Skocz do zawartości
GReat

Czerwona Katoda. Dobry Pomysł?

Rekomendowane odpowiedzi

napisze to co pisalem na gadu.

jesli chodzi o kolor czerwony to chyba lepiej kupic duuuuzo ledow.

no chyba ze zaczeli produkowac katody czerwone dajace czerwone swiatlo nie tylko na fotkach z opakowania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli chodzi o kolor, to moglby kupic biala i zalozyc czerwona folie reklamowa (tudziez taka do szyb) i mysle ze efekt bylby zadowalajacy.

Innym rozwiazaniem sa diody LED (albo i LED SMD, ale tu juz trzeba troche podlubac lutownica...) - efekt zblizony do idealu. Najlepiej jeszcze zalac je gluegun'em uzyskujac taki "swiecace korytko" o kolorze krwistej czerwieni.

Jak jeszcze na cos wpadne to dam znac ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja uwazam ze jesli chodzi o ledy to najlepiej wziac duzo ledow, zeszlifowac soczewke i umiescic je dookola okna kierujac je w rozne miejsca. efektem jest przyjemne, rownomierne podswietlenie calego wnetrza kompa :)

sam tak mam i jestem bardzo zadowolony B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze mala ilosc powiedzmy czerwonej folii na bialej katodzie nic nie da.. swiatlo dalej jest biale, a jak zawijamy coraz wieksza ilosc folii (zeby bardziej przyczerwienic) to przygaszamy tylko swiatlo ;] moze zmienia ono troche kolor ale swieci jakby umieralo ;]

co do sprayu to nic o tym nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze czerwona fola do tylnych swiatel?

bo rozumiem ze wy piszecie o jakiejs zwyklej reklamowej....

1540689[/snapback]

a jest wogle taka folia? ja pamietam ze jak maznelizmy kumplowi swiatla takim sprayem to kierunkowskazy w sumie na czerowno swiecily ;) niestety ppozniej kumpel sie rozwalil a w warsztacie zmyli ten spray zeby przeglad przeszedl B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swiatlo z takiej katody wg mnie jest rozowe.

W sumie stoje tez przed dylematem jak oswietlic wnetrze budy (bo wstawiam wc i bedzie je widac) na czerwono. Wg mnie najlpeszy efekt dadzą dobrze porozmieszczane ledy. Wg mnie nie ma potrzeby robienia pseudokatod z ledow i wężyka glownie ze wzgledu na dosc mizerny efekt, chyba ze chcemy aby sam ksztalt "katody" byl widoczny. Jezeli chodzi o krwiscie czerwone swiatlo, ledy 10mm beda najlepsze. Pozostaje tylko dobrze je umiescic zeby samego leda nie bylo widac bo szczegolnie taki 10mm potrafi byc oslepiaiacy w bezposrednim kontakcie z okiem :wink:

Dołączona grafika

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aerial - nie wiem czy mnie dobrze zrozumiales ;]

Ja nie mowie o robieniu pseodokatok z sztufku klejowego od glue-gun'a, tylko o polaczeniu ledow w listwie i stworzeniu jednorodnej powierzchni swiecacej.

Tak zrobil konio68 przy podswietlaniu lcd:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi