Skocz do zawartości
mendelmax

Czemu Tylko Jeden P4 Naraz?

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem jakiś czas odpowiedzi na pytanie dlaczego nie ma płyt wieloprocesorowych pod P4, ale jej nie znalazłem. Czy może mi to ktoś wyjaśnić? Krąży opinia, że wersją P4 dla wieloprocesorówek jest Xeon (co jest z tego co wiem prawdą) i dlatego nie robi się na P4. Ale dalej nie rozumiem, czy po prostu nie da się zrobić takiej płyty czy to tylko kwestia marketingowa?? Kto mnie uświadomi?? :)

Ps. Jeśli pytanie jest bardzo głupie to proszę moderatora o wywalenie tematu- założyłem go, bo wydało mi się to ciekawym zagadnieniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty wieloprocesorowe są produkowane głównie do serwerów. Intel dosyć długo zwlekał z wprowadzeniem "domowych" 64bit bo obawiał sę że spadnie sprzedarz nowych procków Italium (chyba taka nazwa). Podobnie jest z p4. Jak już pisaliście xenony są propozycją intela do serwerów, dlatego puszczając na rynek możliwość łączenia ze sobą p4 na mobo mogliby xenony oddać do muzeum :) są droższe, troche mniej wydajne, ale do serwerów (oszczędne i chłodne) a rynek zazwyczaj wybiera tańsze elementy czyli padłoby na p4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś CPU nie musiały być w specjalnej wersji do pracy wieloprocesorowej, wystarczyła odpowiednia płyta główna i stere celerony czy p2/3 spokojnie smigały w konfiguracjach SMP.

Zresztą sam fakt ze athlony xp da sie przerobić do pracy SMP poprzez przemalowanie kilku mostków daje do myślenia czym się róznią procesory i nie zdziwiłbym sie jakby P4 czy A64 miały tylko lepszą blokade przed takimi modyfikacjami...

Jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo o co chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi