Skocz do zawartości
Gość Amd_Powered

Podzial Platformy Amd Na Sockety ?

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka propozycji już padło ale jakoś nikt się nie ustosunkował...

Wydaje mi się że taki podział jest najsensowaniejszy i nie ma co za bardzo się rozdrabniać:

Jestem ZA, ale na razie bez zbytniego rozdrobnienia:

AMD

- socketA

- socket 754/939/940

INTEL

- slot1/socket370

- s.768/ LGA775

:?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że panowie Errorx i Pluskwa nie rozumieją tekstu pisanego.

Podajcie dokładnie, jakie subfora, powinny powstać (nazwy) i w jakich działach.

Nie potrzeba mi słów poparcie tylko suchych faktów i nazw for.

Jeśli dalej będą zdarzały się takie posty to temat zostanie zamknięty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że panowie Errorx i Pluskwa nie rozumieją tekstu pisanego.

Nie potrzeba mi słów poparcie tylko suchych faktów i nazw for.

Jeśli dalej będą zdarzały się takie posty to temat zostanie zamknięty.

1540845[/snapback]

hmmm , kto tu nierozumie?

oni odpowiadają na tego posta http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=142169&st=30

i taki powinien być podział

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do podziału podanego niżej to jest kilka nieścisłości. Przed Socket A były też inne podstawiki powiedzmy SS7, więc polecałbym bardziej

- Socket A i starsze podstawki

Mam rozumieć, że pod głosowanie brać ten podział, z ewentualnymi poprawkami:

Jestem ZA, ale na razie bez zbytniego rozdrobnienia:

AMD

- socketA

- socket 754/939/940

INTEL

- slot1/socket370

- s.768/ LGA775

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze:

AMD

-32bity- socket A i starsze

-64bity- socket 754/939/940 i (ewentualnie) nowsze

INTEL

-32bity- slot1/socket370 i starsze

-64bity- s.768/ LGA775 i (ewentualnie) nowsze

albo samo:

AMD

-32bity

-64bity

INTEL

-32bity

-64bity

bez zbytniego rozdrabniania się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

Co do podziału podanego niżej to jest kilka nieścisłości. Przed Socket A były też inne podstawiki powiedzmy SS7,

1540894[/snapback]

Powiedzmy że przed Slot1/SlotA nie było rozróżnienia na platformy - SS7 obsługiwała zarówno "stare" procesory Intel PentiumMMX jak i "nowe" AMD K6 (to samo było z płytami pod 486 i starszymi).

Można by te wszystkie starsze platformy wrzucić na jedno podforum, ale nie wiem czy to ma sens? Bo z jednej strony większość "żywych" tematów dotyczy sprzętu nowego (... normalne), a z drugiej ciągle są zapytania o niektóre "historyczne" płyty, co też jest całkiem zrozumiałe ze względu na ich popularność.

Pc juice - podział 32/64bit nie pokrywa się z podziałem na sockety ... osobiście uważam że częściej problemy są zwiąne z płytą niż procesorem, a poza tym łatwiej będzie o identyfikację. Nie każdy musi wiedzieć że Sempron na s754 to procesor 32bitowy ;)

Edytowane przez aTaSerwis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podział na 32/64 bity teraz nie ma sensu bo jeszcze jest za duże zamieszanie z przesiadkami i nie wszyscy powiedzmy wiedzą właśnie o Sempronach.

Co do SS7 to wiem jak to było bo jeszcze mam kompa na SS7, który działa jako serwer i mogę być z niego dumny.

To jak zostawiamy podział taki jak napisałeś wcześniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Amd_Powered

Tez jestem za podzialem na sockety a nie 32/64 bo zaraz wyjda sempki 64 sempki mobile 32/64 i inne badziewia zreszta plyt jest wiecej niz procesorow:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

podział na 32/64 bity teraz nie ma sensu bo jeszcze jest za duże zamieszanie z przesiadkami i nie wszyscy powiedzmy wiedzą właśnie o Sempronach.

1541204[/snapback]

Zamieszanie będzie ciągle, o to zdbają producenci procesorów :D

Moim zdaniem najlepiej będzie tak jak napisałem wcześniej. I tak będą tematy zakladane nie tam gdzie trzeba (normalka), ale da się to od_czasu_do_czasu posprzątać ;)

Jedna mała zmiana - do AMD trzba dopisać SlotA -> czyli nazwa podforum SocketA (s.462) / SlotA ... wstyd ... używałem przez lata Athlona SlotA i zapomniałem :( (może dlatego że nigdy nie miałem z nim problemów? :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że jeden z administratorów wrócił dopiero do Polski, decyzja się przeciągnie. Na dzień dzisiejszy propozycja do subfor jest taka:

Propozycja sgj:

---Procesory i płyty główne    Wszystko o procesorach i płytach głównych przeznaczonych dla nich--------Socket 462(A)/Slot A         Athlon, Athlon XP, Sempron, Duron--------Socket 754/939/940         Athlon64, Sempron, Opteron --------Socket 370/Slot 1         Pentium 2, Pentium 3, Celeron, Via C3--------Socket 423/478/775         Pentium 4, Celeron--------Pentium, K5, K6, 486, Cyrix i inne

jeśli macie jakieś uwagi to proszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to za duze rozdrobnienie...

w koncu chodzilo o oddzielenie 32 od 64bitow a tutaj widze 486 :lol: [;

nie lepiej amd podzielic na

-SOCKET A I STARSZE

-754\939

A intela na .... a intela wcale nie trzeba dzielic... nie widze potrzeby po co.... i tak tam prawie nikogo nie ma [; jak intel wydlubie sobie 64bity to pogadamy wtedy :>

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podział robimy już na przyszłość. Rozdrobninie jest robione aby użytkownicy mogli szybko znaleźć interesujące ich wiadomości.

Jak widzicie w tym podziale znikają działy AMD i Intel a rozłożone są na subfora!

Zastanawiamy się jeszcze, gdzie umieścić Pentium/Celeron M (Mobile).

Jeśli macie jakieś propozycje to zapraszam do wypowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze jeszcze gry podzielmy na RPG,FPP,RTS

po kiego???

intela na razie nie trzeba dzielic, z racji ilosci tematow tam zakladanych, oraz braku 64bitow a o to w koncu chodzi... zeby oddzielic podstawki stare od nowych [tzn nie to ze intel nie ma nowych podstawek, ale po co nowe subforum w ktorym bedzie 5 tematow? Oo]

jak tak ma to wyglądac to lepiej dac sobie spokoj i niczego nie zmieniac

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leborg sokojnie, nikt cię nie gryzie, wyluzuj 8)

Tak jak pisałem wcześniej podział taki się przyda a nie możemy uznać wyższości AMD.

Podział moim zdaniem sprawiedliwy bo użytkownik wejdzie do działu i ma dokładny podział na podstawki, tylko osoba nie kumająca nic w tym temacie nie będzie wiedziała gdzie pisać lub osoba, która będzie chciała zrobić syf.

leborg kiepski pomysł na podział amd 3 subfora, intel brak !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy ja nie jestem spokojny? Oo

jaki podzial amd na 3 subfora? podalem przeciez dwa....

jakiej wyzszosci amd.... od poczatku chodzi o oddzielenie 32 od 64bitow.... nie wiem gdzie widzisz 64bity intela :>

zreszta ja sie nie mieszam najwyzej bedzie niezly syf.... jak tak to ma wygladac to lepiej to zostawic... przynajmniej jest wygodniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

Zastanawiamy się jeszcze, gdzie umieścić Pentium/Celeron M (Mobile).

Jeśli macie jakieś propozycje to zapraszam do wypowiedzi.

1565250[/snapback]

W dziale "Laptopy"?

:lol:

No bo po prawdzie to dopiero niedawno pojawiła sie opcja zamontowania mobilnego Intela na płycie "stacjonarnej", ale na moje oko to nigdy nie będzie popularne (jak zwykle mogę się mylić ;) ).

W tym całym podziale chodzi głownie o to żeby oddzielić historię od współczesności, a nie zrobić podforum dla każdej istniejącej podstawki :P

zgadzam sie z leborqiem - po co dzielic intela??

1565258[/snapback]

Po to żeby było sprawiedliwie :D jak wiesz istnieje różnica między procesorami pod slot1/s370 a s478/lga775.

Nie chodzi o same procesory, bardziej o płyty i ich chipsety. W przypadku AMD sprawę komplikuje wprowadzenie procków 64bit, ale to nie znaczy że Intel ma być "w kupie" (P3 i P4 razem).

Dla mniej obeznanych w temacie to będzie łatwiejsze w użyciu. Może się mylę, nie wiem ... co szkodzi sprawdzić?

zreszta ja sie nie mieszam najwyzej bedzie niezly syf.... jak tak to ma wygladac to lepiej to zostawic... przynajmniej jest wygodniej

Nie większy niż teraz, szczególnie w AMD :P Nie jest "wygodniej", bo masz wszystko razem i problemy z PII są na tej samej stronie co topic o najnowszej płycie pod P4. Jak dla mnie to jest bajzel utrudniający znalezienie konkretnego tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że jeden z administratorów wrócił dopiero do Polski, decyzja się przeciągnie. Na dzień dzisiejszy propozycja do subfor jest taka:

Propozycja sgj:

---Procesory i płyty główne    Wszystko o procesorach i płytach głównych przeznaczonych dla nich--------Socket 462(A)/Slot A         Athlon, Athlon XP, Sempron, Duron--------Socket 754/939/940         Athlon64, Sempron, Opteron --------Socket 370/Slot 1         Pentium 2, Pentium 3, Celeron, Via C3--------Socket 423/478/775         Pentium 4, Celeron--------Pentium, K5, K6, 486, Cyrix i inne

jeśli macie jakieś uwagi to proszę.

1564660[/snapback]

no niby dobrze ale po co te najstarsze :) imo jak ktos teraz ma problem z takim czyms to kupuje nowy na allegro :) ale jak chcecie :)

pozatym moze byc jak dla mnie bomba :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka lekkich zmian i oto mamy chyba 99% podział na sockety:

Urywek postu sgj:

---Procesory i płyty główne    Wszystko o procesorach i płytach głównych przeznaczonych dla nich--------Socket 462(A)/Slot A         Athlon, Athlon XP, Sempron, Duron, Athlon XP-M, Athlon MP--------Socket 754/939/940         Athlon 64, Sempron, Opteron, Turion 64, Mobile Athlon 64 --------Socket 370/Slot 1         Pentium 2, Pentium 3, Celeron, Via C3--------Socket 423/478/775/479         Pentium 4, Celeron, Pentium 4-M, Pentium M, Celeron M--------Pentium, K5, K6, 486, Cyrix i inne

Jeśli nic jeszcze dalej nie zmienimy to taki podział nastanie w krótkim czasie na forum.

Możecie komentować!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie to lepiej w opisie i podział na bity i na sockety i wymienione procesory.

AMD

-32bity- socket A i starsze

Athlon, Athlon XP, Sempron, Duron

-64bity- socket 754/939/940 i nowsze

Athlon 64, Sempron, Opteron, Turion 64, Mobile Athlon 64

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soften nie czytasz, co zaraz może skończyć się dla ciebie bardzo źle.

Po co zaśmiecasz temat przemyśleniami, które zostały już omówione i większością głosów odrzucone. Strasznie mnie zdziwiłeś :/

Dobra panowie to, co myślicie o nowym podziale, czekam na wasze wypowiedzi !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi