Aveuser Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 (edytowane) Witam! Upatrzyłem sobie płytę ASUS P5LD2 (Intel 945P) pod P4 630 (LGA775, 3GHz, 2MBL2) i chciałbym zasięgnąć opinii, ew. zapytać czy nie popełniam jakiegoś "katastroficznego" błędu. Skusiły mnie: 1. Asus 2. Intel 945 (*) 3. FSB 533-1066 4. DDR2 667 5. 3 x PCI, 3 x PCI-E(x1), 1 x PCI-E(x16) 6. 4 x SATA (II) (*) 7. 8 x USB(2.0) w tym 4 porty zew. 8. zintegrowane audio 9. cena rzędu 550pln Ad2. Jeśli dostatecznie dobrze wczytałem się w forum to od 915 uciekać, a zabawa zaczyna się własnie od 945 (tym bardziej, że procesor 6xx)? Ad6. Jakoś skłaniam się do HDD Barracuda Seagate i mam tutaj dylemat, bo z tego co widzę nie ma ich na SATA II (jest tylko SATA+NCQ)... Może jednak te Samsungi nie są takie złe (ew. coś innego na SATA II)? Oczywiście jestem otwarty na wszelkie sugestie i inne propozycje spełniające kryteria 1-9, dodatkowe sprecyzowania: -wystarczą np. 2x PCI, 2x PCI-E(x1)... -od biedy może też być bez audio (choć chyba wszystkie lepsze karty to mają) -SATA/SATA II (patrz Ad 6.) -USB wystarczy 6... o ile takie konfiguracje występują -ew mile widziane złącze FireWire na płycie (gniazdo mam w obudowie, w zasadzie nie korzystam, ale nigdy nie wiadomo) -cena generalnie rzędu 500pln max, możliwe, że trochę przekalkulowałem, może taka płyta to przesada, w takim wypadku proszę o naprowadzenie na właściwy tor? Dzięki za wszelkie opinie, odpowiedzi, podpowiedzi... ;-) BTW. Sprzęt nie będzie raczej podkręcany. Edytowane 8 Lipca 2005 przez Aveuser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aveuser Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 Czy to jakiś mało popularny model? Może ktoś coś chociaż słyszał? Może chociaż jakieś ogólniki o serii P5xxx na Intelu 945, podstawowe zasady, którymi WARTO się kierować przy wyborze... ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 jest to poprostu świerzutki sprzet wiec niewiele osób miało przyjemność sie niem bawić. ale oceniajac producenta, wyposzarznie i chipset - sądze ze powinno byc to dobre rozwiazanie... no chyba ze starczy ci kasy na asusa na 955 - bedzie lepszy (choćby obsługa ht w procesorach dwurdzeniowych) ogólnie to płytka zapowiada sie smacznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miravo Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 a po cholere mu obsluga HT w DUAL CORE :wink: w zwyklych aplikacjach watki walcza o zasoby jedynie :D wedlug mnie produkt zsapowiada sie dobrze, ale zobaczymy w praktyce jak jest z OC :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_ice Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 a po cholere mu obsluga HT w DUAL CORE 1543681[/snapback] :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adams_ Opublikowano 31 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2005 Wracajac do sprawy. Plyta rewelacyjna, jak to bywa w przypadkach Asus+Intel. Porty SATAII z ICH7R elegancko dzialaja z Samsungiem 200GB SATAII. Nie sprawdzalem jeszcze funkcji hot-plug. Z P4 630 uzyskalem FSB 267MHz z chlodzeniem Thermaltake Typhoon oraz zasilaczem Antec TruePower 2.0 480W. Mam tylko jedno ale. Zauwazylem, ze Asusy z i915/945, pewnie z 955 tez, przy podkreceniu wylaczaja sie przy restarcie. Restart powoduje wylaczenie komputera oraz ponowne, automatyczne wlaczenie go po 2-3 sekundach. Wszystko fajnie ale taki proceder wykoncza dyski. Po wylaczeniu podkrecenia wada zanika. Macie podobne objawy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 u mnie nie wykrywa dzwiękówki na tej płycie.....nic nie kręceone(jezcze) mam nowe stery , w menadzeże użądzeń mam tylko pci device i stery mu nie pasują.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 Mam tylko jedno ale. Zauwazylem, ze Asusy z i915/945, pewnie z 955 tez, przy podkreceniu wylaczaja sie przy restarcie. Restart powoduje wylaczenie komputera oraz ponowne, automatyczne wlaczenie go po 2-3 sekundach. Wszystko fajnie ale taki proceder wykoncza dyski. Po wylaczeniu podkrecenia wada zanika. Macie podobne objawy? Z tego co czytam na XS odnosnie tych Asusow to normalna sprawa - ma to zapobiec uszkodzeniu biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adams_ Opublikowano 1 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2006 u mnie nie wykrywa dzwiękówki na tej płycie.....nic nie kręceone(jezcze) mam nowe stery , w menadzeże użądzeń mam tylko pci device i stery mu nie pasują.... Mialem do czynienia z paroma plytami glownymi Asusa z Intel HD Audio Realteka. Na jednej za chiny nie moglem zainstalowac dzwieku. Na drugiej- identycznej, zadnych problemow. Tak samo z moja domowa P5LD2. Wracajac do rzeczy, rozpakuj sterowniki do katalogu i recznie zainstaluj. Najpierw PC wykrywa urzadzenie (nazwy nie pamietam), pozniej dopiero HD Audio. Dopiero od tego momentu koncza sie problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 a pomoże reinstalacja windowsa ?? bo tak jak pisałeś właśnie prubowałem i nie dało się.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adams_ Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 (edytowane) Zapomnialem napisac, ze dziwekowka nie zainstaluje sie bez specjalnego patcha dostepnego w SP1 Win XP. Patch jest na plycie ze sterownikami. Przy Win XP SP2 nie ma juz zadnych problemow. Edytowane 3 Stycznia 2006 przez Adams_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demek Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 ale to chyba wszystkie karty hd audio tak maja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adams_ Opublikowano 3 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2006 ale to chyba wszystkie karty hd audio tak maja Dokladnie, sprawa niezalezna od Asusa oraz Intela. O ile sie nie myle najwiecej HD Audio naprodukowal Realtek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy1 Opublikowano 9 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2006 Wracajac do sprawy. Plyta rewelacyjna, jak to bywa w przypadkach Asus+Intel. Porty SATAII z ICH7R elegancko dzialaja z Samsungiem 200GB SATAII. Nie sprawdzalem jeszcze funkcji hot-plug. Z P4 630 uzyskalem FSB 267MHz z chlodzeniem Thermaltake Typhoon oraz zasilaczem Antec TruePower 2.0 480W. Mam tylko jedno ale. Zauwazylem, ze Asusy z i915/945, pewnie z 955 tez, przy podkreceniu wylaczaja sie przy restarcie. Restart powoduje wylaczenie komputera oraz ponowne, automatyczne wlaczenie go po 2-3 sekundach. Wszystko fajnie ale taki proceder wykoncza dyski. Po wylaczeniu podkrecenia wada zanika. Macie podobne objawy? Mam to samo niestety ale dopiero jak podkręce na 3.900. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 Wracajac do sprawy. Plyta rewelacyjna, jak to bywa w przypadkach Asus+Intel. Porty SATAII z ICH7R elegancko dzialaja z Samsungiem 200GB SATAII. Nie sprawdzalem jeszcze funkcji hot-plug. Z P4 630 uzyskalem FSB 267MHz z chlodzeniem Thermaltake Typhoon oraz zasilaczem Antec TruePower 2.0 480W. Mam tylko jedno ale. Zauwazylem, ze Asusy z i915/945, pewnie z 955 tez, przy podkreceniu wylaczaja sie przy restarcie. Restart powoduje wylaczenie komputera oraz ponowne, automatyczne wlaczenie go po 2-3 sekundach. Wszystko fajnie ale taki proceder wykoncza dyski. Po wylaczeniu podkrecenia wada zanika. Macie podobne objawy? ja zastanawiam sie nad jej wersja deluxe. Myslalem ze to samo tylko z bajerami, ale jednak na zdjeciach widac ze deluxe ma inne pcb, od modeli z wyzszej poleczki, 4 stopniowe zasilanie i tak mysle czy warto 100 zl doplacic do niej. http://www.asus.com/products3.aspx?l1=3&l2...me=Intel%20945P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bachus81 Opublikowano 12 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2006 ja zastanawiam sie nad jej wersja deluxe. Myslalem ze to samo tylko z bajerami, ale jednak na zdjeciach widac ze deluxe ma inne pcb, od modeli z wyzszej poleczki, 4 stopniowe zasilanie i tak mysle czy warto 100 zl doplacic do niej. http://www.asus.com/products3.aspx?l1=3&l2...me=Intel%20945P moim skromnym zdaniem się nie opłaca na mobo bez delux i tak świetnie kręcą się proce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 moim skromnym zdaniem się nie opłaca na mobo bez delux i tak świetnie kręcą się proce kupilem zwykla reszta kasy pojdzie na chlodzenie. p630 poszedl rowno na 4ghz bez podnoszenia napiecia. rock stable i dla mnie to wystarczy. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2006 u mnie nie wykrywa dzwiękówki na tej płycie.....nic nie kręceone(jezcze) mam nowe stery , w menadzeże użądzeń mam tylko pci device i stery mu nie pasują....zainstaluj service pack2 dla WinXP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...