Lisek Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Od kilku dni mam w domu monitor Vision Master Pro 454 (HM903DT) Iiyamy. Firma chwalona i w ogóle, a ja mam niestety spore zastrzeżenia do niego. Sprawa pierwsza to paski - no cóż, taka uroda kineksopu, ale ja sie już przyzwyczaiłem. Kolejna, geometria - porażka totalna. Jak przesuwamy coś po pulpicie to przy górnych krawedziach ekranu owy obiekt zaczyna się rozciągać w kierunku tej krawędzi :( Sprawa następna - cienie, lub "duszki". Robimy nowy obrazek w jakimś programie graficznym, dajemy mu szare tło i robimy czarną pionową linię - zaraz po prawej stronie linii robi się taki jaśniejszy duszek, wkurza mnie to niemiłosiernie. To samo występuje w czarnych czcionkach na jakimś jasnym (ale nie białym) tle. Ten efekt widać na tej fotce: http://www.tweak.pl/galerie/iiyama.jpg Co prawda zdjęcia nie udało mi się zrobić idealnie, ale chyba wiadomo o co chodzi - popatrzcie na czcionki. Poprzednio miałem i mam nadal LG Flatron 795FT i muszę powiedzieć że byłem z niego bardziej zadowolony - co prawda Iiyama ma dużo lepszą ostrość obrazu, ale Flatron miał cacy geometrię no i o żadnych "duszkach" nie było mowy - ogolnie milsza praca. No i ta Iiyama to przecież najdroższa 19-tka tej firmy, a IMO za taką kase nie powinno być takich buraków. Teraz zastanawiam się co zrobić. Mogę go oddać, ale nie dadzą drugiej sztuki - bo nie mają. Brać LCD... do 1800zł sie nic sensownego nie kupi. Najgorsze jest to, że w moim mieście nie moge pojsc i pooglądać sobie monitorów - bo nikt tego nie trzyma (jak już to same 17"), a kupić coś muszę. Z resztą nie wiadomo do jakiej grafy to podepną. Teraz musze kupić jakąś 19" z dobrymi parametrami, dobrą jakością obrazu i bez żadnych buraków w tym stylu - do 1800zł. Obecnie już sam nie wiem co brać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 ja mam LG Flatron F900P (19) jest w prost rewelacyjna ładnie wygląda ma dobre parametry i moim zdaniem bardzo ostry nasycony obraz i jest po bardzo przystępnej cenie. POLECAM :!: :!: :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Hyhy, Diamontron'y ROX ;P A na serio-to polecam ci coś na trinitronie. Może być jakiś CTX lub coś bo za 1800 raczej Soniaka 19' nie kupisz :( A wracając do monitora-bawiłeś się zbieżnością kolorów ??:]. Może w tym cały problem ale jednak wątpie :-/. Możesz się jeszcze zastanowić nad jakimś Philispsem. Również dobre monitorki :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Ha, w sobote kupiłem Sony G220 17", poprostu bomba, polecam !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Patrząc na zdjęcie, to nie są żadne duszki, poprostu powinieneś pobawić sie w ustawieniach koreckją "moiry" czy jak to sie nazywa, powinno być OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Bawienie się OSD nic nie daje niestety :/ Ja najchętniej brałbym Sony G420 :) Ale to 1000zl wiecej :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Moim zdaniem to nie moir'a. Chodzi o zbieżność kolorów. U mnie to się nazywa "converge". Tam poszukaj :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 tez mam iiyame i jestem bardzo zadowolony :) duszki sa ale jak ogladalem lg 915 , nowego nec (zdaje sie 791sb , ale moglem pomylic oznaczenie ) i iiyame to we wszystkich bylo je widac 8O taka juz widocznie uroda 19' no chyba ze kupisz sony za 1k wiecej wtedy moze nie bedzie tego mial mi to nie przeszkadza bo u mnie jet to widoczne tylko troche po prawej stronie monitora 8O , po lewej tego nie widac , i ja to widze tylko jak putty ogladam tego dziwnego efektu z geometria nie zauwazylem , ogolnie geometria i ostroc jest wedlug mnie super kolory tez w porownaniu do takiego lg 915 np aha zobacz sobie jak bedziesz mial okazje jak wygladaja tez duszki w nec 95F :twisted: ( sa chyba z 3 razy bardziej widoczne ) i jeszcze moze sprobuj w menu serwisowym pokombinowac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 spróbuj w menu serwisowym ustawic dokładną geometrię ->svenska <-english ->netherlands ->sevenska <-english Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateoosh Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Hyhy, zawsze mówię że Trinitron rulezzz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Ha, w sobote kupiłem Sony G220 17", poprostu bomba, polecam !!!mam i takze polecam !!!! , obraz to żletka i ucina głowe :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 cena tez ucina glowe 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TDK Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Cóż w monitorach jest taka zasada że płacisz tyle ile dostajesz (czyt. placisz wiecej; dostajesz wiecej ;P ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 ja z tym monitorem (iiyama pro 454 19") mialem dokladnie to samo geometria porazka totalna, normalnie zalamka. Teraz mam soniaka cpd g220 (17")i jest jak mowia porzednicy - wypas total. Jesli mozesz to zmieniaj firme! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 mozecie mi wyjasnic jak sie objawia ta usterka z geometria ? jak to ewentualnie sprawdzic ? (ktory test w nokia monitor test moze to ujawnic ?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Bawienie się OSD nic nie daje niestety :/ Ja najchętniej brałbym Sony G420 :) Ale to 1000zl wiecej :( Powiem jedno, lepiej kupić 17" dobrą niż jakąś badziewną 19", więc nie zastanawiaj sie tylko kupuj SONY G220, a z tym duszkiem to poważnie mówie, załatw sobie Nokia monitor Test i przy tym reguluj moire, nie ma siły żeby nie pomogło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Od kilku dni mam w domu monitor Vision Master Pro 454 (HM903DT) Iiyamy. Firma chwalona i w ogóle, a ja mam niestety spore zastrzeżenia do niego. Sprawa pierwsza to paski - no cóż, taka uroda kineksopu, ale ja sie już przyzwyczaiłem. Kolejna, geometria - porażka totalna. Jak przesuwamy coś po pulpicie to przy górnych krawedziach ekranu owy obiekt zaczyna się rozciągać w kierunku tej krawędzi :( Sprawa następna - cienie, lub "duszki". Robimy nowy obrazek w jakimś programie graficznym, dajemy mu szare tło i robimy czarną pionową linię - zaraz po prawej stronie linii robi się taki jaśniejszy duszek, wkurza mnie to niemiłosiernie. To samo występuje w czarnych czcionkach na jakimś jasnym (ale nie białym) tle. Ten efekt widać na tej fotce: http://www.tweak.pl/galerie/iiyama.jpg Co prawda zdjęcia nie udało mi się zrobić idealnie, ale chyba wiadomo o co chodzi - popatrzcie na czcionki. Poprzednio miałem i mam nadal LG Flatron 795FT i muszę powiedzieć że byłem z niego bardziej zadowolony - co prawda Iiyama ma dużo lepszą ostrość obrazu, ale Flatron miał cacy geometrię no i o żadnych "duszkach" nie było mowy - ogolnie milsza praca. No i ta Iiyama to przecież najdroższa 19-tka tej firmy, a IMO za taką kase nie powinno być takich buraków. Teraz zastanawiam się co zrobić. Mogę go oddać, ale nie dadzą drugiej sztuki - bo nie mają. Brać LCD... do 1800zł sie nic sensownego nie kupi. Najgorsze jest to, że w moim mieście nie moge pojsc i pooglądać sobie monitorów - bo nikt tego nie trzyma (jak już to same 17"), a kupić coś muszę. Z resztą nie wiadomo do jakiej grafy to podepną. Teraz musze kupić jakąś 19" z dobrymi parametrami, dobrą jakością obrazu i bez żadnych buraków w tym stylu - do 1800zł. Obecnie już sam nie wiem co brać. Kurde że ja teraz to dopiero przeczytałem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :evil: Właśnie sprzedałem mój LG FT795 i zamówiłem dokładnie tą Iiyame. Co mam zrobić - odmówić ją ?? Jest aż tak źle ? Nie moża wyregulawać tych rzeczy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Powiem jedno, lepiej kupić 17" dobrą niż jakąś badziewną 19", więc nie zastanawiaj sie tylko kupuj SONY G220, a z tym duszkiem to poważnie mówie, załatw sobie Nokia monitor Test i przy tym reguluj moire, nie ma siły żeby nie pomogłoPrzecież to jedna z najlepszych 19`. Mam teraz w zastępstwo (zanim mi sprowadzą Iiyame MV pro 454) monitor Samsung SyncMaster 765MB. Powiem tak - w porównaniu do mojego LG795 to mega porażka. Ostrość fatalna, kolory jakieś dziwne o geometrii nie wspominam. Ciekawi mnie opinnia liska o Iiyamie - przecież to jeden z najlepszych monitorów 19` który jest na prawie na szczycie rankingu w Chipie pod względem jakości obrazu, był również ostatnio test na Tom's Hardware i też bardzo go chwalili. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 ja o swojej tez moge sie wyrazic w samych superlatywach. przed zakupem zjezdziłem wszystko w poblizu i obejrzałem z 10 monitorów-topowe sony,samsungi,philipsy itp. i naprawde ta iiyama nie miała konkurenta -moze poza eizo ale kosztował on 3500. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Nie no, na tym screenie to totalna padaka. Wiem, ze to jest w powiekszeniu i biore to pod uwage ale nie moze byc takiego czegos przy sprzecie tak drogim przodujacej marki. Jeszcze takich rzeczy nie widzialem na moim monitorze ani monitorach 19 calowych. Moze cos z kablem jest nie tak skoro nie da sie ustawic ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Nie no, na tym screenie to totalna padaka. Wiem, ze to jest w powiekszeniu i biore to pod uwage ale nie moze byc takiego czegos przy sprzecie tak drogim przodujacej marki. Jeszcze takich rzeczy nie widzialem na moim monitorze ani monitorach 19 calowych. Moze cos z kablem jest nie tak skoro nie da sie ustawic ? zrob sobie zdjecie cyfrakiem monitora to tez to zobaczysz bez sensu taka ocena monitor an podstawie zdjecia jak dopadne baterie do cyfraka to walne zdjecia 19' nec, lg i iiyamy to zobaczysz jak to bedzie wygladac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 zdjecia tego efektu ducha iiyama nec lg zdjecia pogladowe lg najgozej wyszedl bo nie moglem zlapac ostrosci ;) jasnosc i kontrast sa ustawione w monitorach na 100/100 jak zrobilem zdjecie przy takich ustawienioach jak ja pracuje to niestety aparat mial za mala czulosc zeby zlapac jednak flatron lg wypada troche lepiej niz diamonton iiyamy i nec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Powiem jedno, lepiej kupić 17" dobrą niż jakąś badziewną 19", więc nie zastanawiaj sie tylko kupuj SONY G220, a z tym duszkiem to poważnie mówie, załatw sobie Nokia monitor Test i przy tym reguluj moire, nie ma siły żeby nie pomogłoPrzecież to jedna z najlepszych 19`. Mam teraz w zastępstwo (zanim mi sprowadzą Iiyame MV pro 454) monitor Samsung SyncMaster 765MB. Powiem tak - w porównaniu do mojego LG795 to mega porażka. Ostrość fatalna, kolory jakieś dziwne o geometrii nie wspominam. Ciekawi mnie opinnia liska o Iiyamie - przecież to jeden z najlepszych monitorów 19` który jest na prawie na szczycie rankingu w Chipie pod względem jakości obrazu, był również ostatnio test na Tom's Hardware i też bardzo go chwalili. No niewiem, ja tam bym ijamy nie kupował, już lepiej kupić philipsa 109p40, kosztuje około 1500-1600, i napewno bedzie lepszy od ijamy, samsunga czy LG Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 No niewiem, ja tam bym ijamy nie kupował, już lepiej kupić philipsa 109p40, kosztuje około 1500-1600, i napewno bedzie lepszy od ijamy, samsunga czy LG bardzo sie mylisz miałem tego philipsa 3 dni w domu-do iiyamy sie nie umywa, choc monitorek całkiem przyjemny ale to nie ta klasa obrazu itp. co iiyama Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 miałem tego philipsa 3 dni w domu-do iiyamy sie nie umywa, choc monitorek całkiem przyjemny ale to nie ta klasa obrazu itp. co iiyamaRozumie że masz tą Iiyame.... Mam nadzieje że się nie zawiode na niej. Ustosunkuj się jeszcze do wypowiedzi Liska który kupił Iiyame i chce ją oddać bo twierdzi że obraz pokrzywiony i kolor czarny jest niejednolity. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 mam no cóz moge powiedziec-widocznie Lisek trafił na jakis trefny egzemplarz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 No niewiem, ja tam bym ijamy nie kupował, już lepiej kupić philipsa 109p40, kosztuje około 1500-1600, i napewno bedzie lepszy od ijamy, samsunga czy LG bardzo sie mylisz miałem tego philipsa 3 dni w domu-do iiyamy sie nie umywa, choc monitorek całkiem przyjemny ale to nie ta klasa obrazu itp. co iiyama jestes pewien ze miałeś philipsa 109p40 ? to jest najwyższy model 19" philipsa i prawie dorównuje soniaczkom 19" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 chyba wiem co miałem dokładnie 109p40 mój kolega bo posiada i b.chciał sie zamienic na moja iiyame i dopłacic troche kasy dał mi go na 3dni jak wyjechał no i miałem sporo czasu by go dobrze poznac-no i oddałem z powrotem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 chyba wiem co miałem dokładnie 109p40 mój kolega bo posiada i b.chciał sie zamienic na moja iiyame i dopłacic troche kasy dał mi go na 3dni jak wyjechał no i miałem sporo czasu by go dobrze poznac-no i oddałem z powrotem Widzisz, tak sie składa ze mialem ten typ tylko ze 17" 107p40 i teraz mam sony g220, oczywiście obraz w sonym jest lepszy ale nieznacznie, a sony jest napewno lepszy od ijamy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 a sony jest napewno lepszy od ijamy bardzo w to wątpie jesli tak piszesz to musiałeś widziec podobne modele iiyamy i sonego np.vmp 454 i odpowiednik sony-a nie sadze bys miał je w dyspozycji na tyle by wysnuwac takie wnioski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...