Skocz do zawartości
rtomkow

Płyty I945 - I955 Asusa Pod P Seria 800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Decydując się na nową płytę pod Pentium serii 800 z dwoma rdzeniami który chipset jest lepszy albo jakie są zasadnicze różnice między nimi?

Pomijając fakt obsługi SLI czy dołączonej karty Wifi-TV

Asus P5LD2 Deluxe Wifi-TV Intel 945P (Dual Graphics)

Asus P5LD2 Deluxe Intel 945P (Dual Graphics)

Asus P5LD2 Intel 945P

Asus P5LD2-VM Intel 945G

oraz

Asus P5WD2 Premium Wifi-TV Intel 955X

Asus P5WD2 Premium Intel 955X

dodam, że SLI to temat już znany (chodzi o wydajność komputera z jedną kartą graficzną) a karta Wifi-TV to miły dodatek który można sobie póżniej dokupić - ale jaka jest różnica zasadnicza między chipsetami?

Komputer nie będzie służył do gier więc SLI czy P4 EE odpada, napewno będzie w nim Pentium D 820 2,8GHz

i będzie podkręcony (na której wyżej) - a ponieważ według testów na Tweaku na tym procku

dobrze idzie wielowątkowość więc się przyda do obróbki filmów w dvd shrinku i płynnej obsługi systemu w tle- tylko którą płytę wybrać bo są spore różnice w cenie

między Asus P5LD2 Intel 945P -około 500zł a Asus P5WD2 Premium Intel 955X -około 900zł

Edytowane przez rtomkow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

945G - grafika na pokładzie - mozna sobie spokojnie odpuścić

roznice miedzy 945p a 955x sądze, ze sa takie jak miedzy 865pe a 875p, czy 915p a 925x... te z wyższymi numreami są lepsze (ale nie mam pewności - nie kojaze zadnych testów porównawczych - ale pewnie takie były przeprowadzone)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno 955 jest lepszy. Ja moge polecić P5WD2 - widziałem ją w akcji z p4 830, takiej rakiety jeszcze nie widziałem. Chipsety 945 obsługują wojniejsze pamiątki i mniej ramu, a to możes się jeszcz przydać...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam na oku tą: Gigabyte GA-8I945PDG Dual Graphics Intel 945P bo niedrogo 590zł, ale na: http://sklep.cdrinfo.pl/komparator_546.html w specyfikacji płyt nie ma: regulacja napięć z poziomu BIOS, regulacja FSB z poziomu BIOS, regulacja mnożnika z poziomu BIOS, co oznaczałoby brak jakichkolwiek możliwości overlockerskich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie jednak mozna sie bawic fsb (i czasami mnożnikiem - wiadowmo o co chodzi)

ale gigabyte do krółów o/c nie należy. stawiałbym na asusa/abita

1532866[/snapback]

mnożnik odblokowany jest tylko w procach confidential, raczej takiego nie uda mi sie kupić,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać, że jeszcze nowe płyty Asusa nie są dobrze znane bo niektórzy mijają się z tematem. Pytanie na początku było wyrażne- "czym się zasadniczo różnią chipsety" a reklama SLI jest dla graczy!!! Mnie zależy na szybkości i sprawności w działaniu systemu.

Gdybym chciał SLI to bym założył osobny temat.

Proszę o fachową odpowiedz na pytanie.

Serdeczne dzięki dla "ent"-a za link. Na chwilę obecną faktycznie można brać P5LD2 na i 945 Asusa- Poszukam albo poczekam jeszcze ostatecznie na wyniki testów z procesorem dwurdzeniowym

Edytowane przez rtomkow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadnicza różnica pomiędzy chipsetami 945 i 955 jest taka, że 945 z procesorów obsługują jedynie Pentium 4 D (pozbawione HT), natomiast chipset 955 obsługuje zarówno Pentium D, jaki i dwurdzeniowy Pentium 4 EE (swoją drogę ekstremalnie drogi).

Ponadto chipset 945 występuje w kilku wersjach: z grafiką na pokładzie (co nie jest dobrym rozwiązaniem) lub bez niej.

Ja sam mam płytę Gigabyte GA-8I955X Pro Intel 955X, a więc "obsłuży" oba dwurdzeniowce. Mam na niej Pentium D 820 i cóż...nie mam zapędów do OC, dlatego wybrałem płytę Gigabyte, która możliwości w tym zakresie ma minimalne. Zależy mi na dużej stabilności i w/w zestaw zapewnia mi to. Ale napotkałem kilka problemów:

(1) musiałem wymienić zasilacz na prawdziwe monstrum SilverStone ZEUS 650W - dopiero on był w stanie powołać na życia mój dwurdzeniowy procesor

(2) pamięci DDR2 wcale nie dają aż takiego kopa jak się spodziewałem, działają poprawnie, jest widoczny skok w stosunku do DDR, ale osobiście spodziewałem się małej rewolucji

(3) no i trzeba być przygotowanym na ektremalne chłodzenie zarówno chipsetu, jak i procesora - ale to już temat na inny post

Reasumując zachęcam do przyjrzenia się ofercie Gigabyta, jeśli zależy Ci na stabilnej płycie, a nie na podkręcaniu procesora. Moja płyta z chipsetem 955X kosztowała mnie "tylko" nieco ponad 600 złotych (wziąłem na firmę), normalnie kosztuje 719 zł, a wersji Royal 869 złotych.

Moim zdaniem chipset 955 jest lepszy, gdyż obsługuje oba dwurdzeniowce i jest inwestycją na przyszłość (gdy wersja EE znacznie stanieje). Zapewnia przy tym stabilność i znaczny przyrost wydajności (jednak za pewną cenę, patrz: zasilanie + chłodzenie). Co do Pentium D to i tak nie wykorzystuję jego możliwości (jeszcze) - to inwestycja w przyszłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi