Skocz do zawartości
piotres

Firewall Needed ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Mam neostrade 128 od jakies 2 miesiecy. I wlasnie od jakies 3 dni pojawily mi sie problemy z niechcianymi "dodatkami" do Wina Xp Sp1 - mysle tu o roznych smieciach co ciagle chodza w windowsie i czasami nachalnie lokuja sie do taskbara :angry: .

Np. mam juz jakis BullsEye Network i inne jeszcze jakies takie syfy :angry: ...

Mam jedynie antywirusa - Nortona Antivirus 2005.

I powiedzcie mi co mam zrobic by uniknac infekcji takimi glupotami ?? jakiegos Firewalla zainstalowac czy co ?

Tylko jakiego ? jakiegos darmowego ...poradzcie cos :mur:

z gory dziekuje

pozdrawiam

Piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym ci radził po pierwsze zmienić antyvira. Ja nie miałem z Nortonem zbyt miłych przygód. Polecam Kaspersky'ego tudzież NOD'a.

Firewall... używałem ZoneAlarm teraz z ciekawości mam Kerio. Oba niezłe moim zdaniem.

Do śmieci najlepszy (moim zdaniem) SpySweeper lub Ad-Aware.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym ci radził po pierwsze zmienić antyvira. Ja nie miałem z Nortonem zbyt miłych przygód. Polecam Kaspersky'ego tudzież NOD'a.

Firewall... używałem ZoneAlarm teraz z ciekawości mam Kerio. Oba niezłe moim zdaniem.

Do śmieci najlepszy (moim zdaniem) SpySweeper lub Ad-Aware.

1536276[/snapback]

No tak zainstalowalem ZoneAlarm jak radziles to nie moge sie polaczyc z zadna strona i nie dziala mi GG :mur: ..nie wiem czy ja jestem az tak glupi czy co ze nie potrafie tego skonfigurowac ? Wylaczylem calkiem Outbound protection i nic :angry: ...prosze poradz mi jak to skonfigurowac by bylo OK ?

EDIT : Juz chyba mi dziala Ok ..

EDIT 2: Kurcze dobry jest ten ZoneAlarm :D ...nie robilem nawet formatu a juz teraz mi te pieprzone okienka nie wyskakuja :) ..fajny fajny :D ..

pozdrawiam

Piotres

Edytowane przez piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak zainstalowalem ZoneAlarm jak radziles to nie moge sie polaczyc z zadna strona i nie dziala mi GG  :mur:  ..nie wiem czy ja jestem az tak glupi czy co ze nie potrafie tego skonfigurowac ? Wylaczylem calkiem Outbound protection i nic  :angry:  ...prosze poradz mi jak to skonfigurowac by bylo OK ?

EDIT : Juz chyba mi dziala Ok ..

EDIT 2: Kurcze dobry jest ten ZoneAlarm  :D ...nie robilem nawet formatu a juz teraz mi te pieprzone okienka nie wyskakuja  :) ..fajny fajny  :D ..

pozdrawiam

Piotres

1536381[/snapback]

bo jak masz firewalla to aby moc sie polaczyc na "zewnatrz" to musisz zezwolic programowi na polaczenie. Wiec jak odpalisz GG to poprostu gdy wyskoczy komunikat cos w rodzaju "allow GG to connect with server..." to zezwol i juz masz wszystko luuuz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo jak masz firewalla to aby moc sie polaczyc na "zewnatrz" to musisz zezwolic programowi na polaczenie. Wiec jak odpalisz GG to poprostu gdy wyskoczy komunikat cos w rodzaju "allow GG to connect with server..." to zezwol i juz masz wszystko luuuz

1536566[/snapback]

Tak tylko przedtem mi taki komunikat nie wyskakiwal ...teraz z GG jest juz OK :-P ..

ale :angry:

za to Outlook mi sie nie laczy z serwerami poczty (wyskakuje blad) przez tego ZoneAlarma ..jak to poprawic by bylo Ok ? :mur:

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisales, ze masz Norton Antivirus 2005 - i pewnie masz wlaczone skanowanie poczty przychodzacej i wychodzacej

zatem ZoneAlarm blokuje ci proces ccApp.exe ktory odpowiedzialny jest za poczte wychodzaca i przychodzaca. wystarczy, ze kazesz ZoneAlarmowi na przepuszczanie TCP/UDP dla tego procesu (ccApp.exe).

zmiana na Thunderbirda nic nie pomoze, bo mialem ten sam problem - przypadkowo i odruchowo, po reinstalce systemu, utworzylem trwala regule dla ccApp.exe (blokowanie), i nie moglem wysylac poczty.

oczywiscie jak najbardziej cie namawiam do zmiany Outlooka na Thunderbirda.

Edytowane przez alcapone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem format partycji z Windowsem i narazie jest Ok .

Wrzucilem nortona antyvira 05 i zone alarm i narazie wszystko dziala jak trzeba .

Mam outlooka i normlanego IE .

Oby tak pozostalo :D .

Dziekuje wszystkim za pomoc . :gitarzysta:

pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wywal nortona, zastap go nod32, zainstaluj opere, etrust patrol + ad-aware i bedzie cacy.. osobiscie posiadam wina 2003 z zablokowanym ie.... opera i etrust + ad-aware.... antyvira nie mam zadnego poniewaz malo sciagam z netu a jak sciagam to ze sprawdzonych zrodel.. zero problemow... i system nie zamulony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi