Skocz do zawartości
axl2000

Celeron D 2,66@3ghz Vs P4 3ghz Ht 1mb

Rekomendowane odpowiedzi

może nikt z was nie wie ze przepustowość magistrali procka przy 600MHz liczona jest jedynie teorią praktyka jest nieco niższa czasem nawet dużo a przepustowość pamięci przy 400MHz liczone na 6.4GB/s jest w rzeczywistości bliższe 4.8-5GB/s

poza tym wiadomo ze synchroniczna praca miedzy dwoma elementami systemu jest szybsza wiec jak pamięć taktowna 400MHz ma rzeczywista przepustowość 4.8GHz/s i pierwszy procesor ma przepustowość na poziomie 6GB/s a drugi 5GB/s to lepiej będzie się spisywał ten z 5GB/s bo pamięć nadąży podawać dane i procesor nie będzie miał pustych cykli czekania na dane i mamy rozwiązanie wyższości celerona w brutalnej sile ale faktem jest ze celeron jest wolniejszy w przetwarzaniu kodu wykonywaniu wspolbieznych watkow itd....

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a od czego jest cache??

1596011[/snapback]

a ile masz tego cache ? tylko 1MB a przecietnie dane maja wiecej i co zmieszcza sie całe np: 5MB no raczej nie wiec trzeba 5 ray wracać do RAM, cache jest pomocny przy przetwarzaniu kodu programu kiedy nie trzeba przy odległych skokach czekac na ponowne pobranie z RAM

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

emgie jaki step. proca masz i na jakim v-core dociągasz do 4 Ghz :D

1595585[/snapback]

Step jest w sigu E0. To co mam jest na def. i nie wiem ile potrzeba do 4GHz bo nie sprawdzalem :D Przynioslem procka ze sklepu i nawet nie powachal swojego 2.4 od razu poszedl na 3.6. Puki co nie mam czasu sie bawic w testy ale moze niebawem sprawdzimy ile poleci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi