zeniacki Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Nie wiedziałem gdzie to wcisnąć więc daje tu :P . Mam taki problem skierowałem swoją nauke po ukonczeniu gimnazjum do LO o profilu matematyka-informatyka zastanawiam sie jaka jest przyszłość zawodu informatyka na czym sie skoncentrować na jakiej dziedzinie informatyki która da mi największe szanse na prace za pare lat i która da największe zarobki :D prosił bym o opisanie niektórych dziedzin informatyki i średnich zarobków informatyka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 To dośc trudno przewidzieć jakie będzie zapotrzebowanie - zależnie od tego ile odób wyjdzie po studiach - ty masz jeszcze przynajmniej 7 lat zanim skończysz studia, więc nie wiem, czy jest sens w tej chwili się tym przejmować. Generalnie i tak na ogół bywa, że idąć do pracy musisz się nauczyć nowych rzeczy, a często też powinieneś mieć wiedze z wielu dziedzin. Inna sprawa, że w Polsce z praca jest cienko, a w branży parę lat temu poleciały zarobki, więc nie jest najlepiej. Generalnie jak będziesz z jakiejś dziedziny naprawdę dobry, to pracę za przyzwoite pieniądze znaleźć - ale to nie takie proste - jak wolisz szukać w kierunku, gdzie można zarobić dobrze nie będąc super-fachowcem, to najlepiej uczyć się we wszystkich kierunkach, bo jak już napisałem, to ciężko to przewidzieć... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pc juice Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Dokładnie, wychodzi wielu informatyków i "informatyków" ;) po studiach. Rozmawiałem ze znajomym i mówił że jeśli chce sie zarabiać przyzwoicie to bycie samym informatykiem czasami nie wystarcza ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sigard Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 W najgorszym wypadku możesz uczyć informatyki w szkole podstawowej lub gimnazjum (do tego wystarczy wiedza ogólna) :) Ja też złożyłem papiery na mat-inf i teraz chyba żałuje, że nie poszedłem do technikum. To się jeszcze okaże, być może na początku września będę się przenosić. Albo będzie tak, że pójde na całkiem inne studia, dużo zależy od tego z jakich przedmiotów się pisało mature i jak się ją napisało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeniacki Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 miałem do wyboru też liceum zawodowe zarządzanie informacją ale siostra kończyła i mówiła że do [gluteus maximus] :P chciał bym wiedzieć czym z informatyki moge sie zacząć interesować.... najbardziej pasjonuje mnie sprzęt komputerowy budowa działanie itp...chciał bym zostać właśnie kimś kto zajmuje sie konstrukcją i wdrażaniem nowych pomysłów w taki sprzęt :P coś w intelu itp. :D słyszałem również że teleinformatyka i sprawy sieciowe będą rozwojowe i żę tego można sie uczyć niby studia skończe dopiero za 7 lat ale na jakie studia iść to też problem :P wole już teraz sie zastanawiać... :] gimnazjum 3 lata a mineło w mgnieniu oka. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spOOk Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 programowanie i sieci <- dwa działy z których jeśli jesteś dobry (czyt.bardzo dobry) to praca zawsze się znajdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 + bazy danych, multimedia, inżynieria oprogramowania... ;] Wiele można jeszcze wymienić - jeśli jesteś dobry to robotę znajdziesz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xalpha Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Na tłiku cie zatrudnią :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeniacki Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 a jak spreawy z hardwarem czy to też jak sie jest dobrym opłacalen?? bo to mnie najbardziej interesuje z programowaniem u mnie cienko z sieci jeszcze w miare ale sprawy sprzętowe mnie najbardziej pasjonują :] i ile przeciętny informatyk może zarobić w polsce a ile zarobi lepszy informatyk ??:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Ja tam raczej nienarzekam jestem w liceum profilowanym o kierunku informatyka-zarzadzanie informacja i w tym roku (3 klasa) bede mial ~9h informatyk, w tym min grafike komputerowa, bazy danych, sieci (to od 1 klasy), itp. Chyba taka roznorodnosc wystarczy by dostac sie na studia ;-) Ps. Najwyzej otworze sklep z hardware'm (tylko sam niewydole :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeniacki Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 może i na zarządzaniu inf. fajnie ale matura siostra pisała i mówiła że piekło :P ale nic dłuuga droga przedemną :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0lid Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Ja Ci powiem, ze zes doopy dał :F Przez 3 lata chodziłem do klasy mat-inf i : Nie nauczyłem sie nic z informatyki... NIC.... o czyms takim jak programowanie to zapomnij. To samo mozesz zrobić w domu z pierwszym lepszym podrecznikiem. Tok nauczania nie roznił sie niczym innym od tego z profila "ogolny", a mimo to nauczyciele pydzili tak, ze oceny mielismy od ogólnego gorsze, przez co oni maja lepsze szanse dostania sie na studia. Dziewczyn nie było prawie wcale a jak byly to czesto z wygladu do dziewczyn nie pasowało, a jesli juz pasowało to zachowanie :F. Ogolnie przez 3 lata bylo 7 dziewczyn, a w ostatniej klasi tylko 5. Podsumowanie. Na ogolenym masz to samo, te same szanse dostania sie na studia o tym kierunku, ale masz też dziewczyny fajne i w ogole mniejsze pydzenie. Tak bylo w moim LO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jin* Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 .:Solid_Snake:. : normalnie moja klasa [; tylko ze matmy naprawde wiecej mamy (duzo wiecej =\ ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeniacki Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 o to współczucie....oby u mnie w LO nie było tak strasznie :/ kumpel chodzi na mat-inf i mówi żę nauczyciel jest w miare dobry ale nie uczy właśnie programowania najwjęcej miał o sieciach komputerowych i bazach danych narazie boje sie myśleć jak bedzie ciesze sie wakacjami:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 a jak spreawy z hardwarem czy to też jak sie jest dobrym opłacalen?? bo to mnie najbardziej interesuje z programowaniem u mnie cienko z sieci jeszcze w miare ale sprawy sprzętowe mnie najbardziej pasjonują :] i ile przeciętny informatyk może zarobić w polsce a ile zarobi lepszy informatyk ??:D 1538215[/snapback] informatyk czy 'informatyk' czyli pan który instaluje windowsy sekretatkom i czyści monitory? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madek Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 skonczylem liceum na profilu zarzadzanie informacja. w tygodniu 3 przedmioty po 2 godziny kazdy, przed kompem, 60% z tych zajec to... quake. reszta czasu to... konsumowanie drugiego sniadania :lol: polecam, swietny kierunek :banana: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Administracja albo programowanie i bazy danych z nastawieniem na bazy danych - to teraz jest na topie :) Zeby zarabiac pieniadze w branzy hardware trzeba byc wybitnym - jak taki nie bedziesz to bedziez dostawal najnizsza krajowa w servisie komputerowym w hipermarkecie ... Jak chcesz wszystkiego po troche to administracja - swietna praca - spychologia, obijaine sie, zajmowanie calego pasma lacza -- i jeszcze ci za to placa !!! :P (joke) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Informatyka to nie tylko komputery... Jest jeszcze matematyka and fizyka. Jesteś cieńki z maty no to nie wiem czy bedzie dobry w programowaniu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Informatyka (ang. computer science, computing science, information technology, informatics) to dziedzina nauki i techniki zajmująca się przetwarzaniem informacji - w tym technologiami przetwarzania informacji oraz technologiami wytwarzania systemów przetwarzających informacje. Informatykę można podzielić na dwie główne dziedziny. Pierwsza z nich obejmuje analizowanie informacji przepływających w świecie rzeczywistym - analiza, druga zajmuje się tworzeniem oraz używaniem systemów służących do przetwarzania informacji - obejmuje projektowanie systemów informatycznych, programowanie oraz korzystanie z systemów informatycznych. Obecnie systemy informatyczne tworzone są głównie z wykorzystaniem komputerów jako narzędzi do przetwarzania informacji. Polecam zapoznanie się z tą definicją ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Informatyka (ang. computer science, computing science, information technology, informatics) to dziedzina nauki i techniki zajmująca się przetwarzaniem informacji - w tym technologiami przetwarzania informacji oraz technologiami wytwarzania systemów przetwarzających informacje. Informatykę można podzielić na dwie główne dziedziny. Pierwsza z nich obejmuje analizowanie informacji przepływających w świecie rzeczywistym - analiza, druga zajmuje się tworzeniem oraz używaniem systemów służących do przetwarzania informacji - obejmuje projektowanie systemów informatycznych, programowanie oraz korzystanie z systemów informatycznych. Obecnie systemy informatyczne tworzone są głównie z wykorzystaniem komputerów jako narzędzi do przetwarzania informacji. Polecam zapoznanie się z tą definicją ;] 1538475[/snapback] Nie którzy teraz pomyślą że dzienikarz to informatyk ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeniacki Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 no ta definicja przemawia :P nie chce zostać jakimś panem od windowsa...zaczne sobie analizować te bazy danych jak to działa itp bo to wydaje sie być przyszłością jeszcze słyszałem o teleinformatyce ale jakos mi sie nie podoba :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Dziś trzeba interesować sie wszystkim ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 liceum to :>? ekhm wtrące swoje 5 groszy [; jeśli pozwolicie :D. Sam sie ucz a nie szkoła !! to nic Ci nie da. Taka bolesna prawda jeśli będziesz mieć nauczyciela od infy z prawdziwego zdarzenia to OK. A jeśli nie to nic. Sigard nauka w gimnazjum to nie tak hop siup ;) uwierz PAPIERY bez tego Cie nie wezmą. Studia to też nie lepiej ;) ucz się sam idź na ogulny lub wybadaj kierunki na których coś uczą (może technikum jakieś:>?). Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeniacki Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 szkolnictwo leży na plecach ale nic trzeba to przejść :P obym trafił na tego nauczyciela od infy co to będzie OK. :D skończe LO i studia tylko właśnie nie wiem kim by zostać może grafikiem albo fotografem mam strasznie rozbierzne zainteresowania pasjonuje sie informatyką i fotografią szkoda ale sie nie da tego połączyć :P coś trzeba wybrać, wybieram informatyke :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skinny500 Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 najbardziej pasjonuje mnie sprzęt komputerowy budowa działanie itp...chciał bym zostać właśnie kimś kto zajmuje sie konstrukcją i wdrażaniem nowych pomysłów w taki sprzęt a jak spreawy z hardwarem czy to też jak sie jest dobrym opłacalen?? bo to mnie najbardziej interesuje z programowaniem u mnie cienko z sieci jeszcze w miare ale sprawy sprzętowe mnie najbardziej pasjonują :] Chyba Ci się kierunki pomyliły. Przecież to kim chcesz być nie ma prawie nic do informatyki. Elektronika jak coś... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mevius Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 [...] Sam sie ucz a nie szkoła !! to nic Ci nie da. [...] Zgadzam się z Tobą w 100% - jak to mówi mój ojciec: "Oświata jest darmowa, ale za wiedzę trzeba płacić..." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darks Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 szkolnictwo leży na plecach ale nic trzeba to przejść :P obym trafił na tego nauczyciela od infy co to będzie OK. :D skończe LO i studia tylko właśnie nie wiem kim by zostać może grafikiem albo fotografem mam strasznie rozbierzne zainteresowania pasjonuje sie informatyką i fotografią szkoda ale sie nie da tego połączyć :P coś trzeba wybrać, wybieram informatyke :P 1538640[/snapback] W szkole nigdy nie trafisz na dobrego informatyka. Dobry informatyk nigdy nie pójdzie do szkoły. Do szkoły trafiają "informatycy" którzy szybko ukonczyli kursy obsługi komputera ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mihalo Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 myslę, że cybernetyka, systemy komputerowe telekomunikacja (to jest nadal rozwijająca się gałąź) administracja sieci komputerowych + jezyki obce podstawą jest angielski + niemiecki/rosyjski. Jeśli lubisz to co robisz to prace na pewno znajdziesz. 80% bezrobotnych szkół wyższych to humaniści, inżynierów tam praktycznie nie ma tyle na pocieszenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeniacki Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Ile zarabia informatyk? (netto w zł, wrzesień '99) - Informatyk w małej firmie rodzinnej 1000 Katowice -Grafik komputerowy w agencji reklamowej 1000 Białystok -Informatyk automatyk w Hucie Częstochowa 1200 Częstochowa -Administrator serwera unixowego w małej firmie komputerowej 1200 (praca dwa dni w tygodniu) Gdańsk -Informatyk w oddziale PKO BP 1200 Olsztyn -Informatyk w średniej wielkości firmie prywatnej 1500 Sosnowiec -Informatyk (bez stażu) w spółce giełdowej branży IT 1500 + bonusy (talony świąteczne za 200 zł 2 razy w roku, akcje pracownicze, szkolenia) Warszawa -Operator bazy danych w małej firmie 1600 Łódź -Grafik komputerowy (bez stażu) w wydawnictwie reklamowym 1600 Warszawa -Regionalny kierownik sprzedaży (informatyk) w ogólnopolskiej firmie informatycznej 2000 + bonusy (1000 zł prowizji, benzyna) Warszawa -Pracownik działu obsługi klienta w firmie komputerowej 2100 + bonusy (200 zł premii, 100-600 zł premii kwartalnej, 100-1000 zł premii rocznej, zniżki na sprzęt komputerowy firmy, samochód, szkolenia, komórka, garnitur, kursy językowe) Olsztyn -Sprzedawca pirackich CD-ROM-ów 2700 Śląsk -Informatyk z 8-letnim stażem w dużym banku komercyjnym 3000 + bonusy(10-procentowa premia kwartalna, kredyt do 30 tys. zł na 2 proc.) Warszawa -Informatyk w giełdowej spółce IT 3000 + bonusy (samochód, szkolenia, talony na święta, komórka, akcje pracownicze) Warszawa -Informatyk freelancer wykonujący na zlecenie aplikacje multimedialne na CD-ROM-ach 4500 Warszawa -Wiceprezes zarządu giełdowej spółki IT 5760 + bonusy (premie, nagrody z zysku, notebook, samochód, komórka, fundusz reprezentacyjny) Warszawa -Informatyk właściciel małej firmy usług komputerowych (studio DTP) 6000 Szczecin -Informatyk administrator sieci w dużej firmie ubezpieczeniowej 6100 + premia (10-20 proc. rocznego wynagrodzenia) Warszawa -Grafik komputerowy, własna firma 7000 (tylko w niektórych miesiącach) Szczecin -Informatyk szef projektu w dużej polskiej firmie komputerowej 7500 + bonusy (ryczałt za benzynę, komórka) Warszawa -Prezes zarządu spółki IT notowanej na giełdzie 7680 + bonusy (premia z zysku, samochód, notebook, komórka, akcje po cenach preferencyjnych) Warszawa Źródło: "Gazeta Wyborcza" - "Gazeta-Praca" jak myślicie jak bardzo sie to zmieniło?? :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saabotaz Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 1000 netto - warszawa informatyk-serwisant, pierwsza praca. To co umiem nauczyłem się SAM a nie w szkole, olej te specjalne klasy informatyczne itp bo to dno. Aha, nie mam matury i nie poszedłem na studia, mam tylko 2 techniki. Pracę znalazłem w 1 dzień. Trzeba mieć jakąś wiedzę ale tego co naprawdę potrzeba nauczysz się tylko w pracy. Szczególnie że 90% sprzetu jakim się zajmuje widziałem po raz pierwszy na żywo (a tak to tylko wiedziałem że coś takaiego istnieje ale jak dokładnie wygląda to nie). No i j.angielski, może w piśmie i mowie to nie jest zbyt wymagany ale w czytaniu tak, bo wszystkie instrukcje są po ang. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...