lutownicze dostępne sa jednynie w rev 1.0)

Taką odpowiedź otrzymałem od Gigabyte na pytanie o różnice między rev 1.x a rev 2.x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj wziąłęm się do roboty, wcześniej nie kręciłem bo nie było takiej potrzeby :) dzisiaj mnię coś natchnęło :]

Tak więc rozpocząłem zabawę :

krok:

1 : HT x2, FSB 220 - 1.76 GHz OK

2 : HT x2, FSB 230 - 1.84 GHz OK

3 : HT x2 , FSB 240 - 1.92 GHz OK

4 : HT x2 , FSB 250 - 2 GHz OK

5 : HT x2 , FSB 260 - 2.08 GHz OK

6 : HT x2 , FSB 270 - 2.16 GHz OK

7 : HT x1 , FSB 280 - 2.24 GHz OK

8 : HT x1 , FSB 285 - 2.28 GHz OK

9 : HT x1 , FSB 290 - 2.32 GHz OK pamięć 2/1.33 - 392 MHz (niestety. moje KingMaxy za dużo nie pociągną)

Po ustawieniach z kroku 9 , puściłem po 4x smarki, 2001,2003,2005 wszystko full stable.

A i jeszcze temperatura... procka chłodzi cooler BOXowy, obudowa była otwarta :] , temp. po markach : temp

Następnie chciałem ustawić FSB 295 MHz, ustawiłem w BIOSIe , komp się odpala, wszystko gra ale po uruchomieniu CPUz jest ciągle 290 MHz :/

Czym to jest spowodowane? Jakaś blokada ? :mur:

Podsumowując, jak narazie FULL STABLE : 290MHz ale to zapewne nie koniec zabawy... :wink:

...

Edytowane przez adi_h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W rev 2.0 płyty K8NE firma GIGABYTE zrezygnowała z umieszczania na płycie punktów lutowniczych umozliwiających wlutowanie złącza 1394, Pinów BIOS write protection oraz IR/CIR. ( Wspomniane punkty lutownicze dostępne sa jednynie w rev 1.0)

Taką odpowiedź otrzymałem od Gigabyte na pytanie o różnice między rev 1.x a rev 2.x

dwufazowe zasilanie wstawili wiec pewnie podobnie jak w k8ns napiecie w biosie zostalo ograniczone do 1,55 :(...oj ciekawe ile firma "dostala" od amd za wtawianie ograniczen utrudniajacych nam zycie?? :blink: mysle ze jezeli firma faktycznie w ten sposob sie podporzadkowala amd to nie ma co liczyc na jej wsparcie.....poprostu wtedy te plytki nie beda sie nadawaly do kupna przez nas...potencjalnych overclockerow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

myślałem, że nie może być gorzej

jestem chyba bardzo przekonany, że słabe oc to nei wian mojego proca, tylko płyty, tka smao jak kolega wyżej htt290, okej wyzej zaczynają sie schody i odziwo czym lepiej schłodzonych chipset (czyt wiekszy nawiew) wiecej mhz wyciągam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wstaje na 300 nawet, w EasyTune widzi FSB x 300 ale jest ciągle 2.32 GHz ... CPUz pokazuje FSBx290 , głupota, nie wiem czym to jest spowodowane... :mur: :mur: :mur:

COś mnie ogranicza ? Coś źle ustawiłem ?

na FSB 290 wszystko śmiga idealnie ! Testowałem prawie 4h :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wstaje na 300 nawet, w EasyTune widzi FSB x 300 ale jest ciągle 2.32 GHz ... CPUz pokazuje FSBx290 , głupota, nie wiem czym to jest spowodowane... :mur: :mur: :mur:

COś mnie ogranicza ? Coś źle ustawiłem ?

na FSB 290 wszystko śmiga idealnie ! Testowałem prawie 4h :)

Ciekawe jest to, że u mnie sytuacja jest podobna, ale jednak trochę inna. Otóż na 8x292 wszystko jest super stabilnie, pocek na napięciu 1.425V. Więc sytuacja wyjściowa do dalszego podkręcania wydaje się bardzo korzystna. Ale podniesienie FSB do 293 jest niestabilne cokolwiek bym nie robił. Co ciekawe i jednocześnie mocno irytujące to fakt, że działa HTx2, HTx3, ale tylko jeden dzielnik dla pamięci 2/1.33. Na jakimkolwiek innym dzielniku nie mogę uzyskać stabilnego FSB powyżej UWAGA -- 210Mhz --. :blink: Strasznie to wszystko dziwne jest nie uważacie. Jestem pewien, że winę za to ponosi niestety mocno porąbany bios, którego Gigabyte powinien wsadzić sobie w dupę. :angry: UFF ulżyło mi trochę. :wink: Podsumowując - bariera 290Mhz FSB? Czy to przypadek?

Edytowane przez JohonyDi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Czy istnieje jakikolwiek powód i jakikolwiek sens testowania biosów w wersji mniejszej od F4, czy mam z góry założyć, że czego nie uda mi się na F6 to nie ma szans żeby działało na przykład na F3? A co do przesiadki na DFI to na razie nie zamierzam. Jestem uparty i nie daję łatwo za wygraną <_< :wink: Zrobię z tym gigabytem porządek B) 8-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie w szkole sa k8ne i sempy 3300+ dzis testowalem co da sie z tego zrobic, plyta nie wstawala na 300, ale na 250 wstala, potem kumpel cos sie plul to odkrecilem kompa ;) jednak 2@2,51 GHz chodzilo :)

bios F6, ciekaw jestem ile da sie wycisnac z tych 3300+ :) z checia bym podniemil za mojego 2500+ :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie. Czy istnieje jakikolwiek powód i jakikolwiek sens testowania biosów w wersji mniejszej od F4, czy mam z góry założyć, że czego nie uda mi się na F6 to nie ma szans żeby działało na przykład na F3? A co do przesiadki na DFI to na razie nie zamierzam. Jestem uparty i nie daję łatwo za wygraną <_< :wink: Zrobię z tym gigabytem porządek B) 8-)

a kręcił ktoś płytkę na BIOSie F5 ? Mam takowy w archiwum schowany :) może warto wkrzesić ?

Ja standardowo miałem biosa F3 i straszna lipa htt 250 max :mur: . Było to z wiązane z nie zmieniającym się mnożnikiem HT pomimo zmiany na np. 1x w biosie płyta trzymała sztywno ht na 4x. Bios F4 ta sama sytuacja. Bios F5, wynik oc podskoczył do htt275 (ht zmieniało się lecz płyta miała problemy z wstawaniem) ale to mnie nie satysfakcjonowało. Gdy wyszedł bios F6 płyta nareszcie wstawała na htt 300 bez większych problemów gdzieś 6/10 razy wstaje bez problemu pozostałe przypadki to różnie czasami wystarczy włączyć kompa i wyłączyć a czasami reset CMOS ratuje sytuacje ale bardzo rzadko. Powyżej htt 300 nie testowałem czekam na bios f7. Myślę ze procek jeszcze może sporo jak na razie śmiga na 2,4ghz z 1,4V :D wiec nie jest źle.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kręcił ktoś płytkę na BIOSie F5 ? Mam takowy w archiwum schowany :) może warto wkrzesić ?

No i wygląda na to, że chyba warto było wskrzesić - przynajmniej w moim przypadku B) Udało mi się w końcu przełamać magiczne HTT 300Mhz i jak na razie stabilne pod każdym względem 305x8= 2440. Pamięci chodzą na 188Mhz. A udało się przy pomocy biosu F5 właśnie. Komp odpala się za każdym razem i jest stabilny jak skała (przeszedł próbę Stress Prime 2004 oraz GoldMemory). Oto moje spostrzerzenia po długim testowaniu płyty. Zauważyłem, że najważniejsze do uzyskania nie tyle stabilności co w ogóle faktu, że komp się odpala (tzn nie zawisa na ekranie gdzie widzimy tylko info, że procek jest podkręcony przy starcie) są 2 parametry w biosie:

1.Max Memclock (tu ustawiamy dzielniki da pamięci). W F6 się to trochę inaczej nazywa, ale nie ma jednego dzielnika, który u mnie akurat okazał się niezbędny do przekroczenia HTT 300Mhz - mówię mianowicie o MaxMemclock = 120 (dla F6 byłoby to chyba 2/1.20). Dla 133 (2/1.33), który wystąpuje w F6 dobijam do 292Mhz i ani jednego Mhz więcej. Dla 120 na razie spokojnie idzie na 305 i będę jeszcze walczył. W każdym razie na 120 działa OK, na każdym innym dzielniku nie jestem w stanie przekroczyć 300Mhz dla FSB. Na niektórych dzielnikach (150,183) nie mogłem przekroczyć FSB >215Mhz (oczywiście przy założeniu, że dzielniki te pozostawiały pracę pamięci w dopuszczalnych i sprawdzonych wartościach - u mnie poniżej 231Mhz.

2. Refresh ref (Tref) - u mnie tylko i wyłącznie ustawienie 2x3120 (piszę z pamięci więc może trochę inaczej) dla biosu F5 (to jest chyba odpowiednikiem 200Mhz - 3.95us dla biosu F6)

Te dwa parametry w moim przypadku okazały się kluczowe. Zmieniając jakikolwiek z nich na inne wartości niż podałem skutkowało dużo gorszymi możliwościami podkręcania. Być może jeszcze inna kombinacja ustawień coś wniesie i da lepsze wyniki - zobaczymy.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości w dalszym podkręcaniu B)

Edytowane przez JohonyDi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu pchnołem swoje cudo trochę do przodu. A pomógł mi wątek "Wszystko O --> Dfi Lanparty Nf4 ( All Models )". Naprawdę jest wiele analogi co do ustawień pamięci i co więcej - rozwiązania tam proponowane u mnie się sprawdzają. B) A więc do rzeczy. Jak na razie

Sempron 2600 1600Mhz@(8x316=2532Mhz) 1.5V (będę schodził z napięciem w dół bo tyle dałem dla pewności) stabilnie - całą noc leciał Stress PRIME 2004 - Temp w stresie 37C, idle 25C na boxie

- bios F5

- HT Frequency 2x

- MaxMemclock(120) - będę próbował na 130 i 150 żeby uzyskać wyższe tektowanie pamięci

- Timingi Manual-2-8-10-3-2-7-3-2-1-3

- (tREF) 1x3120 Cycles

- Read Preamble Value 6ns (zmieniłem z default 5.5ns na której system był niestabilny) - JEDNO Z WAŻNIEJSZYCH USTAWIEŃ DLA POPRAWY STABILNOŚCI

- Async Latency Value 8ns (zmieniłem z default 7ns na której system był niestabilny) - JEDNO Z WAŻNIEJSZYCH USTAWIEŃ DLA POPRAWY STABILNOŚCI

- 1T/2T DRAM Timing - 1T

Chipset Voltage Control - Normal

HT Voltage Control - +0,2V - niżej niestabilne

DDR Voltage Control - +0,2V - niżej niestabilne

Na koniec dodam, że rzeczywiście dla konkretnej wartości MaxMemClocka trzeba znaleźć odpowiednie wartości szczególnie ustawień "Async Latency Value" i "Read Preamble Value". I ma to ogromne znaczenie dla stabilności i możliwości overclockingu.

Ogólnie to jestem zadowolony z płyty GA-K8NE, choć na początku byłem trochę rozczarowany. Okazało się jednak, że płytka ma spore możliwości. Jest tylko bardzo wrażliwa (dużo bardziej niż DFI Lan Party) na wszelkie ustawienia w biosie. Naprawdę sporo rzeczy musi być ustawionych równocześnie na konkretne wartości, żeby system ze stanu niebotwalności przeszedł do stanu stabilności. I właśnie trudność polega na tym (przynajmniej w przypadku mojego egzemplarza płyty), że nie ma stanów pośrednich. Mam 5 opcji, jedną zmienię bardzo nieznacznie i płyta nie tyle, że jest trochę niestabilna, ale wogóle nie wstaje. W takich warunkach trudno jest szukać właściwych kombinacji i jest to czasochłonne. Ale było warto B) B)

Podrawiam.

Edytowane przez JohonyDi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej

składam kompiuter koledze na sempronie 2600+ 64bit saphire x800gto ultimate i tej własnie płycie.

Moze ktos mi wyjasnic czy na niej da sie podkrecac z biosa? max jaki z biosa zrobilem to 205mhz fsb i nie zaleznie jakie napiecie proca ht ile mhz ram itd. z windowsa 2,4ghz na 1,55v bez rzadnej zabawy. Mysle ze jak sie pobawie to nawet na nizszym napieciu.

Ale chodzi o to ze on sam sobie nie bedzie podkrecal procesora wiec idzie jakos ustawic tyle MHz z biosa zeby sie zawsze tak samo ustawialo przy starcie kompa?

z gory dzieki za odp:)

ps jesli bylo to sorrki nie znalazlem choc kilka stron przeczytalem tego postu.

EDIT: aha wgrałem najnowszy bios ofkors!

EDIT2: wlasnie doczytalem, ze nie jestem jedyny:(

moze ktos jednak cos wymyslil...

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Read Preamble Value 6ns (zmieniłem z default 5.5ns na której system był niestabilny) - JEDNO Z WAŻNIEJSZYCH USTAWIEŃ DLA POPRAWY STABILNOŚCI

- Async Latency Value 8ns (zmieniłem z default 7ns na której system był niestabilny) - JEDNO Z WAŻNIEJSZYCH USTAWIEŃ DLA POPRAWY STABILNOŚCI

- 1T/2T DRAM Timing - 1T

Te wartości potwierdzam, szczególnie 1T/2T musi być lub auto lub 1T, jak się ustawi 2T to wbrew pozorom można zapomnieć o kręceniu. Te 6ns i 8ns zwiększa nieznacznie OC pamięci, więc warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jestem od kilku dni szczesliwym posiadaczem tej plyty glownej wraz z Sempronem 2500+ i mam problem ktory opisalem dokladnie tutaj :

http://forum.purepc.pl/Gigabyte-K8ne-I-Sem...00-t168077.html

Problem dotyczy nieszczesnego wylaczajacego sie wentylatora na CPU :?

Nie wiem tez jakie sterowniki zastosowac bo szczerze przyznam ze z wydajnosci w NFS MW I Q4 nie do konca jestem zadowolony i sadze ze to wina sterownikow ;-)

Gdzie mopzna znalezc jeszcze wiecej info na temat plyty, konfiguracji biosu, najlepiej po polsku :?:

Dzieki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi