Skocz do zawartości
ser_visant

SAPPHIRE Radeon 9000 - Problem z DVD :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Problem następujący podczas oglądania filmów DVD (przy pełnej akceleracji sprzętowej DVD - Power DVD XP - program oryginalny) po 5-10 minutach komputer się "zawiesza" ale w taki sposób że nawet nie reaguje na reset ani na power (jakby jakieś zwarcie się robiło), jedynym wyjściem jest odłączenie fizyczne komputera od prądu. Dodatkowo brak napisów !!!. Problemy znikają gdy wyłączy się sprzętową akcelerację DVD.

Po zmianie programu na wersję 3.0 wszystko w normie filmy chodzą ok.

Myślałem że to wina samego programu, ale w Video2000 podczas testu MPEG2 zgadnijcie co się stało ?!? to samo i znowu wtyczka z kontaktu...

- Karta jest na "pudełkowych" sterownikach dołączonych...

- Instalowałem same sterowniki - bez tych programików "HydraVision", bez zakładek itp.. (może tu problem) ?

- System operacyjny win98se, en - bez przeinstalowania po GF2Ti (odinstalowałem tylko sterownik)

- Wszystkie gry co miałem pod ręką chodzą bez zarzutu :)

- mam Epoxa 8KTA3+, A2000+XP @2100, 512 SDR, Obudowa ModeCom Next (300W), AGP na 4x z FastWrie, 128 AGP FrameBuffer.

------------

Obecnie ściągam najnowsze drivery... oraz sprawdzę to na WinXp...

ale... wszelkie sugestie mile widziane.

Napiszę po reinstalacji.

Pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nie pisałem, ale już chyba wiem co jest z tym grane...

- Przeinstalowałem sterowniki na oficjalnego Catalyst 3.0 +panel +tweak

- zmieniłem w Biosie napięcie na AGP o +0.1 V

- Dodatkowo zmieniłem ze 128 na 64 MB FrameBuffer'a

i...

Dalej się zawiesza 8O ale teraz wystarczy RESET, w chwili wolnego czasu pokombinuje z napięciem na AGP - być może spadki napięć na VGA powodują zwisy ? Cóż moja MB swoje najlepsze lata ma za sobą :?

Na innej karcie jest to samo.

Ale tym razem test Video 2000 przechodzi bez zarzutu...

Co do PowerDVD 3.0 - ten program nie rozpoznaje ATI9000 jako karty ze sprzętowym wspomaganiem, może dlatego działa dobrze...

Pozatym zainstalowałem przed chwilką Dx9 :wink: różnicy nie ma żadnej za to musiałem poprawkę do 3DMarka ściągnąć :D

Pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Witam, jak to mówią przypadki chodzą po ludziach... Załatwiłem grafikę S3 Savage4 32 MB (czy ktoś jeszcze tego używa ? :) ) ta karta oprócz tego że ma bardzo słabą wydajność jak na dzisiejsze czasy, ma wspomaganie sprzętowe DVD... i na tej karcie program PowerDVD Xp 4.0 działa bez zarzutu... tylko ze sprzętowym wspomaganiem karta wyświetla obraz w 16 bitach co strasznie przeszkadza... widać "schodkowanie" kolorów.

Dzisiaj będe miał ATI Radeonka 8500 LE i zobacze jak na tym działa.

Pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow:  Witam, jak to mówią przypadki chodzą po ludziach... Załatwiłem grafikę S3 Savage4 32 MB (czy ktoś jeszcze tego używa ? :) ) ta karta oprócz tego że ma bardzo słabą wydajność jak na dzisiejsze czasy, ma wspomaganie sprzętowe DVD... i na tej karcie program PowerDVD Xp 4.0 działa bez zarzutu... tylko ze sprzętowym wspomaganiem karta wyświetla obraz w 16 bitach co strasznie przeszkadza... widać "schodkowanie" kolorów.

Dzisiaj będe miał ATI Radeonka 8500 LE i zobacze jak na tym działa.

Pozdrówka

a co zrobiles z radeonem 9000????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

co zrobiłem z radeonem 9000 ? (ale którym ? 2 miałem :) )

- pierwszego (bez pro) miałem pożyczonego na tydzień od "zaprzyjaźnionego sklepu" czekając na wersję PRO

- drugiego (pro) odsprzedałem kumplowi (mając na oku 8500 za tą samą cenę)

- obecna 8500 jest w serwisie (pechowo) posypały się na niej pamięci - zaczęła teksturować i kropkować :( - po godzinie pracy. (Nawet nie podkręcałem...) Zresztą nigdy nie podkręcałem kart grafiki - komputer u mnie służy raczej do obróbki video, muzyki itp, a gry to przy okazji...

---------

Karty Sapphire okazały się sprawne, moja obecna płyta główna CPU i RAM też - winę za zawieszanie systemu ponosił.....

..... kto zgadnie ?

HEHE czekam do jutra na sugestie - wpadłem na to przy okazji jak sprawdzałem czy to nie wina płyty (miałem przez dzień Epoxa 8K5A2 - fajna płytka na KT333).

Pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...