Tymin Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 (edytowane) Witam wszytkich Na wstępie chciałbym uświadomić wszystkich którzy pomogą mi w wyborze zestawu że jestem zlekka AMATOREM (może nie tak dosłownie) w te klocki więc błagam o w miare zrozumiałe texty ;) Postanowiłem podrobić troche mojego kompa kupując jeden z zestawów ponieważ posiadam teraz AMD 900, płyte ECS K7S5A, graf. geforce 2mx400 32mb, Ram: 512 (400), 128(133); zasilacz Codegen 250XA1. Także widzicie że jest to bardziej zabytek niż PC A zamierzam Wymienić Płyte, procka, i grafike i cena powinna zamknąć sie w granicach 650zł !! A grafika w granicach 250-300 zł OTO ZESTAWY: I Zestaw procesor: Amd Barton Mobile 2.8 płyta: Msi K7N2 delta2L cooler: Gigabyte PCU-21FD grafika: (Sapphire) RADEON 9550 cena ok. 650zł II Zestaw procesor: Celeron D 2.53 GHZ BOX (lub wyższy) w wersji S775 Płyta: MSI 865PE-Neo2 PFS cooler: Brak grafika:(Sapphire)Radon 9550 cena ok. 600zł Odrazu mówie że cena jest podana bez grafiki bo to bede liczył oddzielnie chciałbym dowiedzieć sie co byscie zmienili w tych zestawach i co doradzicie ponieważ jestem zdesperowany i lada dzień kupie jedne z nich na który będzie mnie stać nie patrząc na wady lub co można było zmienić żeby to wszystko starczyło mi na dłuższy okres (3lat). Jeśli macie jakiś pomysł wogóle na inne zestawienie to prosze o pisanie!!!! I jest jeszcze jedna sprawa czy zaasilacz to uciągnie? czy obędzie sie bez wymiany ? Błagam o pomoc bo tak jak mówiłem że zabardzo sie nie znam a chciałbym kupić badziewia które będzie mi sie sypało :( Edytowane 7 Lipca 2005 przez Tymin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 Epox EP-8KDA3I s754 /260zł/ lub Epox EP-8KDA3J /290zł/ AMD Sempron 2800+ OEM s754 /270zł/ Arctic-Cooling Freezer 64 /75zł/ Chcesz wydac 250-300 na grafe, a ten 6600 jest raczej duzo drozszy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 (edytowane) Epox EP-8KDA3I s754 /260zł/ lub Epox EP-8KDA3J /290zł/ AMD Sempron 2800+ OEM s754 /270zł/ Arctic-Cooling Freezer 64 /75zł/ [/quote=madek,Jul 7 2005, 14:12] Myślisz że ten zestawik jest lepszy od poprzednich?? A jak byś miał wybierać tylko z tych 2 zestawów to który twoim zdaniem będzie?? Jaka bys grafe polecił w tych granicach cenowych? PS: Liczyłem na więcej propozycji i opini :( Edytowane 7 Lipca 2005 przez Tymin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 Ten zestaw co podał madek jest bardzoe dobry, ale mam nadzieje, że zasilacz też wymieniasz... (jak nie chcesz zobaczyć sztucznych ogni...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 To jaki polecacie żeby był TANI i w miare dobry ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 modecom 350 gtf ~ 95 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 (edytowane) Ale jesteście pewni że nie obedzie sie bez kupna nowego. Ten stary na 100% nie uciągnie: ?? Procesor: Sempron 2800+ s754 OEM Płyta: Epox EP-8KDA3I s754 lub Epox EP-8KDA3I s754 cooler: Arctic Cooling Freezer 64 grafika: : Radeon 9550 128(256)MB, 128bit cdrom, cdrw, dysk 40gb, drukarki HP 845 i zwykłych głośników (2.0) ZASILACZ: CODEGEN 250XA1 300W Edytowane 8 Lipca 2005 przez Tymin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 (edytowane) Codegen=CODESZAJS on ma około 180W prawdziwej mocy... Ja się boje że moj Megabajt (magebajt~codegen) 350W może nie wytrzymać mojego sprzętu, a co dopiero takie cos, jak Ty kupujesz... Edytowane 8 Lipca 2005 przez Grzybek92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 nowy zasilacz koniecznie, i nie bierz przypadkiem 9550 z 256 mb pamieci... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Dobra DZIĘKI WIELKIE @madek@ i @grzybek92@ bardzo mi pomogliście. Jeszcze takie małe pytanko czemu redeon 9550 256mb NIE?? p0zdr0 dla waS !!! THX !!! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Bo 256 MB w kartach tego pokroju daje tyle, co nic, a kosztuje wiecej. Tyle pamieci przydaje sie dopiero w kartach powiedzmy R X800/GF 6800. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Wielkie dzięki jeszcze raz bo byłem właśnie bardziej przychylony do kupna właśnie 256mb p0zdr0 !!! Heh następnym pewnie moim problemem będzie jak to wszystko podkręcić ale to dopiero po zakupie tego twojego @madek@ zestawu gdzies po wakacjach lub wcześniej Jutro będe sie wybierał na giełde żeby zobaczyć jak mi wycenią te 3 zestawy. Dam znać ile mi krzykneli za aLL THX!! :wink: :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 No więc dzisiaj jak mówiłem wybrałem sie na giełde komputerową w wawie i co sie okazało Do zestawu Madeka nie było można dostać: Semproma w wersji OEM (a jak jush był to w wersji 2.6 za 270zł), był oczywiście seprom 2.8 tylko box za magiczne 340zł, 330, nawet trafił sie za 310zł Następnie płyta. W żadnym miejscu nie było można dostać Epoxa. Po rozmowie z niektórymi sprzedawcami na temat tej płyty usłyszałem że ona się praktycznie nie sprzedaje i jest dość często wadliwa a serwisowanie też jest podobno cięzkie dlatego jej nie posiadają i nie polecają. W zamian zaproponowali mi Asusa K8N(za 265zł) i Gigabyta K8NE (ale nie pamiętam ceny). zasilacz proponowali mi po: 80,90,120 zł Radeonika(Sapphira) cenili po: 220,225,230 Gigabyta też były w tych samych cenach i go odziwo bardziej polecali niż Sapphira Coolerka cenili po 60 i 80zł To by było tyle co do zestawu modeka więc raczej bede chyba musiał zrobić zmianke płyty jak tej nie dostane na którąś z poleconych :/ Co do zestawu I to standardem było niedostępnośc Bartona Mobila Płyty trafiały sie po 210, 250, 270 zł ale usłyszałem że jest ona dość stara i jej nie polecają O zestawie II natomiast standardowo polecali inną płyte. Tą która jest krzyczyli sobie po 360zł za procka 320zł Ogólnie o tych 3 zestawach mówili że są "ciężkie" i jakieś takie źle poukładane tylko w dwóch miejscach powiedzieli że może uda im się skompletować ten ostatni w całości a reszte tak po trochu. Niewiem co mam myśleć załamała mnie cena procka semprona i bartona( 2.5GHZ po 360zł) i zarąbiscie dużo nasłuchałem się co do tych płyt że są nie odpowiednie, że ich nie posiadają, że nie pasują, że można kupić w tej cennie lepsze itd. prosze nadal o jakieś rady :( Co o tym wszystkim sądzicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 A dlaczego szukasz czesci na giełdzie? Mieszkajac w Warszawie chyba nie ma problemu ze sklepami komputerowymi... O plycie Epoxa poczytaj na forum, mysle ze nie ma z nimi wiekszych problemow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 (edytowane) dlatego szukałem na giełdzie ponieważ w sklepach ceny są o jakieś 15% wyższe np dzisiaj patrzyłem semproma 2.8 oem i był ale za 330zł(w miejscowym sklepie) nie patrzyłem jeszcze w większych. MOże mógłbyś jakies polecić strony lub znane firmy komp. Co sądzisz o Gigabytu i asusie Które wymieniłem. Są lepsze od epoxa?? Nadawały by sie do tego(twojego) zestawiku Edytowane 9 Lipca 2005 przez Tymin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Epox EP-8KDA3I znalazlem za ok. 270zł w komputroniku i ultramedia.pl (obydwa w wawie). Popytaj tam o semprona, tak samo w siriusie. Z internetowych esc.pl ma chyba najtaniej, mozesz tam zamowic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Czy ten epox jest leopszy od Asusa i Gigabyta którego wymieniłem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Mysle ze sa porownywalne. Poczytaj tematy na forum o tych plytach, porownaj ich specyfikacje, wyposazenie to sam dojdziesz do jakiegos wniosku... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 No więc poczytałem sobie i mam następny dylemat. Napewno odpada Gigabyta! Asus K8N i Epox są porównywalne lecz Asus jest droższy i ludzie go bardzo sobie chwalą @madek@ co bys wybrał epoxa czy asusa K8N ja osobiscie jestem bardziej przy Epoxie. ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 jak starczy ci kaski, mozesz wziac asusa duzych roznic miedzy tymi plytami nie ma, obie sa w porzadku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 (edytowane) To teraz jak byscie mogli mi skołować platforme(procek, płyta, cooler, zasilacz) BARDZIEJ PRZYSZŁOŚCIOWĄ na sockecie 939 lub jak wolicie na 754 i Athlonem 64 żeby w miare była za rozsądną cene (do 1000zł jak sie da) Grafa pewnie zostanie Jak to jest z tymi athlonami 64 czy one muszą mieć przystosowane wszystko(win, programy itd.) pod siebie czy nie ma takiej konieczności i będzie on śmgał na moich teraźniejszych progsach i windowsie xp pro Edytowane 11 Lipca 2005 przez Tymin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 PRZYSZŁOŚCIOWĄ na sockecie 939 lub jak wolicie na 754Mam wrażenie jak byś uważał, ze 939 to to samo co 754... Przeinstalowanie windy, będzie konieczne, bo kompa jak będzie działał to będzie strasznie zamulał.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 (edytowane) To masz złe wrażenie bo wiem że 939 jest lepszy i to znacznie ale za to droższy Edytowane 12 Lipca 2005 przez Tymin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 za 1000 zł raczej (na pewno) nie zlozysz zestawu "procek, płyta, cooler, zasilacz" na 939 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 No to szkoda Ale i tak wielkie thx dzięki wam a dokładnie tobie @madek@ wiem co kupić i gdzie :) :wink: Po wakacjach kupuje zestawik @madeka@ i mam tylko nadziej że może coś stanieje Jeszcze raz WIELKIE THX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 mam jeszcze jedno pytanko Którego byście wybrali Redonika 9550 Gigabyta czy Sapphira. Odrazu mówie że nie będą one kręcone mocno tylko lajtowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salaciarz Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 tzn jak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 to zwroc uwage jakie maja taktowania (rdzenia/pamieci - jak najwyzsze), chlodzenie (najlepiej jakis cichy wentylatorek) i wyposazenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymin Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 (edytowane) Różnią się tylko typem chłodzenia Sapphir ma wentylator Gigabyta ma radiator i troszke lepszą podkręcalnością i różni się ceną (ok10zł więcej) Parametry są te same Edytowane 13 Lipca 2005 przez Tymin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...