Skocz do zawartości
pajdaa

Athlon Xp 1600....

Rekomendowane odpowiedzi

hej,posiadam sprzęt :

procek- athlon xp 1600 (palomino ;) )

mainboard-abit KG7 (fsb 133 )

pamięć-512 ddr 266 mhz

no i podkrecam go,jak wiadomo o mnozniku juz zapomnialem :P i pozostaje mi fsb skręciłem ją do 150 mhz co mi daje 1575 mhz (czyli athlon xp 1900 )

no i najważniejsze,nowa pasta na procku,caly odkurzony (troche tego bylo :P )

pozatym 3 dodatkowe coolery,kołnierz odprowadzajacy cieple powietrze z procka

wydaje mi sie ze cyrkulacja jest calekiem ok

temp kiedys dochodzila do 60 C (np przy graniu) a teraz na spokojnie mam 38 C

a przy graniu max 43 C (wiecej nie zauważyłem ;) (a własnie to jest na podkręconym kompie temp) wic roznica jest kolosalna ! no i oto moje pytanie czy moge go bardziej podkręcic i byc spkojnym ze nic sie nie stanie ?

jesli tak to moze jakies rady itd itp

z góry dziex

* tylko 300 W ale w sumie moge wsadzic 400

Edytowane przez pajdaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli zasiłka wytrzyma pewnie jeszcze paredziesiąt MHz spokojnie wyciągniesz, u mnie chodzi full stable z 1615MHz poszedł by pewnie więcej ale płyta/pamięci nie pozwalają, czytałem gdzieś że większość palomin dociąga do 1700-1800MHz, więcej to już kręcenie ekstremalne (nie ten dział forum ;)

hmmm 1600+@2100+ to procentowo tyle samo co 2500+@3300+ i jak można mówić że palomina się nie podkręcają :D

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz próbować kręcić dalej, ale jak na Palomino to już dużo...

Najszybsze fabryczne palomina to właśnie 2100+(1729MHz) i do tego poziomu powinny wszystkie dojść, tyle że w przypadku pajdyy 266MHz pamiątki mogą nie wytrzymać 160MHz FSB, oczywiście w takim wypadku z pomocą przychodzi mnożnik.

EDIT: Z tym A64 jakieś gupoty popisałem, więc już wymazałem.

EDIT2: Ponieważ jest już post niżej to jednak te gupoty przypomnę, A64 3000+ kręci się wyśmienicie, a 4000+ na teoretycznym tym samym jądrze już nie :P

Edytowane przez M4TEUSZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...