Skocz do zawartości
fedyn

Aspire 9104 Wlmi Czy Aspire 1694 Wlmi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym kupić laptopa do 7 tys. zł. Z tego co się orientowalem, najatrakcyjeniszja ofertę posiada Acer - znalazłem 2 modele:

- Aspire 9104 WLMi http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18346

- Aspire 1694 WLMi http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19210

Czy moglibyście pomóc mi w wyborze ? Aspire 9104 jest droższy, a posiada teoretycznie słabszą karte grafiki (Ati x600, a nie x700). Jaka jest różnica między tymi laptopami ? Czy posiadają dobrą matryce ?

A może w tej cenie możecie zaproponować mi coś lepszego ?

Z góry dziekuje za pomoc

Fedyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdybym miał 7 000 na laptopa , nawet bym się nie zastanawiał i kupił dell'a 9300 z geforcem 6800 :) na allegro za 6300 , ale mysle ze dalo by sie jakos dogadac:) No fakt ze bez gwarancji ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdybym miał 7 000 na laptopa , nawet bym się nie zastanawiał i kupił dell'a 9300 z geforcem 6800 :) na allegro za 6300 , ale mysle ze dalo by sie jakos dogadac:) No fakt ze bez gwarancji ;/

1538899[/snapback]

Ale wtedy masz mniejszy HDD, mniej RAMu, a poza tym taki laptop jest cięższy. Jesyne zalety to tylko 6800 i 17". Na bateriach też za długo nie pociągnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz wole te refleksy(widoczne tylko z swiatlem przed wyswietlaczem) i miec lepszy obraz !! .Majac matryce CrystlBright nie chcialbym zwyklej...mimo efektu lustra.Najbardziej roznice miedzy zwykla a CrystlBright widac podczas zabawy ze zdjeciami-- gdzie wygrywa "lusterko":)

Edytowane przez Phuong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja jak kupię to bedę dość częśto na powietrzu przy mocnym świetle i w budynku też o dość dużym natężeniu światła (sztucznego).Ale myślę też że warto zaryzykować bo podobno smużenie mniejsze i kąty i kolory lepsze. (tak czytałem na forum :) )

Edytowane przez motofan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smużenie mniejsze i kąty i kolory lepsze

1539307[/snapback]

Fajnie, bo biorę akurat 5024 :D Zawsze można wziąć jakiś koc, przykryć głowę i laptopa- żeby było ciemno i żeby było widać matrycę. I nie będzie problemów z "lusterkiem" :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to chyba wersja hardcore,przychodź tak do pracy :)

BTW dlaczego wszyscy biorą Turiona,jacyś AMD maniacy ;). Bo te 64-bity to można sobie teraz o kant **py rozbić.Może w przyszłości... (wyjątek linuxowcy)

Edytowane przez motofan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to chyba wersja hardcore,przychodź tak do pracy :)

BTW dlaczego wszyscy biorą Turiona,jacyś AMD maniacy ;). Bo te 64-bity to można sobie teraz o kant **py rozbić.Może w przyszłości... (wyjątek linuxowcy)

1539864[/snapback]

A dlatego ze lapy z Dothanami maja 64 megowe x700 lub 6600... Oczywiscie te w rozsadnej cenie... A ja nie chce sie za rok zdziwic ze czegos nie moge odpalic bo mam malo ramu na grafice...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli który laptop ma lepsza matrycę i czy to są dobre matryce ? Bo nie moge jakoś za bardzo wywnioskować z powyższych wypowiedzi. I jesli mozna, prosze o wyjasnienie co to sa refkleksy i matryca CrystalBrite.

I jeszcze jendo, czy nagrywarka DVD+/-RW (dual layer) nagrywa również płyty CD i CDRW ?

Z gory dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do płyt cd i cd-rw to jak najbardziej możesz je nagrywać w dvd-rw. Co do matrycy to CrystalBright to coś takiego że na matrycy jest dodatkowa szklana powłoka która rozszerza trochę kąty widzenia i daje ładniejsze kolory i kontrast,ale za to mocno odbija wszystko,szczególnie przy dużym świetle. Siedzisz sobie w w ogródku i widzisz na ekranie swoją twarz a nie pulpit windy :). (oczywiście to skrajne przypadki)

Grolshek---> w tym http://www.softon.pl/sklep/index.php?s=pro...db83456ed70a6f0 jest podany lapek na centrino z 128MB grafą w cenie niewiele wyższej niż 5024WLMi więc o co chodzi :). Turion nie jest jedyną alternatywą jeśli ktoś chce 128MB pamięci na grafie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Masta_KKIILLAA!!

Wybor jest prosty = aspire 1694 :) Posiada wbudowany o wile wydajniejszy uklad graficzny od X600 :) Co do dysku i ramu to nie sugeruj sie tym poniewaz to zawsze mozna dokupic :) Milo by bylo zeby od razu mial szczytowe komponenty jednak zwracaj uwage na wyswietlacz, chipset i czesto zalutowana grafike :)

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Masta_KKIILLAA!!

...nie tak znowu WIELE -powiedzmy,ze wydajniejszy i tyle  :wink:

1557717[/snapback]

OOO Phuong tez jest na tweaku :D Co do twoich 4000ptk w 3dMark2003 i nadal nie wierze :D Pozatym X700 uzyskuje prawie 2x wieksze wyniki w Markach od x600 :)

No prawie :)

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rowniez Pana witam :wink:

jakie dwa razy??-nie przesadzajmy!

x700 z turionem ma wyniki bardzo zblizone(jak nie takie same a nawet gorsze na moim przykladzie) do x600 podkreconej na pentium m

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=132405

Edytowane przez Phuong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Masta_KKIILLAA!!

Ja rowniez Pana witam :wink:

jakie dwa razy??-nie przesadzajmy!

x700 z turionem ma wyniki bardzo zblizone do x600 podkreconej na pentium m

1557758[/snapback]

Phuong ja nie wiem skad ty wzioles takie wyniki na swoim x600!!!??? To jest niemozliwe :) Pozatym x700 na Turionie 64 w 3dMark2003 osiga wynik 6200-6500ptk, x600 - 3000 do 3500 czyli prawie 2x :) Jednak to tylko syntetyczny bechmark :)

Widze ze zmniejszylesz napiecie na pentiumku :) czy czas pracy na baterii sie cos wydlozyl???

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

x700 pod directx 9.0 sa bardziej wydajne ale na directx 8.0 bardzo zblizone i to cala filozofia-a w te gireki co teraz sa na rynku moge pograc z wysokimi detalami,ale bez aa-no coz nie ma sie wszystkiego:)

po zmniejszeniu napiecia najbardziej znaczaca jest teraz cisza-bo wogole mi sie wiatrak nie wlacza podczas pracy w necie i slychajac muzyki,czy ogladajac filmy.I to przez caly dzien!! a nie tylko pare godzin.W grach wiatrak wchodzi tylko na srednie obroty-jeszcze ani razy od zmiany napiecia nie krecil sie na max :) na bateriach trzyma dluzej kilkanascie minut.

Temp procka spadla o 10C w porownaniu do normalnego napiecia!

ALE NAJ,NAJ bardziej ciesze sie z tej calkowitej ciszy CALY czas.... to tak jakbym mial wylaczonego laptopa:)

Ja rowniez POZDR.

Edytowane przez Phuong

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Masta_KKIILLAA!!

x700 pod directx 9.0 sa bardziej wydajne ale na directx 8.0 bardzo zblizone i to cala filozofia-a w te gireki co teraz sa na rynku moge pograc z wysokimi detalami,ale bez aa-no coz nie ma sie wszystkiego:)

po zmniejszeniu napiecia najbardziej znaczaca jest teraz cisza-bo wogle mi sie wiatrak nie wlacza podczas pracy w necie i slychajac muzyki,czy ogladajac filmy.I to przez caly dzien!! a nie tylko pare godzin.W grach wiatrak wchodzi tylko na srednie obroty-jeszcze ani razy od zmiany napiecia nie krecil sie na max :) na bateriach trzyma dluzej kilkanascie minut.

Temp procka spadla o 10C w porownaniu do normalnego napiecia!

ALE NAJ,NAJ bardziej ciesze sie z tej calkowitej ciszy CALY czas.... to tak jakbym mial wylaczonego laptopa:)

Ja rowniez POZDR.

1557789[/snapback]

Pieknie, intelki sa poprostu genialne :) Mi by sie przydalo cos takiego zastosowac w P4 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...