Skocz do zawartości
Darcon

Gigabyte K8ne

Rekomendowane odpowiedzi

Ja znalazlem takie info.

Dołączona grafika

Wyraznie jest napisane unbuffered, wiec nie wiem jak Wam te registered dzialaja...

Poza tym jest tez napisane, ze max. ecc w jednym slocie to 512mb, ktos tutaj napisal, ze ma kosc 1gb, wiec tez nie wiem czego tu sie trzymac.

Mozesz dogadac sie ze sprzedajacym, ze jak nie beda pasowac to mu oddasz. B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na rev 1.1 odpalałem 2x2gb....i chodziło....tyle moge powiedzieć , napisze odrazu że to nie były moje i je tylko testowałem pare godzin czy nie mają błędów....a i nie mogłem odpalić na konfiguracji 2x2gb + 512mb :/

Jets napisane, ze max obsl. 3gb, to nie wiem jak ty tam wrzuciles 4gb...

@ Mateo1988 mozesz zaryzykowac jesli sie nie boisz, w najlepszym wypadku kosc odczyta jakos 1gb w najgorszym komp sie nie odpali w ogole.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dlaczego nikt z forum nie jedzie na 2gb, albo 2x2gb, przeciez to smieszna kasa ? ;]

nie wiem dlaczego nie jedzie...a czy śmieszna kasa....to pojęcie względne....dla jednego śmieszna a dla drugiego to kosmos bo jego komp jest tyle wart :o w moim przypadku gdybym nie miał tego co wsigu to by był kosmos ....ale się dorobiłem i mam go :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie dlatego, że jest teraz nimi małe zainteresowanie, a to z tego względu, że większość producentów płyt głownych pisze oficjalnie w instrukcjach, że nie są obsługiwane. A dzięki korekcji błedów powinny się chyba nawet trochę lepiek kręcić (mówię tu o np: sA).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam all

Chciałem prosić o pomoc bo po podkręceniu amd sempron 2800 na 2,5 nie pracuje stabilnie i musze zwiększyc napięcie jak już czytałem na jakieś 1,45-47 ale nie moge w biosie znaleźć tej opcji. nie wiem może jestem ślepy, cała reszta jest zrobiona. moje mobo to rev. 2

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To robil juz ktos tego drutmoda na tej plytce? Ja sie sugeruje tymi dwoma linkami:

http://home.wi.rr.com/zippyzap/computer/754vcore/

http://www.ocinside.de/go_e.html?http://ww...754_pinmod.html

, ale na tych dwoch przykladach zupelnie inaczej to wyglada , chce napiecie 1.475 i wedlug tego pierwszego mam polaczyc piny 2 , 3 , 4 (piny 0 i 1 mam zostawic w spokoju czy odizolowac od podstawki? tj brak polaczenia z socketem?) a z drugiego wynika ze mam polaczyc tylko dwa piny i to w innym miejscu (blizej lewej strony procka).

Edytowane przez Krzychu7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc tak, zakupiłem ram 1gb samsung ecc cl2,5 333mhz z allegro, wszystko pięknie ładnie, pamięci działały na 417mhz bez problemu, wiec już chciałem zamówić kolejną kość. Ale ram kupiłem na spółkę z kumplem (gdyby nie działała to zawsze mniejsza strata, a kumpel miał 512mb ramu wcześniej). I tak się zdarzyło że sprzedał ram i dałem mu właśnie tą pamięć ECC i tu się zaczęły problemy (ma również K8ne rev1.0) kość działa tylko na pierwszym slocie, a na innych komp nie startuje!!! U mnie odrazu włożyłem kość do slotu nr 1 i nie sprawdzałem na innych.

Wiec nici z 2gb ramu, chyba że ktoś odważny jest i kupi 2gb w jednej kości i potestuje. A tak wygląda info o tych samsungach wg cpuid, widać że te pamięci są niby registered Dołączona grafika

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na razie to widac tylko ze plyta nie lubi jak ma jedna kosc w innym slocie niz pierwszy, co wcale nie znaczy ze nie bedzie dzialala z dwoma kostkami.

przydaloby sie sprawdzic, swieta ida, zakupy by sie zrobilo B-) ma ktos z olsztyna 1gb ecc i bylby chetny wpasc na testy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko bo dopiero zaczynam przeglądać temat

Chcę zamienić K8ns z galaxy 7600GS AGP 400/800

na K8NE i Galaxy 7600GS 1,4ns PCI-Ex 500/1400

za dopłata tak na oko jak mi powiedziano około 100-150 zł

jak wygląda sprawa podkręcalności płyty(jak mówię przeglądam dopiero ten wątek) czytałem recenzję na "Tygodniku komputerowym" i tam bardzo dobrze wypowiedziano się o rev.1.0 po zmianie BIOSU

Ale wersja płyty którą mi zaproponowano to rev 2.0 no i w artykule już o niej tak dobrze nie pisano

Alternatywa jaką mi zaproponowano to Asus K8N4-E SE nVidia nForce 4x

Właśnie się zastanawiam co wybrać

Na 939 na razie nie chcę przechodzić bo wiąże mi się to już z większymi kosztami.

Jak ma się sprawa podkręcalności na K8NS Sempron 2600 latał bez podbijania napięcia synchronicznie z pamiątkami na 2127MHz

Natomiast Athlon którego aktualnie posiadam po podniesieniu napięcia o 0,5% wg. BIOSU i pamięci na 2,7V też na 2667MHz synchro

Chciałbym aby jakoś pozostało w tych granicach

Zatem co byście mogli mi poradzić

Edytowane przez macias84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawda jest taka, że u niektórych ten Gb ma straszne problemy ze stabilnością (raz biega, raz nie wstaje) a reszta nie ma żadnych problemów, ani ze stabilnością ani z max o/c (pomijam fakt max htt 327 na rev. 1). Także wybór tej płyty to loteria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na rev.2.0 i BIOS-ie FD max HTT jakie stabilnie mi chodziło to 345 MHz - płyta odpalała się również na HTT 350 i 355 , ale tutaj już było niestabilnie - a że miałem sempa 2500+ to nie miałem możliwości podbicia napięcia - podejrzewam że po podniesieniu napięcia poszło by stabilne HTT 355 - a semp generalnie wykręcony na 2.49 GHz na boxowym chłodzeniu i latał w miarę przyzwoicie :) - aż się łezka w oku kręci jak sobie przypomnę - teraz mam inny sprzęcik i też nie narzekam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie ..

Chce kupic ta plyte K8ne i grafike Palit 7900gs :> Bedzie to chodzic stabilnie ? nie chce nic podkrecac polecacie ta plyte ? bo maly jest wybor na 754 z pci-e

A teraz inaczej:

Posiadam Gigabyte K8NS i geforce 6800... geforce wlasie sprzedaje i teraz sie zastawiam,czy kupic Geforce 6700Gt 256mb 1286bit AGP (540zl)bez zmiany plyty czy kupic mobo Gigabyte K8NE za 140zl(poniewaz ta mobo posiada PCI-E) + geforce 7900gs 256mb 256bit (PCI-E)za 600zl ? co wyjdzie lepiej /;]

Lub moze inna mobo (nie ma duzego wyboru) na platforme 753 z PCI-E ?

Edytowane przez Tocki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi