Skocz do zawartości
xange

2 Sieci Lan Połączone Radiówką

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam w domu sieć LAN (2 kompy) na I kompie są 2 karty sieciowy (od LAN i od WLAN) na drugim komputerze jest jedna karta (od LAN). Karta WLAN na pierwszym kompie jest od internetu(mam radiowy). Kolega ma identyczną sytuację. Mianowicie też ma 2 kompy w domu i tak jak u mnie na jednym ma dwie karty sieciowe (wLAN i LAN),a na drugim jedną. On też ma internet poprzez kartę radiową na I kompie. Dodam, że zarówno on jak i ja udostępniamy internet kamputerom w swoich sieciach LAN. Teraz problem. O ile te dwa komputery z kartami WLAN mogą udostępniać sobie pliki to te dugie w naszych sieciach lan nie mogą udostępniać drugiej sieci żadnych plików. Z 2 komputera u mnie nie widać ani 1 komoputera i kolegi a tymbardziej 2 komputera u kolegi. Więc co mam zrobić żeby wszystkie komputery widziały się nawzajem.

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób tak

Postaw HUB Direct Connect np na Yoshi Hub http://dcdev.net/yhub/

następnie na kompach na których chcesz się wymieniać plikami zainstaluj klienta np DC++ http://dcplusplus.sourceforge.net/ i połącz sie ze swoim hubem (ip kompa na którym stoi hub Yoshi) bardzo wysokie transfery.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tak:

Mój komputer I:

WLAN:

IP 10.0.11.114

MASKA 255.255.255.252

BRAMA 10.0.0.1

DNS 10.0.0.1

LAN:

IP 192.168.0.9

MASKA 255.255.255.0

Mój komputer II:

LAN:

automatycznie

Komputer kolegi:

WLAN:

IP 10.0.11.130

MASKA 255.255.255.252

BRAMKA 10.0.0.1

DNS 10.0.0.1

LAN:

IP 192.168.0.1

MASKA 255.255.255.0

Kolegi komputer II:

LAN:

automatycznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to postawcie sobie ftpy na każdym nadrzędnym i tyle. Jeśli stosujecie inną adresację IP dla domowych podsieci od tej z WLAN (10 ....), to nie będzie wam działało udostępnianie ani nawet pingowanie tych koncowych maszyn względem siebie. Trzeba by przekierować część portów na maszynach nadrzędnych do tych końcowych. To tak jak ze zwykłym DSLem (neo) i routerem - żeby się dostać do kompa w LANie (wewnętrzna adresacja np 102.168 ....) z zewnątrz, trzeba przekierować porty na routerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi