<SmILek> Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 niech mi jakas mądra glowa powie jak to mozliwe :) skladam kompa znajomemu dysk to Segate 160GB 2MB cecha 7200rph w biosie bylo 132040 MB miejsca do podzielenia na partycje podzielilem je na 2x 50000MB + reszta no i w systemie sa 2 partycje 48,2GB i jedna 32,2gb :?? co jest nie takk?? partycje robilem plytka startowa windowsa xp wiem ze producenci podają wielkosc w GB przyjmujac za 1GB 1000MB a nie 1024MB no ale nie powinno zezrec chyba 32GB !!?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 w biosie bylo 132040 MB 1536630[/snapback] BIOS źle wykrywa dysk (powinno być ~152 GB) Reszta to "zasługa" windows - poniżej SP1 nie ma obsługi LBA48 i trzeba dzielić dysk "na raty" (najpierw partycja pod instalację windows, a po zainstalowaniu systemu i łatki na LBA48 resztę partycji tworzymy w "zarządzaniu dyskami). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 (edytowane) Ewentualnie wgrać service packa 2 lub poszukać klucza w rejestrze lub zrobić to co napisał aTaSerwis. Edytowane 8 Lipca 2005 przez Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pLi5k3n Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Potwiedzam, w biosie jest zle podawana pojemnosc dysku. Tez mam dyk 160 GB, tyle ze WD Caviar 8 MB cashu i tez pokazywalo mi 128 GB. Zainstalowalem SP1 i 'odblokowalo' reszte. Teraz jest 149,05 GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wintereq Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Zainstaluj SP1 dla Windows XP. Aktywuje obsługę dużych dysków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pLi5k3n Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Znalazlem jeszcze inny sposob: trzeba dodac nowy wpis w rejestrze systemu: Start >>> Uruchom >>> Regedit HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Atapi\Parameters i dodaj wartosc DWORD o nazwie EnableBigLba i wartosci 1 Jest jeszcze taki specjalny program, ktory to robi, ale w tej chwili nie pamietam nazwy. Jak sobie przypomnne, to podam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 http://www.48bitlba.com/enablebiglbatool.htm program był podawany na forum setki razy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...