Skocz do zawartości
Patryk555

Proszę O Szybką Pomoc!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa dyski na SATA jeden WD 120GB Caviar, drugi to Samsung SP2004C 200GB. Pracowalem dzis na Samsungu, probowalem podkrecic procka, ustawilem maly mnoznik, FSB z 200 na 215(oczywiscnie nie od razu) i pamieci na 5:3, system normalnie startowal, pozniej troche zwiekszylem mnoznik, i system nie chce startowac! Co mam zrobic??przy uruchamianiu systemu wywala mi na niebieskim tle ze system nie mogl znalezc jakiegos wiersza w rejestrze, dysk moze byc uszkodzony, i cos tam jeszcze, acha wczesniej sprawdzal sobie ScanDiskiem i wykryl jakies bledy! Podlaczylem drugi dysk wszystko dziala, podlaczylem obydwa zeby sprawdzic czy ten WD "widzi" Samsunga w Windzie, ale system nie chce odpalic! Co sie stalo, czy dysk sie uszkodzil??niedawno go kupilem, jak naprawic ten problem, oczywisnie w Biosie ustawilem wszystko z prockiem na Default!!

Prosze o szybka pomoc!!!Z gory dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość artur.c

kontroler dysku, lub po prostu uszodziles rejestr systemu co przy podkrecaniu w widnows xp jest dosyc czeste, wtedy pozostaje odzyskiwanie systemu, czyli troche zabawy. co sie dokladnie wyswietla, po podlaczeniu jedynei samsunga?

Edytowane przez artur.c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie cos z rejestrem, dokladnie nie pamietam, bo pokazuje sie to na ulamek sekundy i restartuje komputer, cos takiego" nie mozna znalezc wiersza w rejestrze:system32/config/software, mogl zostac usuniety, lub zostal uszkodzony dysk". Prawde mowiac pierwszy raz mi sie cos takiego zdazylo, wczesniej tez podkrecalem procesor ale nigdy czegos takiego nie bylo, zastosowalem sie do rad na temat podkrecania prockow AMD 64, w watku przyklejonym w dziale platformy AMD, zeby zmniejszyc mnoznik na 6x i podwyzszac taktowanie, i wlanie wtedy sie to stalo, dwa razy ruszyl, a za trzecim juz padl!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość artur.c

no to czeka cie prawdopodobnie odzyskiwanie systemu, o ile robiles i masz w miare aktualny punkt przywracania, (aktualna kopie rejestru) nei odczujesz roznicy! pomoglbym, ale walizki wzywaja, moze ktos inny... generalnie jest to juz problem software'owy, w tym celu polecam forum http://xp.net.pl/forum/ o ile nie wyjechali na wakacje, otrzymasz pomoc, a na poczatek przeszkukaj archiwum, tutaj zbyt wielu miesniakow (overclockerow), z malymi wyjatkami i moze byc problem z udzieleniem konkretnej odpwoiedzi ;) powodzenia!

Edytowane przez artur.c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

tutaj zbyt wielu miesniakow (overclockerow), z malymi wyjatkami i moze byc problem z udzieleniem konkretnej odpwoiedzi ;)

1535652[/snapback]

... wyluzuj ...

Dyski Samsung są bardzo wrażliwe na przetaktowanie kontrolera, widziałem egzemplarze SATA które już przy PCI=34,5MHz (czyli w granicach tolerancji dla tej magistrali) nie były nawet w BIOS-ie poprawnie identyfikowane.

Co do pytania ... jesteś pewny że masz zblokowane częstotliwości PCI/AGP? Uszkodzone pliki można naprawić przez "odzyskiwanie systemu", a na przyszłość uważaj jak podkręcasz ;) Żadna firma nie gwarantuje działania swoich produktów przy taktowaniu przekraczającym nominalne ... to dotyczy również dysków (w skrajnych przypadkach może się uszkodzić elektronika).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moglem przywrocic systemu bo mialem wylaczone"przywracanie systemu".Bylem zmuszony instalowac wszystko na nowo :mur: , tzn. mialem utworzona plytke z obrazami partycji i druga z programem True Image8.0. W teorii mialo to wygladac tak: wlaczam kompa, wkladam do napedu plytke z obrazem True Image wciskam F8 przed zaladowaniem windy i wybieram zeby system startowal z napedu, program mial sie zaladowac do pamieci, moglem potem wlozyc plytke z obrazami partycji i wszystko po kolei przywracac :) . Jednak w praktyce wyszlo tak, ze obraz programu nie zaladowal sie do pamieci i nic nie szlo zrobic, tzn. tak jak bylo sytem sie uruchamial wywalal blad na niebieskim ekranie i sie restartowal :-| . Wiec musialem "isc" okrezna droga, mianowicie, zainstalowac winde, pozniej zainstalowac True Image i dopiero wtedy przywracac partycje z obrazu :? . I tutaj trafilem na kolejny problem!!! :angry: Przed tworzeniem obrazu partycji mialem utworzone konto administratora i dwa konta z ograniczeniami, i dopiero wdedy tworzylem obraz tych wszystkich partycji. Teraz gdy to wszystko przywrocilem, jestesm na koncie administratora, i nie moge wejsc na partycje z systemem, przez to nie moge nic zainstalowac, bo wywala blad ze nie mam dostepu, zupelnie tak jak bym byl na koncie ograniczonym!!! Co sie stalo, nic nie moge zmieniac, chcailem we wlasciwosciach partycji w zakladce zabezpieczenia dodac urzytkownika "administrator" i dac mu pelna kontrole, ale gdy chce to zatwierdzic, wyskakuje blad "odmowa dostepu" Co mam zrobic, zeby to wszystko zaczelo dzialac!!!???

Wlasnie nie wiem, czy mam zablokowane częstotliwości PCI/AGP, gdzie to sprawdzic??Moze ktos ma ta sama plyte i moglby sie wypowiedziec.

Edytowane przez Patryk555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi