IamWeasel Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 (edytowane) Witam, chciałbym zupgradować kompa, mam na ten cel ok 1700zł, nie obraził bym się jeśli suma byłaby mniejsza. Kompa najprawdopodobniej nie będę rozbudowywał przez grubo ponad rok, więc "przyszłościowe" części jak pcie albo s939 chyba nie są konieczne, bo i tak zmienię całość (czy się mylę?). Ma służyć do gier, grafy 3d (3dsmax). Myślałem nad Sprawdzonym socketem A, chyba że polecicie mi s754. Upgrade kompa co w podpisie wymyśliłem sobie taki: Abit NF7-S ~ 300zł (używka może taniej?) Barton 2500+M ~ nie mam pojęcia ile, może być chyba używany? liczę ok 300 2xHynix D43 ~ 400zł r9800pro ~500zł Samsung SP 80gb ~230zł chłodzenie procka? Freezone 92 ALCU? ~60zł Co proponujecie? Inaczej? Tego bartona można nieźle podciągnąć, więc nie wiem czy sempy na 754 są lepsze? Edit: na głównej jest news o sempach 64-bit, taki 2600+ jest całkiem tani, ciekawe kiedy bedzie dostepny w polsce? Edytowane 6 Lipca 2005 przez IamWeasel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 (edytowane) tylko s754! Abit NF7-S ~ 300zł (używka może taniej?)... o moj boze!!! za tyle (nawet mniej) masz msi k8n fsr na nforce3 i zamiast tego mobila wez semprona 2800+ tez w 300zł sie zmiesci. Tak na marginesie, za uzywanego abita nf-7 czy z S czy bez S nie dał bym wiecej jak 130zł Edytowane 6 Lipca 2005 przez Pluskwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Dzięki, trochę poczytałem o 754 i mam w głowie inny zestaw. Nie chciałbym brać [ciach!]ianych części, bo komp ma dzielnie służyć przez pewnie 2-3 lata. związku z tym zestawik byłby taki: DFI nf3 250gb ~ 360zł Sempron 2800+ (z uwagi na 256 cache l2) ~ 320zł 2xhynix d43 (może tu co innego? geile cl2,5 50zł drożej, ale nie wiem czy się dobrze kręcą) ~ 400zł MSI (nie medion) Radeon 9800pro z allegro ~ 490zł Freezer 64 ~ 70zł ceny wg. siriusa, tam jest chyba dośc tanio, po doliczeniu wysyłki ok. 1655zł czyli jesteśmy w domu. Niestety dysk w tym przypadku będzie musiał zaczekać, ale uznałem ze to najmniej potrzebna mi część, zresztą może coś dostanę za stare graty. Co teraz sądzicie? Wiem że dfi nf4 są boskie do OC a czy ten nf3 pozwoli mi pociągnąc tego sempa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 zestawik spoko, plytka jak najbardziej ok, procek na esc.pl 270zł (oem), hynixy na pewno lepsze od geili (z tymi jest loteria, nie ma nawet jak sprawdzic kosci przez radiator), 9800pro lepiej wziac of szafirka (529zł allegro) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 sprzedaj stare graty to dysk kupisz i moze na gf6600 sie załapiesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 sprzedaj stare graty to dysk kupisz i moze na gf6600 sie załapiesz 1533714[/snapback] ta... i na co mu ona skoro kupuje mocniejszego 9800pro? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 wydawało mi sie ze gf6600 to lepsze wyjscie niz r9800pro, no i jezeli komp ma byc na 2-3 lata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Myślałem że 9800pro~6600GT Poza tym właśnie dlatego że komp ma być na 2-3 lata chciałem kupić 9800pro, dlatego że po pierwsze nie mam za bardzo zaufania do NVidii (FXy przygotowane na przyszłość, nowszy shader model, a wszyscy wiedzą jak skończyły) a poza tym w przyszłych grach 128bit szyna może być problemem (chociaż w sumie SmartShader 2.0 też może nim być :) ) no więc nie wiem jaką karte wybrać "na przyszłość"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 9800pro jest konkurentem 6600gt, od 6600 jest duzo mocniejszy i radeon jest jak najbardziej lepszym wyborem, patrzac przede wszystkim na cene Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 No to teraz pytanie, czy warto do tego http://allegro.pl/show_item.php?item=56594800 dołożyć 60zł żeby kupić to http://allegro.pl/show_item.php?item=56553883 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 ok spoko, jak uwazacie :), tak wiec moze za reszte ze starego kompa na A64 2800+ sie załapiesz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 No to teraz pytanie, czy warto do tego 1533826[/snapback]warto, te msi sa podejrzane (mowa o zielonym laminacie), chociaz czerwona to pcb referencyjnego 9800pro najlepiej niech gosc zrobi wyrazna fotke tej czerwonej, dopiero wtedy by zobaczyl czy to nie jakis kastrat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Wypytam się o radka. Myślicie, że warto dopłacać ponad 100zł do A64 2800+? Różnią się cachem i 64-bitami, ale z kolei sempron jest robiony w 0.09 a Athlon w 0.13, co może dać słabszą podkręcalność... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baka Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 Wypytam się o radka. Myślicie, że warto dopłacać ponad 100zł do A64 2800+? Różnią się cachem i 64-bitami, ale z kolei sempron jest robiony w 0.09 a Athlon w 0.13, co może dać słabszą podkręcalność... 1533966[/snapback] warto a r9800pro od szafirka jak dobrze poszukasz to kupisz za 520 zl i nie na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 Zastanawiam się czy warto brać DFI czy może o prawie stówę tańszą MSI k8n? Proszę o uzasadnienie. Domyślam się że DFI nf3+A64 s754 to najlepszy wybór, ale najprawdopodobniej wybiorę między DFI+Sempron albo MSI+Athlon. Ewnetualnie mogę trochę dozbierać ale nie wiem czy warto. Czy DFI tak przewyższa MSI że warto dopłacać 100zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 (edytowane) Chyba ostatecznie zdecyduje się na: MSI K8N Neo-FSR AMD Athlon64 2800+ s754 2x 512MB Hynix D43 Sapphire Radeon 9800pro +Arctic Freezer 64 + Arctic ATI Silencer Ostatni gwizdek, proszę o pomoc, czy jest OK czy coś zmienić? Ta płytka jest dobra do OC? Co w tym kompie będzie mi w pierwszej kolejności hamować OC? Aha i mam problem z wyborem Silencera na tą kartę (czytałem kiedyś że niby Silencer 3 zabija radeony, ale wogule nie znalazłem S3 na 9800pro). Otóż przeglądajać allegro znalazłem kilka aukcji Silencerów i nie wiem za bardzo o co chodzi. http://allegro.pl/show_item.php?item=55918541 - 39zł, ATI Silencer 1, taki "mały", w sensie że ma z góry jakby "wcięcie" http://allegro.pl/show_item.php?item=55829330 - 35zł, VGA (nie ATI?) Silencer rev.3, tańszy a "większy" tzn. bez wcięcia z góry, czy to znaczy wydajniejszy? I czemu to VGA silencer a nie ATI silencer? I czemu jeśli jest większy to jest tańszy? http://allegro.pl/show_item.php?item=55829479 - 60zł!! A czy to nie to samo co na pierwszej aukcji? Edit: czy ta płyta MSI jest dobra? Bo do tego mam największe wątpliwości. Jest np. ASUS K8N, funkcjami za wiele się nie różnią. Czy ten MSI jest OK? Edytowane 8 Lipca 2005 przez IamWeasel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 mi sie podoba ;) jak brac DFI to na s939 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 na radka wez ktoregos z tych nowych pentagramów (http://pclab.pl/art15529.html), bedziesz mial pewnosc ze dmucha na wszystko ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 na radka wez ktoregos z tych nowych pentagramów (http://pclab.pl/art15529.html), bedziesz mial pewnosc ze dmucha na wszystko ;) 1536273[/snapback] Bardzo dobry pomysł! Zastanawiam się tylko czy warto wziąć wersję AlCu z radiatorkami na pamięci czy Al i dokupić radiatorki osobno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Lepiej AlCu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Bardzo dobry pomysł! Zastanawiam się tylko czy warto wziąć wersję AlCu z radiatorkami na pamięci czy Al i dokupić radiatorki osobno. 1536308[/snapback] warto wziac alcu, ale nie ze wzgledu na radiatorki, tylko dla wydajnosci. jednak minimalna ilosc miedzi poprawia odprowadzanie ciepla. wieksze radiatorki podejrzewam ze sie pod spodem nie zmieszcza, ale te z zestawu nie sa takie zle, w koncu ten wiatrak tez na nie troszke dmucha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Czyli komp by wyglądał tak: Athlon64 2800+ s754 MSI K8N Neo-FSR (co to znaczy FSR?) 2x512 Hynix D43 Sapphire 9800pro Tagan 380W Freezer 64 Freezone XC-80 AlCu Wszystko pasi? Lepsze alternatywy? Zestaw OC friendly? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Za ile mialbys ta plytke MSI? Wydaje mi sie ze lepszym (pewniejszym) wyborem jest Epox EP-8KDA3I/Epox EP-8KDA3J (ta druga ma gigabitowy lan), ich cena to odpowiednio 260 i 290 zł Poza tym wszystko jest elegancko :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Za tyle za ile ją znajdę w necie czyli np. sirius 285zł. Nigdy nie używałem lanu więc kda3i by była chyba dobra (zresztą ona też ma sieciówkę zwykłą). Inne opinie dot. MSI K8N Neo-FSR vs. Epox EP-KDA3I? Argumenty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salaciarz Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 ah bierz już to co napisałeś i uciekaj . Masz bardzo dobrą konfiguracje , nie marudź ;) p.s. OC i tak bedzie ci w dużej mierze zależeć od szczęścia więc sie nie zdziw jak dostaniesz procka kastrata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Wiem że mam dobrą konfigurację, poprostu napisanie posta nic nie kosztuje a lepiej się upewnić :) Jednak zdecyduję się na MSI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...