monster19 Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 Witam Zakupiłem ostatnio nowy dysk: Samsung Spin Point 2004C 200GB i mam zamiar go sformatować i wydzielić partycje w takiej kolejności: C:// (system) 3GB D:// (program files) 50GB E:// CD-ROM ...GB F:// (reszta) 145GB Swap na D:// 1,5GB i chciałem też przenieść moje dokumenty na D:// i program files tak żeby wszystkie instalowane żeczy instalowały się na D:// tylko nie wiem jak to zrobić żeby domyślnie zapisywały sie na D:// a nie na C://. Czy wogule da się tak zrobić ?? I jakim programem najlepiej to robić czy robi się toz poziomu istalatora tam gdzie partycje czy już w zainstalowanym systemie jeśli tak to gdzie ?? Prosze o pomoc :)) Z góry THX za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 Witam Zakupiłem ostatnio nowy dysk: Samsung Spin Point 2004C 200GB i mam zamiar go sformatować i wydzielić partycje w takiej kolejności: C:// (system) 3GB D:// (program files) 50GB E:// CD-ROM ...GB F:// (reszta) 145GB 1534467[/snapback] Ja bym zrobił tak C: 20GB Di E po równo, nie wiem co to jest SWAP :mur: :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monster19 Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 swap to jest pamięć wirtualna (plik wymiany) E:// - to cd rom :mur: ale mi chodzi nie o to jak podzielić tylko jak zrobić żeby program files domyślnie zapysywał się na C a nie na D <_< więc jak ktoś wie jak to sie robi to bardzo bym prosił... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 swap to jest pamięć wirtualna (plik wymiany) E:// - to cd rom :mur: ale mi chodzi nie o to jak podzielić tylko jak zrobić żeby program files domyślnie zapysywał się na C a nie na D <_< więc jak ktoś wie jak to sie robi to bardzo bym prosił... 1534628[/snapback] Moim zdaniem za dużo kombinujesz czasem lepiej jest aby programy files były na tej samej partycji co windows , tez swego czasu eksperymentowałem i instalowałem programy gdzieś indziej i źle na tym wyszedłem :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 (edytowane) Trzeba zmodyfikować odpowiedni klucz w rejestrze Windows aby Program Files znalazł sie na innej partycji niż winda ale jaki to jeszcze nie wiem :mur: poszukam cos na ten temat. Edytowane 13 Lipca 2005 przez boxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 (edytowane) Start > Uruchom > regedit HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ProgramFilesDir Modyfikuj > i tu woisujesz folder docelowy - robisz to na w własną odpowiedzialność. Przy okazji odpowiednio zmodyfikuj klucz CommonFilesDir Co do SWAP - nie wiem ile masz Ramu, ale większy plik wymiany niż 700-750MB nic ci nie da. Pamiętaj też żeby ustawić go "na sztywno" unikniesz fragmentacji pliku. Edytowane 13 Lipca 2005 przez Mastiff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgadza się to ten klucz modyfikuj w rejestrze sprawdziłem i jest ok u mnie ale widzę że wcześniej już napisał ci Mastiff . W takim razie coś ode mnie: wielkość pliku wymiany ustawiaj w zależności od ilości posiadanej ilości pamięci RAM powinien on być ok 1,5 raza większy od ilości pamięci przykładowo jak masz 512MB Ramu to SWAP ustawiasz na 512x1,5=768MB ( w pamięci liczyłem :smile2: ) możesz ustawić więcej ale chyba nic to nieda przynajmniej ja niezauważyłem różnicy.Jak masz więcej niż 1024MB Ramu to możesz całkowicie zrezygnować z pliku wymiany na dysku wtedy jest on zapisywany w Ramie czy jakoś tak a co za tym idzie zwiększysz wydajność bo Ram jest szybszy niż wolna pamięć zczytywana z dysku. Nie wiem tylko co to znaczy ustawić go na sztywno :mur: czy to znaczy poprostu ustawić odpowiedni jego stały rozmiar czy w jakimś stałym miejscu go umieśćić na partycji niewiem :mur: może ktoś mnie oświeci jak to jest z tym "sztywno". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 Skrót myślowy - dobrze kombinujesz chodzi o stały rozmiar pliku wymiany ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...