Skocz do zawartości
Niemota

Celeron 1000 Coppermine + Shuttle Av 11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i proszę o wskazówki. Niedawno wymieniałem płytę główną w komputerze znajomego. Teraz po zamknięciu systemu komputer nadal pracuje, tzn; dysk twardy jest wyłączony i monitor też ale płyta i zasilacz nadal są włączone, wiatrak na procu też. Konfiguracja tego sprzętu;

Celeron Coppermine 1000

Shuttle AV 11

128 RAM Hynix

SB CT4810

HDD WD 20

DVD RW

CD-R

Zasilacz--jest

WIN XP

Ustawienia w biosie domyślne

Dodam jeszcze, że komputer z poprzednią płytą normalnie się uruchamiał i zamykał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:? Dziwna sprawa.Spróbuj przeinstalować system,może też być to wina zasilacza pokombinuj z zasilaczem i z systemem i daj znać.Spróbuje też poszukać czegoś podobnego do twojego przypadku może znajde odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:? Dziwna sprawa.Spróbuj przeinstalować system,może też być to wina zasilacza pokombinuj z zasilaczem i z systemem i daj znać.Spróbuje też poszukać czegoś podobnego do twojego przypadku może znajde odpowiedź.

1539250[/snapback]

System jest świeży, to po zmianie płyty głównej jest taka heca. Zasilacz jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy przypadkiem nie pokazuje się jakiś komunikat np. "Teraz można bezpiecznie wyłączyć komputer" - opcje wyłaczania można zmienic w BIOSie.

Poszperaj tam trochę :wink:

POZDR

EDIT: Czy po wyłączeniu kompa przyciskiem (w tym opisywanym momencie) spowoduje później ScanDisk w Windowsie ?

Edytowane przez Tidus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wyświetla się żaden komunikat, po zamknięciu windy napędy są wyłączone, działa zasilacz, wiatrak na procesorze. Czasami system bardzo długo się zamyka i zamknąć się nie chce. Dysk sprawdzony, niby wszystko ok. Płyta ma bardzo rozbudowany bios szczególnie jak na markę Shuttle, może coś mi umknęło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem z płytą gigabyte 8VM533 z tym wyjątkiem, że po wyłączeniu pojawia się napis "MOŻNA TERAZ BEZPIECZNIE WYŁĄCZYĆ KOMPUTER" i tak stoi. Zmieniałem bios jak i próbowałem w POWER MANAGER przełączać na różne sposoby ale bez skutku, zmieniałem systemy 98, ME, XP również bez rezultatu. Problem powstał po naprawie płyty gł. a przed naprawą było wszystko ok. Może na tym forum ktoś coś podpowie.

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...