Skocz do zawartości
Leniooch

Barton 2500 + Abit Nf7 + Gecube 9550 Xt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

od razu chce uprzedzic ze probowalem znalezc odpwoedz na moje pytanie grzebiac w archiwum forum, jednakze nie znalazlem odpowiedzi na dreczacy mnie problem

przesiadlem sie z intela na amd

poprzednio mialem celka D na abicie ic7-g i wszystko bylo cacy (no moze procek nie byl idealem ale co tam)

teraz zlozylem sobie bartonika 2500+ [cooled by pentagram qv-100al(temp nie przekracza 40*idle)]na abicie nf7 do tego 2x512 twinmos i gecube 9550xt

no i mala lipa...

zaczne od tego ze bartek jest minimalnie... naprawde minimalnie ukruszony na samym narozniku

problem 1 - proc nie chce pojsc wyzej jak na 2145 Mhz :( - ale winie za to ten ukruszony rabek (przy wyzszym taktowaniu odpala sie bios... ale windoza nie chce sie odpalic... po przejsciu wszystkich dosowskich komend robi sie czarno i nic... milczenie)

problem 2 - wywala mnie z gier (NFSU2, FarCry) i benchmarkow (3dmark03) do windozy :(

grafa ma na sobie zalozone chlodzenie na rdzeniu od pIII (titan) a pamieci[samsungi 3,3] bez chlodzenia (taktowania to 445/290)

co moze byc przyczyna?

czy to wina proca?

czy tez moze byc to grafa?

bede niezmiernie wdzieczny za kazda porade... rece mi opadaja i nie wiem co zrobic

pozdrawiam

Leniooch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1. a podnosisz napiecie dla proca? jesli tak to do ilu? i moim zdaniem to ukruszenie nie ma znaczenia... jak masz temperature w stresie? testujesz stabilosci jakims prime albo czyms w tym rodzaju? a poza tym 2145 nie jest wcale bardzo zlym wynikiem...

ad2. a jak chodzi niekrecona? tez wywala z gier? proca caly czas masz podkreconego na 2145?, ram masz 333 czy 400?

no i najwazniejsze: jaki masz zasilacz? bo ten zestawik jest troche pradochlonny i moze przez to sa spadki napiecia i resety?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba w napieciu tkwil problem - jakze to proste i oczywiste ( ale czasem najprostsze rozwiazania sa najtrudniejsze do znalezienia ;) )

podnioslem z defaultowego na 1,725 i poszedl mi na 2200 i nie wypluwa gier, 3dmarka tez przeszedl

jutro jak wypoczne to odpale prime95

zasilka w tym kompie to Q-Tec 450W (mam nadzieje ze wystarczy)

tak przy okazji... ten radek mial jako standart chlodzenie przypominajace wygladem arctiqa silencera (oczywiscie hektar mu daleko do niego ;) ) ale ten cooler mial takie gabki(?) na pamiatki (to cos lekko klejacego bylo pomiedzy coolerem a pamiatkami)

mam zatem pytanko czy to cos chlodzilo? czy fakt ze teraz pamieci w ogole nic nie chlodzi ma jakies znaczenie?

jutro ciag dalszy testow... a jak ktos ma jeszcze jakis pomysl to bede wdzieczny

pozdrawiam i dzieki za pomoc

Leniooch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...