Dr.Crash Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 To co tutaj przytoczę, to rozmowa którą podsłuchałem jadąc autobusem miejskim. Otóz pewna grupka ziomali zawzięcie dysputowała nad wyborem napędu do codziennego odczytu płyt cd. Jedni byli za tym, iż mając samą nagrywarkę to wystarczy, gdyż nagrywara może pełnić funkcję cd-romu, natomiast strona przeciwna sugerowała że lepiej używac cd-romu a nagrywarkę tylko do nagrywania. Uzasadniali to tym, iż nagrywarki są bardziej podatne na zużycia aniżeli cd-romy. Co wy na to? Jakie jest wasze zdanie? 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Ja powiem tak - że od dwóch lat nie mam CDromu a nagrywarka dalej wszystko czyta (a mam szajsunga) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biker Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 zalezy od firmy i serii ja bym walnal cdrw a najwyzej pozniej walnal cdrom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 tez kiedys takie cos slyszalem , i sie tym nie przejalem ale i tak musze sobie zalatwic cd. zalezy mi na kopiowaniu w locie. wtedy wlasciwie nie bede karzystal z cd-rw do czytania zwyklego... wlasciwie to jest logiczne chyba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=L@win@h= Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 ja bym byl za tym drugim rozwiazaniem... poniewaz sam tak mam i przedstawie wam na podstawie wlasnych doswiadczen advantages tego rozwiazania : 1. CD-ROM ma mniejszy czas dostepu niz nagrywarka 2. CD-ROM ma lepsza korekcje bledow 3. mozna bez problemu kopiowac z plyty na plyte Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OBcY Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 warto miec ten cd zwykly, nie jest on drogi a wygodne jest to i nawet jak cos sie zjebie to zostaje to drugie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 ja bym byl za tym drugim rozwiazaniem... poniewaz sam tak mam i przedstawie wam na podstawie wlasnych doswiadczen advantages tego rozwiazania : 1. CD-ROM ma mniejszy czas dostepu niz nagrywarka 2. CD-ROM ma lepsza korekcje bledow 3. mozna bez problemu kopiowac z plyty na plyte Niue zgodzę się 1 punktem. Nagrywarka teaca CD-W540E ma czas średni dostępu około 80ms a cd-rom teaca 52x ma średni czasdostępu około 120ms. Poprwcie mnie jak coś źle podałem :oops: . Pozdrawiam Punek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Ja niezgodzę się też z pierwszym punktem - od kiedy zwykłe cdromy mają lepszą korekcję niż nagrawarki ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 tzn. nie zgadzasz się z 1 i 2 punktem czy tylko z 2? Pozdrawiam Punek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 ja bym byl za tym drugim rozwiazaniem... poniewaz sam tak mam i przedstawie wam na podstawie wlasnych doswiadczen advantages tego rozwiazania : 1. CD-ROM ma mniejszy czas dostepu niz nagrywarka 2. CD-ROM ma lepsza korekcje bledow 3. mozna bez problemu kopiowac z plyty na plyte 1.bullshit to zalezy od modelu 2.bullshit jw 3. Tak o ile masz podpiete pod oddzielne tasmy lub recorder ma system zabepieczen przez buffer underrun BTW: LOBO - SAMAEL RULEZ ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 3 punkt - zgodzę się. Pierwszy nie (zazwyczaj bardzo podobny), a drugi to wogule bzdura. Nagrywarki mają zazwyczaj dużo lepszą korekcję błędów niż napędy CD-ROM. Zatem warto mieć CD-ROM ponieważ... w większosci przypadków jest troszkę szybszy, ale przede wszystkim mozna przegrywać płytki "w locie". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biker Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 ja bym byl za tym drugim rozwiazaniem... poniewaz sam tak mam i przedstawie wam na podstawie wlasnych doswiadczen advantages tego rozwiazania : 1. CD-ROM ma mniejszy czas dostepu niz nagrywarka 2. CD-ROM ma lepsza korekcje bledow 3. mozna bez problemu kopiowac z plyty na plyte TAA....? stary.. mow mi jeszcze!! :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=L@win@h= Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 chyba napisalem ze opieram sie na wlasnych doswiadczeniach !!! Na moim sprzecie wlasnie tak jest jak w 1 i 2 punkcie !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=L@win@h= Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 OK... PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! PRZEPRASZAM ! i jeszcze raz PRZEPRASZAM ! :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: Pomylilem pojecia... przyznaje sie do bledu :oops: :oops: :oops: . Rzeczywiscie czas dostepu cdrw ma lepszy od cd-rom'u... mi chodzilo o czas w jakim naped odczyta dysk po wlorzeniu do napedu... i tu roznica wynosi az 7sek... (przypominam ze pisze tu o swoim sprzecie !!! - zeby znowu nie bylo nieporozumien...). Jeszcze raz przepraszam i prosze o wybaczenie... :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Wybaczamy =L@win@h= :wink: i współczujemy niesamowicie wolno rozkręcajocego się CD-RW :mrgreen: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=L@win@h= Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Wybaczamy =L@win@h= :wink: i współczujemy niesamowicie wolno wkoncu nie napisalem jak wolno sie rozkreca... cd-rom sie rozkreca 7 sek, a cd-rw jak juz napisalem 7 sekund dluzej czyli 14... moze jakis walniety ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Teraz to ja Ci współuczuje niesamowicie wolno rozkręcających się napedów CD wogule. 7 sekund albo 14 sekund to już wogule masakra :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 hmmm teac ci sie tyle rozkreca?? 8O to moze rozkrec go i wyczysc laser spirytusem!! Ja mam takie zdanie, ze lepiej miec DVD i CDRW... CDRW lepiej TYLKO do nagrywania - latwiej rozwalic RW (laser) przez odczyt niz nagrywajac!! Yak nie DVD to CD-Rom, polecam Teac'a x40, Asus'a x40 Yak DVD to Toschiba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 samhain - DVD od Toshiby jest faktycznie spox. Wiem bo mam :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 samhain - DVD od Toshiby jest faktycznie spox. Wiem bo mam :) sie wie no nie ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmooo Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 a ja myslę, że najlepiej kupić: 1. Cd-RW i podpiąc na 2 kanale jako master 2. Combo DVD-CdRW - jako slave Sam mam Cd LG 40X (slave) i CD-RW LG 32X (master) oba 2 kanale bo 1 zajmuje twardy dysk, kopiuje w locie i jest oki. Poza tym mimo, że sprzęt jednej firmy i nominalnie Cd-ek szybszy to nagrywarka szybciej zrzuca audio i czyta płytki, których nie czyta Cd-ek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 a ja myslę, że najlepiej kupić: ... 2. Combo DVD-CdRW - jako slave 8O bosz tylko nie COMBO !! To jakby kupowac ekspres do kawy, ktory odkurza! Jak podlaczyc optymalnie -zapraszam na moja www - jak to okreslila moja kolezanka - lopatologicznie to wyjasniles :D, takze spox... w skroconej wersji: Hdd, DVD, CD RW, Hdd 2 ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L€€_$HY Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 3. Tak o ile masz podpiete pod oddzielne tasmy lub recorder ma system zabepieczen przez buffer underrun BTW: LOBO - SAMAEL RULEZ ;) Ja mam oba napedy na tej samej tasmie, burn proofa nie mam a nagrywanie w locie sie udaje, tak wiec duzo zalezy od szczescia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=L@win@h= Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 hmmm teac ci sie tyle rozkreca?? 8O to moze rozkrec go i wyczysc laser spirytusem!! Ja mam takie zdanie, ze lepiej miec DVD i CDRW... CDRW lepiej TYLKO do nagrywania - latwiej rozwalic RW (laser) przez odczyt niz nagrywajac!! Yak nie DVD to CD-Rom, polecam Teac'a x40, Asus'a x40 Yak DVD to Toschiba Czlowieku jak sobie jaja robisz to bys chociaz dal jakas " :D " albo do tego zdania co napisales to nawet " :twisted: :twisted: :twisted: "... Jakby to przeczytal jakis kompletny lamer to by jeszcze tak zrobil !!!!! A co do tego ze sie tak dlugo rozkreca, to on tak od nowosci... Ahhh te czasy... dalem za niego wtedy ponad 600 PLN'ow... ale mialem najlepsza wypalare na rynku :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 nie wiem co dziwnego w tej wypowiedzi.. tak sie czysci napedy OPTYCZNE!!! i to nie zadna filozofia!! Tak sie robi! Jesli cosik nowego i abstrakcyjbnego dla Ciebie przepraszam, ze zburzylem Twoj swiat wartosc <no offence> :), ale to sie stosowalo i stosuje i dziala napewno lepiej niz jakies gowniane CD czyszczace! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=L@win@h= Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 nie wiem co dziwnego w tej wypowiedzi.. tak sie czysci napedy OPTYCZNE!!! i to nie zadna filozofia!! Tak sie robi! Jesli cosik nowego i abstrakcyjbnego dla Ciebie przepraszam, ze zburzylem Twoj swiat wartosc <no offence> :), ale to sie stosowalo i stosuje i dziala napewno lepiej niz jakies gowniane CD czyszczace! Jak tak robisz to zycze powodzenia... nie zeby cie obrazic, ale wg mnie NIGDY nie powinno sie dotykac soczewki lasera... NAWET przy czyszczeniu. IMHO soczewke lasera powinno sie czyscic sprezonym powietrzem... ale poprostu moze jestem glupim lamerem 8O w koncu nie bez powodu na wszystkich urzadzeniach optycznych znajduje sie napis DO NOT TOUCH THE LENS... A co do CD czyszczacych to nawet sie wypowiadac nie bede... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 nie chodzi o to, ze sie dotyka laser!!! Puszczasz krople spirytusu na laser !! Nie oznacza, ze musisz juz laser od razu dotykac :) na ten przyklad nasacz patyczek do uszu w spirytusie i krople ktore beda skapywac spusc na laser... zcaisz teraz?? czyszcze tak lasery juz dlugo... i powiem, ze kazdy w ten sposob naped dziala po dzis dzien... wiadomo ze czynnosc ta trzeba co jakis czas powtorzyc:) BTW - odrozniaj niewiedze od lamerstwa!! To 2 rozne rzeczy... lamer - chwali sie, ze sie zna... a sie nie zna... a niewiedza... jak sama nazwa wskazuje :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=L@win@h= Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 nie chodzi o to, ze sie dotyka laser!!! Puszczasz krople spirytusu na laser !! Nie oznacza, ze musisz juz laser od razu dotykac :) na ten przyklad nasacz patyczek do uszu w spirytusie i krople ktore beda skapywac spusc na laser... zcaisz teraz?? czyszcze tak lasery juz dlugo... i powiem, ze kazdy w ten sposob naped dziala po dzis dzien... wiadomo ze czynnosc ta trzeba co jakis czas powtorzyc:) BTW - odrozniaj niewiedze od lamerstwa!! To 2 rozne rzeczy... lamer - chwali sie, ze sie zna... a sie nie zna... a niewiedza... jak sama nazwa wskazuje :D Jak tak to OK.... ale powiedz mi co sadzisz o czyszczeniu sprezonym powietrzem ? I czy muslisz ze jak przeczyszcze laser to cos mi to poprawi ? Przypominam ze on tak dziala od nowosci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Skoro tak działa od nowości to nic nie przyspieszysz. Jak byś chciał zmodować CD-RW to.. zmień silnik i juz :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 hmmm faynie ale 1 probelm... powietrzem wyczysc wnetrze - mechanizam NIE laser, za mocno za blisko psikniesz i morzesz go "przestawic" a w warunkach domowych juz go nie nastawish! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...