Skocz do zawartości
DomanR

Czy ROUTER potrafi ograniczać transfer użytkownikom??

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanko. Czy ROUTER dzielący połączenie internetowe potrzafi równo dzieli dostępną przepustowość łącza na użytkowników, czy jak jeden zacznie coś ściągać to reszta ma pecha? Jeżeli może to czy da się go tak skonfigurować jak serwer na Linuxie, że jak jest np. 5 użytkowników to transfer jest dzielony na 5, a jak 2 odejdzie to automatycznie transfer podzieli się na 3 pozostałych, dzięki czemu zyskaja na prędkości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, no właśnie chodzi mi o ROUTER sprzętowy. Komputer byłby tańszym rozwiązaniem, ale ciągnie jednak więcej prądu i jest chałaśliwy  :(

Chałas nei jest problemem juz wile razy było jak zrobic cichy server

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witka.

Odnosnie pytania pierwszego:

Ja mam na chacie router do ktorego podlaczone sa 4 kompy (osoby). Wszyscy jedziemy winda ;) a router jest oczywiscie hardwarowy. Router zgrabnie rozdziela lacze na nas wszystkich, nie ma czegos takiego ze jak cos zacznie to reszta jest zablokowana.

Co prawda tansze routery lekko ograniczaja laczna wydajnosc lacza ale roznica jest praktycznie marginalna.

Pytanie osoby drugiej:

Nie jestem 100% pewnien ale mysle ze serwer zewnetrzny jest w stanie szczaic ze na routerze wisi wiecej osob. Niektorzy providerzy zastrzegaja na przyklad ze do lacza moze byc podlaczony tylko jeden komp (a za wiecej zadaja doplat) i zdaje sie ze sa w stanie to sprawdzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, no właśnie chodzi mi o ROUTER sprzętowy. Komputer byłby tańszym rozwiązaniem, ale ciągnie jednak więcej prądu i jest chałaśliwy  :(

Ale zawsze jakiś chałas będzie. A poza tym z serwerem są jeszcze inne problemy, jak choćby wspomniany prąd czy miejsce na puszkę. Z ROUTERem sprawa wydaje się jednak o wiele prostsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zawsze jakiś chałas będzie. A poza tym z serwerem są jeszcze inne problemy, jak choćby wspomniany prąd czy miejsce na puszkę. Z ROUTERem sprawa wydaje się jednak o wiele prostsza.

Ale dzięki, poszukam też o tym wyciszaniu serwerów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to i ja sie podlacze do problemu: czy serwer ktory daje sygnal routerowi moze wykryc ip kart sieciowych podlaczonych do tego routera?

Z tego co ja się orientuję to ROUTERy mają wbudowane Firewalle i inne zabezpieczenia, dzięki którym wewnętrzne numery IP w LANie są teoretycznie niewidoczne na zewnątrz (w internecie). Ale jak nie od dziś wiadomo wszystko można obejść więc...

Z resztą dostawca internetu i tak może wykryć podłączenie kilku komputerów do jednego łącza bez widzenia IP tych komputerów. Dzieje się to jeżeli używa się np. programu Gadu-Gadu. Gdzieś o tym czytałem. Nie odpowiem Ci dokładnie i fachowo, ale wiem że provider może wykryć podłączenie kilku kompów do jednego łącza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witka. 

Odnosnie pytania pierwszego:

Ja mam na chacie router do ktorego podlaczone sa 4 kompy (osoby). Wszyscy jedziemy winda ;) a router jest oczywiscie hardwarowy. Router zgrabnie rozdziela lacze na nas wszystkich, nie ma czegos takiego ze jak cos zacznie to reszta jest zablokowana. 

Co prawda tansze routery lekko ograniczaja laczna wydajnosc lacza ale roznica jest praktycznie marginalna....

Dzięki. Rozumiem, że to wiesz z doświadczenia.

A czy ktoś orientuje się, czy taki ROUTER sprawiedliwie rozdziela taki sygnał, tzn. że jak mamy 4 użytkowników i łącze 512kbps to każdy z nich ma max. transfer 128kbps (512/4), a jak jeden wyłączy kompa to każdy ma po 170kbps (512/3)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja robilem testy na routerku sprzetowym, i wyglądało to tak:

ja sciagam plik - 20 kb/sek

na drugim kompie wlonczam sciaganie i transwer byl 10 kb i na moim kompie spadlo o polowe do 10. Loncze ma przepustowosc leko ponad 20 kb. Wniosek z tego taki ze transwer jest dzielony sprawieddliwe, i niezalezy od tego kto pierwszy zaczol sciagac.

Przy okazji sprawdzilem tak ze na moim komppie sciiagalem download acceleratorem a na drugim kompie normalnie to unie bylo 14 kilo na tym kompie co normalnie 6....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witka.

A czy ktoś orientuje się, czy taki ROUTER sprawiedliwie rozdziela taki sygnał, tzn. że jak mamy 4 użytkowników i łącze 512kbps to każdy z nich ma max. transfer 128kbps (512/4), a jak jeden wyłączy kompa to każdy ma po 170kbps (512/3)?

Generalnie - nie. Do tych celow uzywa sie np: proxy.

Jednakze, sa routery, a w zasadzie to juz swoiste comba, ktore umozliwiaja takie symetryczne dzielenie lacza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...