axl2000 Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 WItam, właśnie kupiłem P4 3Ghz z HT i 1MB cashu...przesiadłem się z Celerona D 2,66Ghz kręconego lekko na 3Ghz...różnica = 0...albo i celek był lepszy :\ Wynik w 3DMarku 03 z 5200 na Celeronie kreconym na 3,4Ghz spadl na 3Ghz Pentium 4 do 4800... W windowsie nie widze różnicy działania niczego, gry ktore się cieły lekko...dalej się tną :| Co jest ;( dokładna specyfikacja: - Pentium 4 530J 3Ghz HT 1MB - ASRock 775i65GV (na Intelu 865GV) (HT i 800FSB i Dual Channel obslugiwane) - 1GB DDR Dual (2x512DDR 400Mhz) - FX 5900XT MSI - 80GB WD 7200rpm - SB Live! Value - Nagrywara DVD LG - duperele ;) 0 różnicy w porónaniu do C 266@3,0Ghz ;( HELP! (i błagam nie mówcie że to wina mobo...=)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 A system przeinstalowałeś ? Ewentualnie sprawdź procesor SiSoft Sandrą, czy wyniki ma na swoim poziomie. A co do Twojej mobo, to ona jest Twoim najwęższym gardłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Po 1 i najważniejsze 3DM 03 nie pokaże ci różnicy znacznie szybciej 3DM 01... Po 2 MOBO słabe... Po 3 twój spadek w 3DM 03 jest nieco dziwny... :] Może to zasilacz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Hmm a Pixelik ci mówił że się nie opłaca wymieniać :wink: A jednak Celeron taki słaby nie jest, jeśli u ciebie gorzej na P4 niż na celku :mur: :blink: A tutaj dam takie 2 screeny - jak mozęsz to zapodaj swoje z sandry, bęidzesz mógł porównać - jest to najnowsza sisoft sandra :wink: Pozdro i czekam na twoje screeny. Sandra do pobrania tutaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Screenów nie zpaodam ale wyniki zapodam: Arytmetyczny: Dhrystone - 8811 MIPS Whetstone 3639/6239 MFLOPS Multimedialny: Integer - 21556 it/s Floating-Point - 28532 it/s wyniki w normie kurcze więc nie wiem czemu cholera jasna nie widze roznicy miedzy Celeronem 3Ghz a P4 3Ghz :| PS. BIOS pokazuje mi ze pamici dzialaja mi na 400Mhz a Sandra ze na 333Mhz :| co z tym zrobic fantem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Pentak jest wydajniejszy w grach... Sprawdź w HL2, Doomie 3 a zobaczysz różnice :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 (edytowane) Ok, zwracam honor pentiumkowi w 1 kwestii =) Wlaczylem na raz neta, sciaganie z azureusa, ogladanie dvd, w tle MP3, skanowanie dysku i pisanie na forum i moze 1 mała zacinka sie zdazyla na dvd i tyle...to duży + (no coz HT troszke dziala jak widac) ale co do giercowania to 0 różnicy :| ech ech ech :| myslalem ze z 5-10fps bedzie wiecej a tu kiszka taka ze poezja :| EDIT: zrobilem test 3DMark 2001, coś stanowczo jest nie tak......11.000pkt !! :| Jutro robie format nie ma bata...:| No nie rozumiem, 3Ghz, 1GB Dual, FX5900XT i 11k ?!?!? na Celeronie tyle mialem !! Edytowane 5 Lipca 2005 przez Axl2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 (edytowane) hehe jednak celek nie jest taki zly :) nom teraz masz HT to mozesz grac i pakowac filmy :wink: napewno mobo cie troche ogranicza jak bys mial jakiegos abita,asusa to troche by bylo lepiej;) napewno pod katem OC! pozdro sandra cpu multi: integer 20344 float 24024 cpu archimetic: dhry 9727 Whets 2590/4419 mi moj celekd 2400, na fsb200 tak wypada;) Edytowane 5 Lipca 2005 przez Pixelik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 hehe jednak celek nie jest taki zly :) nom teraz masz HT to mozesz grac i pakowac filmy :wink: napewno mobo cie troche ogranicza jak bys mial jakiegos abita,asusa to troche by bylo lepiej;) napewno pod katem OC! pozdro sandra cpu multi: integer 20344 float 24024 cpu archimetic: dhry 9727 Whets 2590/4419 mi moj celekd 2400, na fsb200 tak wypada;) 1532018[/snapback] Czyli na 3,6Ghz ?? POWIEM TAK: Jesli ktos jest zwolennikiem Intela i chce pograc to niech nie kupuje P4...wyda szmalu kupe a da mu to dupe...niech kupi Celerona D...:| wyjdzie na to samo a 2x taniej jak nie wiecej :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Czyli na 3,6Ghz ?? POWIEM TAK: Jesli ktos jest zwolennikiem Intela i chce pograc to niech nie kupuje P4...wyda szmalu kupe a da mu to dupe...niech kupi Celerona D...:| wyjdzie na to samo a 2x taniej jak nie wiecej :| 1532065[/snapback] A ja powiem tak: Trzeba było się dowiedzieć przed zakupem co brać a nie teraz jojczeć!! Czytanie testów nie boli !! A skoro wydąłeś "kupę" kasy na proca to co się gnieciesz na tym Asrocku !!!! I jak znam życie masz pewnie jakiegoś codeshita Wrrrrr.... Ps Proponuje sprzedać Intela i kupić jakiegoś AMD + normalną płytę i zasilacz !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozit Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 a ja podkrecilem swojego p4 3,06ghz/533/ht do wartosci 3,61GHz(fsb 157) i wydaje mi sie za wyniki sa nieco inne jak na celeronie o tej samej czestotliwosci a mianowicie: SiSoftware Sandra CPU Mulitmedia Benchmark Results: Integer x8 iSSE2 : 26546 it/s Float x4 iSSE2 : 37928 it/s CPU Arithmetic Benchmark Results: Dhrystone ALU : 10549 MIPS Whetstone FPU : 4281 MFLOPS Whetstone iSSE2 : 7428 MFLOPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Jeszcze dla porównania: FSB 250 CPU Mulitmedia Benchmark Results: Integer x8 iSSE2 : 25061 it/s Float x4 iSSE2 : 35776 it/s CPU Arithmetic Benchmark Results: Dhrystone ALU : 9899 MIPS Whetstone FPU : 4080 MFLOPS Whetstone iSSE2 : 7217 MFLOPS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 A ja powiem tak: Trzeba było się dowiedzieć przed zakupem co brać a nie teraz jojczeć!! Czytanie testów nie boli !! A skoro wydąłeś "kupę" kasy na proca to co się gnieciesz na tym Asrocku !!!! I jak znam życie masz pewnie jakiegoś codeshita Wrrrrr.... Ps Proponuje sprzedać Intela i kupić jakiegoś AMD + normalną płytę i zasilacz !! 1532083[/snapback] Gniote sie bo miałęm 8000zł na koncie a mam 1600...proste i logiczne, rozpieprzyłem kase co dostałem na 20 urodziny...jak sie starzy dowiedzą to mnie zabiją...testy czytałem i w testach wychodziło ze od Celka D jest szyybszy...a tu kiszka :| A co do zasilacza to Modecom 350W... Nie bede sprzedawal wczoraj kupionego procesora bo strace ze 30% ceny na tym... PS. nie musisz na mnie krzyczeć...:| Nic Ci nie zrobiłęm, a narzekam bo to paranoja dla mnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Czyli na 3,6Ghz ?? POWIEM TAK: Jesli ktos jest zwolennikiem Intela i chce pograc to niech nie kupuje P4...wyda szmalu kupe a da mu to dupe...niech kupi Celerona D...:| wyjdzie na to samo a 2x taniej jak nie wiecej :| 1532065[/snapback] aboslutnie nie zgodze sie z toba. 1. masz slaba plyte 2. grafa bedzie w nowych grach dusic proca, fx nie nalezy do demonow chyba ze dobrze podkrecony. Ja na p4 3.2@3.6 i fx ale 5950@540Mghz mam w marku 2001 20k z groszem i w 03 prawie 7400 http://img131.echo.cx/img131/6696/3dmark031td.jpg 3. Odpowiednikiem celka jest krecony bartek jak przesiadlem sie z bartka 2500@2400 i na prescocie widze duza roznice wydajnosci w d3, hl2 i reszcie nowosci ktore prucz grafy lubia szybkie proce wiec nie pisz ze p4 to to samo w grach co celeron. Piekny przyklad w d3 http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2149&p=7 ten sam zegar celek 2.8d - 49.3 p4 2.8 1MB - 70.7 i co ? 40% roznicy tak w takt a ty piszesz ze nia ma zadnej ? Poprostu masz grafe ktora nie da ci odczuc wiecej w nowych produkcjach i slaba plyte. Nie w kazdej grze jest taka przewaga p4 nad celkiem ale w nowych coraz wiecej. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 masz taki sprzęt na którego wydałeś kupe kasy a Twoja płyta główna to totalny shit, kup sobie jakiegoś abita is7(-e) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 masz taki sprzęt na którego wydałeś kupe kasy a Twoja płyta główna to totalny shit, kup sobie jakiegoś abita is7(-e) 1532547[/snapback] A myslisz ze to cos pomoze? :| Wogole jak juz bed emial przyplyw gotówki mysle o zmianie na: - P4 3Ghz Prescott (czyli ten co jest) + Cooler nowy - 2x512 DDR Geil lub Kingston (narazie mam prawie noname...) - Gigabyte GA-8I915PC-Duo Intel 915P ( ze względu na cene i proc nie będzie OC) - GF 6800 PCX lub X800XL PCX i styka tylko że potrzebna na to $... jak sie postaram za FX'a dostane 400zł bo ma ViVo i gwarancje, za mobo ze 100zł, za procka heh ze 250zł...= 750zł więc bede sobie mógł kupic mobo i ram, bez grafy :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_ice Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 pomoze na pewno, a zmiana plyty na taka z chipsetem 915 mija sie z celem bo ta konstrukcja jest slabsza od 875... ja proponuje tak jak poprzednicy do tego proca IS7 albo IC7 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 A myslisz ze to cos pomoze? :| Wogole jak juz bed emial przyplyw gotówki mysle o zmianie na: - P4 3Ghz Prescott (czyli ten co jest) + Cooler nowy - 2x512 DDR Geil lub Kingston (narazie mam prawie noname...) - Gigabyte GA-8I915PC-Duo Intel 915P ( ze względu na cene i proc nie będzie OC) - GF 6800 PCX lub X800XL PCX i styka tylko że potrzebna na to $... jak sie postaram za FX'a dostane 400zł bo ma ViVo i gwarancje, za mobo ze 100zł, za procka heh ze 250zł...= 750zł więc bede sobie mógł kupic mobo i ram, bez grafy :| 1532580[/snapback] imho bezsens, i tak będziesz musiał kupić nową płyte do dwurdzeniowców. Albo zostań przy 865PE albo 925XE, ja bym został przy tym co masz + nowa płyta główna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 tia... ale one (is/ic 7) sa na s478 a kolega ma procka na 775 sugeruje płytke na 925x - jeśli ma miec pci-e (ale dochodzi ddr2) a jeśli ma miec agp to: asus p5p800 (lub odpowiednik ze stajni abita) na 865pe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 PS. nie musisz na mnie krzyczeć...:| Nic Ci nie zrobiłęm, a narzekam bo to paranoja dla mnie... 1532277[/snapback] No fakt, nic mi nie zrobiłeś. Uniosłem się zdeka bo psioczysz nie na to co trzeba. Ponadto 11k ptk. w 3DM 01 to bardzo mizerny wynik, masz coś ostro namieszane w kompie. Fakt że Celeron D to udany produkt Intela ale to tylko okrojony P4. Kombinuj z płyta, a jak już będziesz ją miał napisz, co i jak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 A myslisz ze to cos pomoze? :| Wogole jak juz bed emial przyplyw gotówki mysle o zmianie na: - P4 3Ghz Prescott (czyli ten co jest) + Cooler nowy - 2x512 DDR Geil lub Kingston (narazie mam prawie noname...) - Gigabyte GA-8I915PC-Duo Intel 915P ( ze względu na cene i proc nie będzie OC) - GF 6800 PCX lub X800XL PCX i styka tylko że potrzebna na to $... jak sie postaram za FX'a dostane 400zł bo ma ViVo i gwarancje, za mobo ze 100zł, za procka heh ze 250zł...= 750zł więc bede sobie mógł kupic mobo i ram, bez grafy :| 1532580[/snapback] gratuluje trafnych wyborow ,kup sobie jeszcze choinke zapachowa do kompletu chyba jednak masz kupe kasy skoro mozesz ja wydawac tak nierozwaznie radze posluchac poprzednikow i celowac w ddr2 i pci-e jezeli ma to starczyc na dluzej a tak wogole to wiadomo co jest najwydajniejsze i najbardziej oplacalne - ale to nie ten dzial <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pixelik Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 wcale nie trzeba celowac w ddr2 i pciex.. zeby starczylo na dlugo w zupelnosci zystarczy cos na ddr i agp :rolleyes: w koncu sa fajne pamieci ddr i grafiki na agp jak 6800gt x800 ktore wystarcza na dlurzszy czas. a zanim to nie wystarczy to pewnie cos nowego wyjdzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dustone Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 jasne ale jak widać marketing robi swoje i ta pogoń za nowinkami nie zawsze uzasadniona :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 pogon za nowinkami napedza glownie Intel i skoro ceny ddr2 sa teraz takie same jak ddr ,a Intel oficjalnie juz przeszedl na ddr2 to nie widze plyty na ddr z obsluga dwurdzeniowcow pci-e tez wypiera agp i to wcale nie powoli ,owszem jeszcze dlugo beda dostepne mocne karty na agp ,ale po co ciagle do nich doplacac jezeli zmieniac plyte na jakas przyszlosciowa ,bo inaczej nie ma sensu - wkoncu ten zasrock jest na i865 i roznice wydajnosci miedzy nim a abitem na tym samym chipsecie to niuanse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
<Jankes> Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 człowieku ty sie zastanów co gadasz, dual właczony, czy nie, miałem oba proce w domu p4 2.8(lga i celek d 2.66 i w grach jest cholerna róznica, zalezy od gry, ale powiedzmy na tmy procu było 40, a na tym 60 fps, zastanów sie co gadasz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieek Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Ja tam widziałem róźnice między Celek 2.66 (Cel-D) @3,4 chyba na FSB200 a P4 2,4 bez HT 1MB, 533 :) Ech :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsoushi Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 no cuz 865 nie jest taki zly jak widzac :) CPU Mulitmedia Benchmark Results: Integer x8 iSSE2 : 26118 it/s Float x4 iSSE2 : 34854 it/s CPU Arithmetic Benchmark Results: Dhrystone ALU : 10713 MIPS Whetstone FPU : 4393 MFLOPS Whetstone iSSE2 : 7628 MFLOPS to na FSB 231 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emgie Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Oj Axl2000 widze, ze ci panowie w glowie namieszali bo sprzedajasz i celka i pentka i plyte :/ Znowu kupisz cos innego, a roznice zobaczysz tylko w markach bo az takich skokow jakosciowych jak sobie wyobrazasz nie bedzie. Znowu wydasz kase na nic. Kup sobie dobra plyte na 865PE albo 875 i zostaw PIV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emgie Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 A juz widze. Przesiadasz sie na bardzo przyszlosciowy Socket 754 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Repthile Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2005 Witam! Z lekka offtop, ale nie bede nwego tematu zakaldac, Sciagnalem sis sandre i oto moje wyniki Celeron 2.0@3.2 : Dhrystone ALU 8474 Whestone FPU/iSSE2 2285/4216 MFLOPS Celeron 2.0@3.33 : Dhrystone ALU 8857 Whestone FPU/iSSE2 2386/4404 MFLOPS Czy sa to dobre wyniki ? jak na tą celine? P.s CZekam teraz na p4 3.0HT oraz Gf6600 & dysk 80GB za free od znajomego (mam wiecej szczescia niz rozumu :razz: ) wiec bedzie przypływ mocy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...