Skocz do zawartości
Satorii

Celina 335 I Jej Granica

Rekomendowane odpowiedzi

Mam celina 335 (2,8). 3,713 GHz = 178 MHz x 21 chodzi przy napięciu 1.385. Temperaturka max 50 stopni. Teraz działa na 4 GHz. szyna 190.9. W idlu ma 45 48 stopni przy napięciu 1.55 V. Czy można go jeszcze katować wyższym napięciem? Chłodzi go Zalman 7000B i włączony jest Q-Fan, więc ta temperatura jest wynikiem ciszy jaka panuje :]. Elektrownia to Chieftec 420 W. Prosze o jakieś rady, gdyż w sumie to boje sie wstawiać mu więcej niż 1.55 V (na których w obiążeniu nie jest stabilny) Ryłem forum, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja u mnie dawalem 1,65v albo wiecej i sie nic nie dzialo :) ale tez nic to nie dawalo juz wiec musisz potestowac i zobaczyc jakie fsb na jakim napieciu najlepiej zostawic:) i jakie temp sa pozdro!

ale na napieciu powyzej 1,5v to juz zaczyna jej byc cieplo ;)

Edytowane przez Pixelik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Max napieic dla tych proców to 1.55. Można dawac więcej ale żeby max temp nei przekraczała 50*

A teraz robię mały OT.

Jakaamsz mobo i jakie masz memki ?? BO u mnie max stabilne to 3.7 Ghz. Wyżej niezależnie od napięcia jest niestabilnie, ale mis iecos zdaje zę to wina moich pamięci :mur:

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus P4C800, memki to apacery cl 2.5 2x256 w dualu. Chodzą na 356 MHz przy timingach 2-3-2-5 :D. freelancer, wiedze ze uzywasz softu asusa do kręcenia. U mnie nie chce chodzić. Spotkałeś sie z tym?

Edytowane przez Satorii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z badań wyszło mi:

1. Zostane przy 3.73 GHz, bo sie nie grzeje. Wiatrak cały czas chodzi na 1800 RPM i sie nie rozkręca - cisza. Napięcie mam 1.33 (wskazywane przez SpeedFan, w biosie ustawione 1.375 - czyli i tak poniżej dopuszczonego przez producenta)

2. Na 4009 MHz działa, ale przy napięciu 1.65 V. Moim zdaniem szkoda proca. Między 4 a 3.73 GHz jest ok. 7 % różnicy. Chyba nie warto sie wyginać i martwić ze coś wybuchnie.

3. Działa przy 1.45 V na 3.8 GHz - ale tu znowu to samo - Większe napięcie więcej ciepła - ja chce mieć święty spokój.

4. Myśle powoli nad Penciakiem 3.0 lub 3.2 :] do tego chce wpakować macierz i obudowe chiefteca :]. Czyli jak teraz do roboty pojde to po wakacjach sobie kupie :P

Pozdro @ll i dzięki za rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jednka myślę że granicą są albo memy albo zasilator. Bo jak poszedł na 4.00Ghz to po chwili miałem Blue Screena. I mi tu nei gadaj że mobo bo nie mam jakiegoś tam Gigabyte czy coś takiego tylko pożądnego ASUS'a :) A Soft ASUS'a do kręcenia był używany tylko raz, żeby dojechać do tych 4Ghz, normalnie używam biosu :] A rozwiazanie problemuz tym programikiem jest w temacie o ASUS'ach P4©800

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...