Astro Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Mam pytanie .. Chce kupic ta plyte K8ne i grafike Palit 7900gs :> Bedzie to chodzic stabilnie ? nie chce nic podkrecac polecacie ta plyte ? bo maly jest wybor na 754 z pci-e Jezeli nie chcesz sie bawic w OC na tej plycie to bedzie ok , tylko jezeli chcesz wlozyc w nia 7900 to musisz upgradowac bios do najnowszej wersji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tocki Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Jezeli nie chcesz sie bawic w OC na tej plycie to bedzie ok , tylko jezeli chcesz wlozyc w nia 7900 to musisz upgradowac bios do najnowszej wersji. poczekam jeszcze miesiac i kupie jakas mobo na 939 , 7900Gs i jakeis a64 3500+ to bedzie najrosadnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shegi Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 (edytowane) Witam, wiecie coś o wersji K8NE-RH? Z tego co się dowiedziałem w porównaniu do zwykłej K8NE, wersja RH spełnia wymogi RoHS a więc zostały z niej usunięte niektóre szkodliwe materiały i zastąpione innymi. (to chyba jedyna różnica miedzy tymi płytami) RoHS - unijna ustawa wprowadzona w życie 1 lipca 2006 roku. Jej celem jest ograniczenie stosowania substacji niebezpiecznych w sprzęcie elektrycznym i elektronicznymCzy zastosowanie innych materiałów ma jakiś wpływ na podkręcalność tej płyty? Wersja spelniajaca RoHS jest tansza o 20zl. Edytowane 24 Stycznia 2007 przez Shegi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPw Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Witam, wiecie coś o wersji K8NE-RH? Z tego co się dowiedziałem w porównaniu do zwykłej K8NE, wersja RH spełnia wymogi RoHS a więc zostały z niej usunięte niektóre szkodliwe materiały i zastąpione innymi. (to chyba jedyna różnica miedzy tymi płytami) Czy zastosowanie innych materiałów ma jakiś wpływ na podkręcalność tej płyty? Wersja spelniajaca RoHS jest tansza o 20zl. Ja od dzisiaj używam K8Ne-Rh. bo K8nE[rev. 1.0] padłą mi wczoraj :-/. Płyty prawie niczym się nie różnią... Komp jak na razie stabilnie chodzi na 240 x9 [2162MHz]... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astro Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) Ja od dzisiaj używam K8Ne-Rh. bo K8nE[rev. 1.0] padłą mi wczoraj :-/. Płyty prawie niczym się nie różnią... Komp jak na razie stabilnie chodzi na 240 x9 [2162MHz]... Niech zgadne: zmiany napiecia dla sempow ponizej 3000+ nadal brak? a jak z reszta opcji w biosie? EDIT. o sorki nie zauwazylem ze posiadasz athlona i pewnie masz zmiane napiecia , a ktos moze powiedziec jak z V dla innych cpu? Edytowane 27 Stycznia 2007 przez Astro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aludan Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2007 (edytowane) Niech zgadne: zmiany napiecia dla sempow ponizej 3000+ nadal brak? a jak z reszta opcji w biosie? EDIT. o sorki nie zauwazylem ze posiadasz athlona i pewnie masz zmiane napiecia , a ktos moze powiedziec jak z V dla innych cpu? Dobrze zgadujesz - na sempie 2800+ nie mam zmiany napiecia :cry: A tak z ciekawosci to plyta ma bios F1 (i tylko taki oficjalny jak na razie), ale nie mialem K8NE w poprzednich rev wiec nie wiem czy czyms sie rozni :) Mam ja dopiero od kilku godzin, ale juz mnie wqr** karta sieciowa ... po odpaleniu windowsa zachowuje sie jakby negocjowala cos z 5-10 minut (predkosc ?), jesli ustawie jej na sile 'force 100Mb full duplex' to momentalnie 'kabel odlaczony' :mur: Nie wiem czego to wina ... mozliwe ze to kwestia switcha 100Mb ? edit: dzisiaj nie moglem z 1,5h 'odpalic' karty sieciowej, raz nawet zauwazylem ze na chwile pojawilo sie 1gbit po czym 'kabel odlaczony' i tak z dobre 40 min (kombinowalem i nic), w koncu wqrwiony poszedlem zresetowac switcha bo tylko to mi zostalo ... i co ? oczywiscie pomoglo A i czy to normalne ze jak ustawie z biosu np. 250htt to wszystko gra, ale jesli chce to zrobic clockgenem (1.0.5.0) startujac od def 200 to odrazu zwis ? (nawet na dzielniku 2:1, HT x2) Na K8NS rev 1.0 moglem sobie jezdzic od 200 do 300 bez problemow ... edit: zapomnialem tez dodac ze dzisiaj jak wlaczylem kompa, zobaczylem milutki napisik w rodzaju 'bios checksum error, loading default' :unsure: Wnioski: nie wylaczac kompa bo nastepnego dnia ustawianie biosu na nowo i czekanie az karta sieciowa sie 'zalaczy' :lol: Edytowane 2 Lutego 2007 przez Aludan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzychxp Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 fajna płyta, ALE traci ustawienia po 3-4 resetach, co robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sPw Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Ja od dzisiaj używam K8Ne-Rh. bo K8nE[rev. 1.0] padłą mi wczoraj :-/. Płyty prawie niczym się nie różnią... Komp jak na razie stabilnie chodzi na 240 x9 [2162MHz]... Poprawka: Długo na tym htt nie pochodziła, po jednym dniu komp zaczą wariować, winda nie wstawała, błedy w grach, w SP2004 błąd wyskakiwał po jenej sek. :-/ Teraz mam 222x9 [2005 MHz] Cpu v.1.525 i wszystko jest ok od około tygodnia :) Maglowałem w PS2004 ponad 12 h i wszystko ok żadnego błędu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ADM Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Mam problem z ramami mur.gif . Jestem szczęśliwym posiadaczem ddr kingstona 400 MHz (2x512MB), procka semprona 3000 + 64 bit, oraz płyty głównej gigabyta k8ne mur.gif (reszte uważam za mało istotną). Otóż mój problem polega na tym, że pamięci chodzą na 333 MHz mur.gif a nie na 400 MHz. Próbowałem już zmieniać ustawienia w biosie "max memory" na 200 MHz, ale tak jakby tego nie zapisywał damage_wall.gif (inne zmiany zapisuje). Mam biosa f5. Pamięci są na slotach 1 i 2 od strony procka. Czy da się coś z tym zrobić ? mur.gif Za wszystkie odpowiedzi dziękuję icon_razz2.gif na 1 i 3 slocie piszczą chodzą teraz na 2 i3 i lipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@t Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Mam taką zagwozdke: Tzn. temperatura procesora i NB jest pokazywana odwrotnie wg tego co przeczytałem w temacie. Easy tune 5 pokazuje tylko jedną temperature i wg tego co bylo w temacie i w porównaniu z danymi z everesta jest to właśnie temp. CPU Czego więc dotyczy temperatura opisana jako Core w SpeedFan. Jest o 5-10 st. większa od tej pokazywanej przez easytune i rosnie wraz ze zmianami obciążenia Cpu, w zasadzie liniowo z temp procka. Która temp. jest tą prawdziwą CPU bo ta opisana jako Core dochodzi do 52 st na freezer i AS 5, CPU 3000+@2500Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 mam nie maly problem... dotychczas mialem 512 ddr kingstona 333mhz, komp smigal jak w sygnaturce tj. 327x7 = ~2290MHz pamieci dzielnikiem ustawione byly na 324 MHz i HT x2, dzis dostalem wkoncu oczekiwane patrioty i co... porazka komp w default (200 procek, 400 pamieci) sie wlacza, ale o OC nie ma mowy:/ zaczalem z grubej rury czyli jak bylo wczesniej 327mhz, pamieci szly by na ~434mhz i komp sie nie wlaczal, nawet nie widzialem biosu, na monitorze ciagle zolta lampa, kilka resow i nic, wyjalem baterie i zaczynam zabawe od nowa... 250mhz, pamieci na 374mhz, komp wstaje, winda dziala, jade dalej... 290mhz, pamieci 384mhz winda dziala, ide wyzej proc 290mhz, pamieci 414 i res kompa bios sie zresetowal checksum error :/ nie moge nawet odpalic 300mhz procek, 400mhz pamieci bo nie wstaje :( jakies pomysly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@t Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 @Powerslave A te patrioty są jedno czy dwustronne? Jakaś odpowiedź na moje pytanie może się znajdzie;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 (edytowane) dwustronne jak wloze pamieci w socket 1 na plycie to w ogole komp nie wstaje, zawsze jechalem na 2 sockecie, teraz jeszcze sprawdze 3... ustawilem timingi recznie i przy 300mhz procek i 200mhz pamieci komp nie idzie dalej niz do biosu edit: dziala tylko socket 2 (srodkowy) na 1 i 3 zolta lampka na monitorze i nic sie nie dzieje edit2: to wszystko jest porypane... w biosie ustawilem procek 280mhz, dzielnik 2/1.5 czyli pamieci 420mhz, wlaczam i dziala, sprawdzam cpuz w windzie i widze: procek 280mhz, pamieci: 196mhz, pamieci sa w slocie 2, a cpuz mowi, ze w 1... chyba bios ma problem z dzielnikami skoro ustawiam co innego, a jest co innego, albo juz sam nie wiem co jest zrypane Edytowane 5 Marca 2007 przez Powerslave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@t Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Ustaw na 2T, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Z dwustronna nie mam zawsze problem na 1T. Ja też miałem same problemy od początku z RAMem na tej płycie (bios f5) i powiem szczerze że dopiero jednostronne dały oczekiwane rezultaty. Dwustronne nie zależnie czy jedna czy dwie kości (w manualu piszą o obniżaniu Mhz dla 2 kości dwustronnych i 3 jednostronnych) nie chciały działać wyżej niż 166 przy 200 dla CPU. Kombinowałem z kingstonami, twinmosami na MTec i kingmaxami i zawsze to samo jeśli kość jest dwustronna to problemy, a też mam jednostronne goodramy zwykłe i śmigają 237 na 3-3-3-8 na 2.7V 2x512 na kościach goodram TSOP. Nie jest to komplet do duala i jedna kosc jest pożyczona, ale powinienem jutro mieć 2 swoją starsza od rok od tych i zobaczymy czy będzie tak dobrze <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 hmm wczesniej nie zmienialem na 2T, teraz dalem i... dzielnik pamieci 2/1.5 - procek 300mhz, pamiec wg biosu 450 DZIALA, w windzie widze: proc 290, ram: 203 (406)mhz dzielnik 2/1.33 - procek 300mhz, pamiec wg biosu 398 DZIALA, w windzie widze: proc 290, ram: 184 (368)mhz chyba dzielniki pamieci sa skopane, albo nie wiem co innego :| btw pamietam, ze duzo osob mialo problem z tym, ze w biosie ustawiali proca na >300, ale w windzie bylo 290, co bylo tego powodem? za duzo stron, zanim to znajde mina lata... plz help Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@t Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 A może ktoś odpowie na moje pytanie odnośnie temperatur w speedfan i easytune i biosie, było troche wyżej:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Powerslave Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 A może ktoś odpowie na moje pytanie odnośnie temperatur w speedfan i easytune i biosie, było troche wyżej:)u mnie everest zamienia temperature procka i chipsetu, pokazuje, ze temp chipa to 33 stopnie, a procka to 70 :D grafike i dysk pokazuje poprawnie, w speedfanie nie sprawdzalem btw dzis zniknela mi magiczna granica 290mhz i procek jak na ta chwile leci na 310mhz, ram na 434mhz i jest ok :) w biosie dzielnik pamieci jest walniety, wg niego (2/1.66) ram leci na grubo ponad ~470mhz, a w windowsie widze 434 i chyba tak jest prawidlowo. ciekaw jestem czy uda mi sie na tych pamiatkach osiagnac ~327mhz na procku jak dawniej :) ram wtedy by lecial na okolo 460mhz mam nadzieje, ze da rade :D wkoncu patriot raczej badziewia nie robi i jakis tam radioator na tym ramie siedzi wiec powinien dac rade... prawda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P@t Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 O tej zamianie temperatur w everescie to wiem, ale chodzi mi o odczyty ze speedfan 4.31 lub 4.32. W speedfanie mam temperatuę chipsetu czyli cos około 70*C, temperaturę opisaną jako Temp2 i ona się zgadza z tym co pokazuje EasyTune i coś co się nazywa w speedfanie Core i tam mam więcej o około 10-15*C niż to co pokazuje EasyTune. Na solteku na Soc.A miałem odczyt z rdzenia, ale żeby tu na tym GB też był to nie wydaje mi się. Max w stresie mam tam 58*C na 2500Mhz 1,425V i to mnie troche martwi, a wtedy w EasyTune jest 43-45*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Ściągnij CoreTemp i porównaj z temperaturą Core w speedfanie. Jeżeli są takie same to oznacza to, że Core w speedfanie = temp jądra procka. EasyTune pokazuje temperature z socketu (najprawdopodobniej). Ja mam przeważnie 50 C w stresie na tym co w podpisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszC93 Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Jakiego zalmana będzie lepiej założyć na chipset, złotego czy niebieskiego? Jakie chłodzenie będzie się lepiej nadawało, dodam że grafika to msi 6600 który sięga do do połowy szerokości standardowego radiatora. A może coś lepszego od zalmanów w przystępnej cenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Chciałbym kupić do swojego kompa pamięć RAM GoodRam 1Gb 400Mhz CL3. Słyszałem jednak, że mogą być problemy z działaniem i OC na Gigabycie K8NE. Czy to jest prawda ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astro Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 (edytowane) Czy mozna mieszac pamieci ECC i NON-ECC na k8ne? , bo mysle nad kupnem 1gb ,teraz mam dwie jednostronne pamieci DDR zwykle i czy jak wcisne w trzeci bank pamiec ECC to czy nie bedzie sie to ze soba gryzlo? Edytowane 7 Kwietnia 2007 przez Astro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.zip Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Kurde ja od wczoraj bawie sie takim zestawem a64 + k8ns i dziwnie co jakiś czas jest tak ze ustawiam np fsb 260 robie testy wszystko bangla i po ktoryms restarcie bios mi wraca do ustawien początkowych ?? o co biega ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikan10 Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2007 Clear CMOS sam sie robi?? mialem tak na DFI infinity, bateria padła, tzn była juz za slaba i gubil ustawienia (nowa kosztuje 4zl) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eRazel Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 może wy, uzytkownicy k8ne mieliscie podobny problem do mojego ? : powyżej fsb 255 komp przy włączaniu podaje jakis komunikat o oc procka i sie restartuje . . czasem wejdzie do windy, ale to żadko, najczesciej sie restartuje, a jak winda zaskoczy to nie ma żadnych zwiech i błędów w super pi, więc mam wrażenie że procek poleciałby sporo więcej ale coś go chamuje . . ustawiałem htt x3, zmniejszałem dzielnik ramow, niby wszytko powinno byc ok, ale nie jest moj sprzęt to gifabajt K8NE rev 2.0, semp 2800, 2x512 gudramów, zasiłka 400 fortron prosze o porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Tak, to norma. Ustaw mniejsze HT, niż to wynikałoby z logiki, nawet tylko 1,5x. Jeśli Ci nie zależy na przepustowości złącza PCIE (czyli nie grasz), możesz dać 1x. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eRazel Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 no zmniejszyłem ale aż do 1x, wtedy fsb bez problemu moge ustawic na 275 a nawet 300. Komp uruchamia sie normalnie i nie ma błędów. Tylko ja własnie podkrecam procka do gier i nie wiem jak będzie działał i wpływał na gre ten mnożik x1. Jakie będa tego nastepstwa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 (edytowane) Mniejsza przepustowość danych do karty graficznej. Zależy jak mocną masz kartę graficzną. Jeśli tak samo działa na 1,5x, to lepiej ustaw 1,5x niż 1x. Dokładniej chodzi o HTL(=HTTxHT), więc im wyższe HTT, tym bardziej zanikają następstwa niskiego HT. Najlepiej potestuj na 2x, 1,5x, 1x jakimś 3dmarkiem + grą zużywającą dużo tekstur i porównaj wyniki. Na X800gto przy ustawieniu 325x1,5 było ok., ale już 325x1 wyniki trochę zaniżone, minimalnie. Edytowane 21 Maja 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 przy lepszych kartach moze sie troche zlacze 'zapchac' - tak mysle :) a jesli zalezy ci na grach , to albo daj ht na x2 lub zmien mobo :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eRazel Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 moja karta to gf 7300gt 256 od galaxy problem wynika z tego, że na podkreconym procku (htt x1) do 2,4 ghz i podkreconej grafie mam ok 12k w 3dmarku 03, natomiast przy tych samych ustawieniach tylko z htt x1,5 mam 9,5k :blink: cos mi tu nie pasuje . . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...