Darks Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Jaki jest najlepszy Access Point ? Który warto wybrać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 1. google najlepszym doradcą 2. wszystko zależy do czego ma być ten AP 3. w jakim standarcie chcesz pracować, b, g 4. ilu ludzi ma na nim wisieć 5. ile masz na to funduszy 6. z jakimi urządzeniami ma współpracować .... sam widzisz że jest pare spraw do zastanowienia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 1. google najlepszym doradcą 2. wszystko zależy do czego ma być ten AP 3. w jakim standarcie chcesz pracować, b, g 4. ilu ludzi ma na nim wisieć 5. ile masz na to funduszy 6. z jakimi urządzeniami ma współpracować .... sam widzisz że jest pare spraw do zastanowienia... 1535462[/snapback] AP bedzie przeznaczony do własnych potrzeb. Czyli chodzi mi o siec w domu i żeby nie stracić dużo linków na kablu z anteny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 jesli ma on dostarczać net bezprzewodowo do urządzeń wifi w domu to polecam ovislinka wl1120AP, wydajne i stabilne urzadzenie w cenie około 200zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Mam takie pytanie : jak podzielić na AP jedno łącze w domu. Chodzi mi aby moje łącze jaki mi zostało przydzielone jeszcze raz podzielić. Jak to zrobić przez switcha ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbed Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Powinieneś zastosować router. Problem może się rozpocząc w momencie kiedy provider ustawił blokadę na tzw multipleksację połączenia tzn nie zezwala na rozbicie tego połączenia na wiele stacji wtedy należałoby stosować sztuczki oszukujące poprzez podmianę adresu MAC. Wszystko zależy od providera, czy zezwala na rozdzielanie sygnału. Jeśli tak to sprawa jest prosta. Stosujemy routerek wpinamy go w switch i hulaj dusza .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Powinieneś zastosować router. Problem może się rozpocząc w momencie kiedy provider ustawił blokadę na tzw multipleksację połączenia tzn nie zezwala na rozbicie tego połączenia na wiele stacji wtedy należałoby stosować sztuczki oszukujące poprzez podmianę adresu MAC. Wszystko zależy od providera, czy zezwala na rozdzielanie sygnału. Jeśli tak to sprawa jest prosta. Stosujemy routerek wpinamy go w switch i hulaj dusza .... 1538547[/snapback] Jeżeli o providera to luzik. Mój qmpel :) Jaki routerek ? Chodzi Ci o AP z routerem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbed Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 To zależy jaki sygnał dostajesz ... Radiowy ? czy po lanie ? Jeśli po lanie to wystarczy router bez Ap no chyba że chcesz mieś w domu WiFi. Wtedy polecam np. Linksysa wrt54g. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 To zależy jaki sygnał dostajesz ... Radiowy ? czy po lanie ? Jeśli po lanie to wystarczy router bez Ap no chyba że chcesz mieś w domu WiFi. Wtedy polecam np. Linksysa wrt54g. 1538625[/snapback] Sygnał mam radiowy. Podzielony DSL. Więc kupuje AP z routerem czy AP + switch ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbed Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Najlepsze rozwiązanie to AP+router+switch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Jeszcze mam takie pytanie : można by było podzielić sieć w takie sposób... Karta WLAN USB - podpinam do niej kabel z anteny a komputer łącze zwykłym kablem (skrętką) poprzez zwykłe karty sieciowe. Da sie to zrobić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thorton1973 Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 taki podzial to katastrofa, jest jeszcze jeden sposob jaki ja mam, dogadalem sie z providerem kupilem ap i switcha( akurat planeta bo jak zapodalem owisa 1120 to nie wspolpracowal z planetem 1950) i teraz mam dwa abonamenty w cenie jednego. a dodatkowo w nocy od 23 do 8 rano transfer razy 3 GRATIS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 taki podzial to katastrofa, jest jeszcze jeden sposob jaki ja mam, dogadalem sie z providerem kupilem ap i switcha( akurat planeta bo jak zapodalem owisa 1120 to nie wspolpracowal z planetem 1950) i teraz mam dwa abonamenty w cenie jednego. a dodatkowo w nocy od 23 do 8 rano transfer razy 3 GRATIS 1543465[/snapback] Ja mam pytanie czy tak wogóle można ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thorton1973 Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 Mozna na pierwszym kompie tworzysz brame internetowa i korzystaja obydwa tylko jak drugi pc chce korzystac z netu to musisz uruchomic pierwszy, jak na pierwszym korzusta ktos z P2P to na 2 nie mozna praktyvcznioe strony otworzyc. 3 miechy sie tak meczylem a cena za swiatlo przewyzsza zakup sprzetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2005 Mozna na pierwszym kompie tworzysz brame internetowa i korzystaja obydwa tylko jak drugi pc chce korzystac z netu to musisz uruchomic pierwszy, jak na pierwszym korzusta ktos z P2P to na 2 nie mozna praktyvcznioe strony otworzyc. 3 miechy sie tak meczylem a cena za swiatlo przewyzsza zakup sprzetu 1548972[/snapback] THX Tylko na drugim kompie net bedzie używany sporadycznie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Witam, chciałbym jakiś AP do prostych zastosowań. Będzie on podłączony pod switch (pod którym jest inny komp i router ADSL) i dostarczał net tylko do jednego laptopa. Jego model to Acer Travelmate 6003LCi z zintegrowaną kartą wi-fi 54mb intela. Jaki byście mi polecili model Access pointa, który będzie najlepiej współpracował z tym laptopem, szybko i z takimi zabezpieczeniami jakie oferuje ta karta? PS. Czy zasięg jest zależny od AP czy anteny? Teraz mam jakiś AP B(12mb) i do tego antenę dodatkową na kablu. Czy jak zmienię na G(54) i tą antenę zostawię to się coś poprawi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 PS. Czy zasięg jest zależny od AP czy anteny? Teraz mam jakiś AP B(12mb) i do tego antenę dodatkową na kablu. Czy jak zmienię na G(54) i tą antenę zostawię to się coś poprawi? Zasieg zalezy i od anten (zysk kierunkowy), i od AP (moc nadawania). Moc, z jaka nadaje AP nie ejst bezposrednio powiazana ze standardem, wiec ciezko powiedziec, czy bedzie lepiej po wymianie sprzetu - trzeba spojrzec w dane techniczne. Rownanie lacza radiowego (w decybelach) wyglada tak: Podb = Pnad +Gnad + Godb - L gdie: - Podb - moc odbierana - Pnad - moc nadawana - Gnad i Godb - zysk kierunkowy anteny nadawczej i odbiorczej - L - tlumienie trasy, ogolnie straty. Jak widac, aby zwiekszyc Podb mozna zwiekszyc Pnad, Gnad i/lub Godb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...