GenetiX Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Witam widze ze nikt nie odpisal nic odnosnie flashowania biosu - ale trudno. Wlasnie zauwazylem ze najwiekszy wplyw w podkrecaniu na tej plycie maja kosci ramu i odpowiednie ustawienie ich parametrow w biosie !! Ja mam Hynixy D-43 ale marnie dzialaja :( dltego mam pytanie do ludzi ktorym udalo sie wyciagnac szyny rzedu 310 mhz i wiecej . na jakich pamieciach i jakich ustawienieach ich parametrow to sie udalo dzieki Ja mam semprona 2800+ i GA-K8NE rev 2.0 i ani w wersji biosu FA ani w FB nie mam mozliwosci zmiany napiecia na procesor :( i zreszta na mostek tez nie ma takiej mozliwosci :( - troche sie zawiodlem pod tym wzgledem Przykro mi to stwierdzic ale na rev2.0 niema i niebedzie zmiany V tylko i wyłacznie rev.1.0. Posiadam 1 szt. rev 1.0 jak ktos chętny to na PW 2-lata gw. pisemnej. oddam za 220pln płyta sprawdzona osiaga 327 w biosie i 350 clockgenem daj dzielnik 100 i sprobuj fsb300 jak niewstanie to wina proca nie pamieci. ja mam 133 przy fsb320 mam 430mhz na pamieciach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 To nie płyta lecz procki/pamięci was zatrzymują..mylisz sie na asrocku z podpisu kreci sie o niebo lepiej na gb fsb 280 na asrocku spokojnie 310 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 mylisz sie na asrocku z podpisu kreci sie o niebo lepiej na gb fsb 280 na asrocku spokojnie 310 ty tez sie mylisz gigabyte dochodzi do 327 z biosa i 350 clockgenem mowie o rev 1.0 niewiem jak rev 2.0 ale chyba sporo gorzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 mylisz sie na asrocku z podpisu kreci sie o niebo lepiej na gb fsb 280 na asrocku spokojnie 310 Zależy od ustawień... U mnie clockgen powyżej 327 też robi zwisa nawet jak jade o 1 mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wadim Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 (edytowane) ty tez sie mylisz gigabyte dochodzi do 327 z biosa i 350 clockgenem mowie o rev 1.0 niewiem jak rev 2.0 ale chyba sporo gorzej Zależy od ustawień... U mnie clockgen powyżej 327 też robi zwisa nawet jak jade o 1 mhz. poprostu wszystko zalezy jak sie komu co trafi mi sie gb wcale nie krecił i jak widac to nie ma na to reguły, sa lepsze i gorsze egzemplarze Edytowane 12 Lutego 2006 przez wadim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenetiX Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 (edytowane) raczej te 327 to jakas blokada juz gdzies ktos o tym wspominał tak jak na asrocku 319 na httx3 Edytowane 12 Lutego 2006 przez GenetiX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Nom na GB max w biosie to 327, dalej komp się nie uruchamia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo1988 Opublikowano 12 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2006 Ta płyta zaczyna mnie denerwować, spoko mam pamięć co śmiga 2,5 3 3 6 na 440mhz druga leci na 427 mhz no i mi styka jak na najtańsze pamięci fajnie, ale jak ustawie HTT powyżej 312 to jest niestabilnie obojętnie z jakim napięciem, timingami czy mnożnikiem HT może chipset nie wyrabia ?? czy co jest grane?? bo proc lata jak w sygnaturce, podnoszenie napięcia do 1,55 nic nie daje, a nie chce mi się wierzyć żeby proc potrzebował do 2,56ghz podniesienia napięcia o ponad 0,15V dla 60mhz to już by przesada była. Właśnie zainstalowałem easy tune4 i beka, bo na timingach dla pamięci 2 3 3 6 komp mi nie startował powyżej htt305 a teraz stabilnie w SPi jest na htt 312. ale co z tego jak z poziomu biosu nie mogę tego dokonać!! (gorsze timingi i wchodzi do windy tez stabilnie nawet na 325 do windy wchodzi ale niestabilnie) Zobaczę jeszcze bios F4 bo ma dzielnik 120 w moim przypadku mógł by pomóc uzyskać większe HTT i taktowanie ramu na poziomie 400mhz. Może ktoś ma jakieś patenty na ustawienie ramu z pod biosa?? Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cassius777 Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 (edytowane) Witam widze ze nikt nie odpisal nic odnosnie flashowania biosu - ale trudno. Wlasnie zauwazylem ze najwiekszy wplyw w podkrecaniu na tej plycie maja kosci ramu i odpowiednie ustawienie ich parametrow w biosie !! Ja mam Hynixy D-43 ale marnie dzialaja :( dltego mam pytanie do ludzi ktorym udalo sie wyciagnac szyny rzedu 310 mhz i wiecej . na jakich pamieciach i jakich ustawienieach ich parametrow to sie udalo dzieki mi bios pozwala na max htt325 HTx2, pamieci jezeli sa dwie kosci (Hynixy d43 dwustronne 512mb) kreca sie bardzo mizernie, natomiast jezeli jest tylko jedna wlozona to w miare stabilnie udalo mi sie dojsc do ~260Mhz 2.5-3-3-8 2t +0.2V, na 1T cokolwiek ponad 200Mhz i zwiecha. Clockegen udalo mi sie dojsc do htt 355, ale super pi wywalal sie niemal natychmiastowo.. narazie udalo mi sie przejsc na htt 340.. plyta sie jakby rozkrecala z czasem, ale i tak jest lipna.. (mam rev 1, szkoda mowic co by bylo gdybym rev 2 :f ) Edytowane 13 Lutego 2006 przez cassius777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubin Opublikowano 13 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2006 (edytowane) mi bios pozwala na max htt325 HTx2, pamieci jezeli sa dwie kosci (Hynixy d43 dwustronne 512mb) kreca sie bardzo mizernie, natomiast jezeli jest tylko jedna wlozona to w miare stabilnie udalo mi sie dojsc do ~260Mhz 2.5-3-3-8 2t +0.2V, na 1T cokolwiek ponad 200Mhz i zwiecha. Clockegen udalo mi sie dojsc do htt 355, ale super pi wywalal sie niemal natychmiastowo.. narazie udalo mi sie przejsc na htt 340.. plyta sie jakby rozkrecala z czasem, ale i tak jest lipna.. (mam rev 1, szkoda mowic co by bylo gdybym rev 2 :f ) Dzieki za info. ja mam hynixy 2x256+1x512 :) i zauwazylem ze mimo iz ta plyta nie ma dual DDR to jak sa same 2x256 to wyniki w 3dmarku03 sa o ok 100pkt wyzsze :) Nie sprawdzalem samej kostki 512 ale sprawdze i zobacze co wyjdzie. A kombinowales moze w roznych slotach ddr, bo ponoc to tez ma znaczenie :) Edytowane 13 Lutego 2006 przez Lubin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Castor Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Elos, jaki radiator polecacie na chipset w plycie GA-K8NE ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość _oC_ Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Akasa AK-210 ? Ew. zrobić jakiś nawiew wiatrakiem. Albo jakiś coolerek na pentium 3. Trzeba uwazac bo tam karta jest grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubin Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Elos, jaki radiator polecacie na chipset w plycie GA-K8NE ? Ja mam Zalmana NB47, na stronie 10 jest pokazane jego zalozenie, niestety trzeba kilka zebów wyciac w zaleznosci od karty graf.Ale spisuje sie bardzo dobrze z nieiwelkim nawiewem na 5V, przede wszytkich jest CISZA !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 witam , ja jestem nowym posiadaczem tej płyty , i nie miałem z nią do tej pory większych problemów....poza dźwiękiem....jak dziś przyszło mi kopiować pół dysku to myślałem że zwariuję , w pisaniu czy np graniu nie ma różnicy czy Sie kopiuje czy nie , ale jak kopiuję i słucham muzy z winampa to mnie szlak trafia...proc jest w 70-80% używany przez total copy (tym kopiuję) i muzyka tak zwalnia niemiłosiernie że nic nie słychać...czego to jest wina ?? co na to można poradzić ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maestro911 Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Mam ta plytke od pol roku, ale za OC wzialem sie dopiero teraz. No i co moge powoedziec po 3 dniach siedzenia nad ta plyta? Ano moge potwierdziec to co wszyscy: ze takiej kaprysnej i dziwnej mobo to na oczy nie widzialem :mur: Ech.. szkoda gadać... Aktulnie jade na 280, htt x 2, wszystkie napiecia +0,2V (procek 1,450) i pomimo, ze przechodzi Prime'a i superPi przez 4h i 0 bledow to zaraz po tym win potrafi sie wiesnac jak przegladam www :? Plytka czesto nie wstaje (tzn. wiesza sie przy wykrywaniu napedow) ... a najlepsze, ze potrafi tez to zrobic zaraz po tym jak ustwie biosa na fabryczne ustawienia (fsb 200 i wszystko na auto). Raz mi sie nawet zwiesila w biosie jak zmienialem commanda na 2T... to jest dopiero cyrk. Albo taki myk - na czystym biosie wlaczylem M.I.B 2 na twinmosy i wszystko ladnie pieknie pamiatki na 212, a tu patrze V na procku - 1,65V! No to juz lekkie przegiecie... Oczywiscie mam biosik F6. Probowalem full kombinacji, ale to chyba duzo nie daje - czasmi lepiej czasami gorzej... Ale sie nie poddam, chocibym mial spedzic nad tym nastepny tydz B) BTW: Wam tez nie pokazuje SPD Ramu w Everescie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 19 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2006 Mi nie pokazuje :| Dopiero teraz to zauważyłem :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 zmień natychmiast bios na F5!!! ja sie przekonałem ze jest duuużo lepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abductor Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 Everest pokazuje mi 70 stopni temp proca, ma ktos cos takiego?? Box cooler, na semp 2800+ i 80mm wiatrak na chipset, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 (edytowane) eee. ma ktoś biosa f5 na dysku ?? albo jakiś sznurek ?? @Abductor - to fałszywka każdemu tak pokazuje... Edytowane 20 Lutego 2006 przez Dr@GuN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abductor Opublikowano 20 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2006 no to spoko, juz myslalem ze mam problem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 eee. ma ktoś biosa f5 na dysku ?? albo jakiś sznurek ?? http://europe.giga-byte.com/MotherBoard/Fi...ios_k8ne_f5.exe prosze bardzo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sender28 Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 A teraz inne pytanie dotyczące tej płyty....wczoraj zdecydowałem się na aktualizację BIOSu z F4 do F6. Zrobiełem to za pomocą programu Gigabyte'a ktory sam pobiera Bios z netu i instaluje.Wszystko przebiegło sprawnie. Tylko ze teraz jak włączam komputer i pokazuje sie logo Wondows XP i ten pasek ładowania to na F4 przeleciał moze ze 3 razy a teraz na BIOSie F6 ok.22 razy zanim sie komp włączy!!!!!! Czy ktoś ma ten Bios i ma to samo co ja?? PS. Mam stary Bios F4 na dysku tylko ze nie ma stacjii dyskietek w komp. Czy jest jakis prosty program gdzie podam sciażkę do Biosy F4 i od go podmieni spowrotem?? I jak Bios macie wy(ktory najlepszy do tej płyty)...?? Pliss pomóznie mi...:D bo mnie to wkurza jak musze czekac poł gfodziny zanim sie komp włączy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo1988 Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 A teraz inne pytanie dotyczące tej płyty....wczoraj zdecydowałem się na aktualizację BIOSu z F4 do F6. Zrobiełem to za pomocą programu Gigabyte'a ktory sam pobiera Bios z netu i instaluje.Wszystko przebiegło sprawnie. Tylko ze teraz jak włączam komputer i pokazuje sie logo Wondows XP i ten pasek ładowania to na F4 przeleciał moze ze 3 razy a teraz na BIOSie F6 ok.22 razy zanim sie komp włączy!!!!!! Czy ktoś ma ten Bios i ma to samo co ja?? PS. Mam stary Bios F4 na dysku tylko ze nie ma stacjii dyskietek w komp. Czy jest jakis prosty program gdzie podam sciażkę do Biosy F4 i od go podmieni spowrotem?? I jak Bios macie wy(ktory najlepszy do tej płyty)...?? Pliss pomóznie mi...:D bo mnie to wkurza jak musze czekac poł gfodziny zanim sie komp włączy....Cze Mi na biosie F6 komp się normalnie włącza, około 7 pasków. Co do zmiany biosa do F4 to jak byś poczytał instrukcje B) to byś wiedział że @Bios ma nie tylko możliwość pobrania nowego biosa i uaktualnienia, ale można podać ścieżkę dostępu do dowolnego biosa oczywiście do danego modelu płyty głównej. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 @maestro911 czy ta płyta to naprawde taki shit?? Kurde, dopiero co kupiłem, jeszcze nie przyszła, bedzie we wtorek. Wyczytałem gdzies ze zmiana biosu na nowy rozwiązuje wszystkie problemy. A jak czasem nie wstanie to trzeba nacisnąc reset i działa.. miałem kiedys gigabyta na s478 i miałem tak samo, ale biosu nie wgrywałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cassius777 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 zmień natychmiast bios na F5!!! ja sie przekonałem ze jest duuużo lepszy a niby w czym ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 np. w tym że ma wiecej opcji podkręcania w Biosie a przede wszystkim w tym że w nim normalnie podkręcam a na F6 nie dało sie poprostu!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liseq Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 ogolnie to potwierdzam zdanie Qrvicha (heh, fajna odmiana nicka :D ). u mnie na f6 nie ma w ogole o/c a na f5 idzie pieknie. f6 dodaje obsluge boot menu i ma ustawienia dot. pamieci ECC, poza tym to shit jak dla mnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cassius777 Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 u mnie f6 poprawil stabilnosc systemu po oc, dodatkwo problem ktory mamy chyba wszyscy z ta plyta przy bootowaniu wystepuje zdecydowanie rzadziej, a co do samego OC, na F6 max narazie jaki mi sie udalo osiagnac (do SPi) to htt 340 Mhz na F5 nie moglem dojsc do 300... w normlanej pracy w pelni stabilnie proc chodzi na htt 300 1.45V, wiec w porownaniu do wczesniejszego biosu w moim przypadku jest duuza roznica na +.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lubin Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 Witam Wszyscy się rozpisują o wersji rev 1.0 a o 2.0 nie ma ani słowa, przez to ludzie się mogą naciąć i wziąć nieświadomie rev 2.0 (jak ja) myśląc ze będzie równie dobra lub lepsza od 1.0. Na rev 2.0 tez można cos zdziałać a mianowicie: Przy wersji biosu FA maksymalnie udało mi się uzyskać HT 270mhz przy HTT 3 natomiast po wgraniu wersji biosu FB parametry te poprawiły się przy HTT3 HT wyniosło 289 Mhz. Więcej nie udało się uzyskać bo procek na więcej nie pozwolił bez podniesienia napięcia ! (która to rev2.0 nie umożliwia takiej zmiany) a nawet przy obniżonym do 1,376 V bo płyta zaniża !!! Zaleta rev2.0 nad 1.0 jest fakt iż jeżeli płyta wstanie na danych parametrach i przejdzie sprawdzanie dysków to już tak zawsze będzie działała! nie ma takich humorów jak rev1.0 gdzie płyta raz się uruchamiała a raz nie na tych samych ustawieniach ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkwd40 Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 (edytowane) a prubowałes wyrzej niz 279 podciągnąć clock generatorem? http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=809 wyślicie ze da rade chipsetowi? oby wydajniej niz standardowy. Ciekawe czy sie zmiesci Freezone Gpu na chipset, niedługo dostane tą płyte, prawdopodobnie jutro po pomierze,Fajnie by było miec takiego freezona na chipsecie, no i on jest niskoprofilowy! http://www.gral.pl/preview/Pentagram/Penta...C-80AlCu_95.php będą jeszcze radiatorki na mosfety :lol: Edytowane 27 Lutego 2006 przez mkwd40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...