Argennto Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Witam szlifował ktoś Pentagrama 80 AlCu ??.... zamierzam wyszlifować na lustro .... bo spód nie jest idealnie płaski .... ile mogę zyskać stopni w dół ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Max 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 mova oczywiście o Socket A gdyż tam podobno wyszlifowanie radiatorka ma najważniejsze znaczenie ponieważ powierzchnia styku z radiatorem jest dosyć mała .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Platinium_ Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Wydaje mi sie ze moze nawet wiecej. Sam wiem ze pentagramy a przynajmniej moj byl wogole nie wyszlifowany. Za polerke penta na cpu jak i vga ( ktory dojdzie jutro ) wezme sie jutro lub pojutrze. Mam zamiar wyszlifowac je tak jak ten radiator ( hołmejd) na sb. Oto fotki jego spodu: http://img286.imageshack.us/img286/6484/dscn22857hx.jpg http://img286.imageshack.us/img286/8295/dscn22844ku.jpg http://img76.imageshack.us/img76/5580/dscn22837lm.jpg Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Jak już mówilem w innym temacie respekt dla ciebie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argennto Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Wiem że było troche tematów o tym ale chce posłuchać opini użytkowników którzy szlifowali pentagrama ... miedziano aluminiowego .. .i mają proca na socket A , gdyż kiedyś szlifowałem inny radiatorek i szczerze mówiac g#wn# to dało .. ten pentagram jest dosyć nierówny , mam papiery wodne 1000 i 2000 + pasta polerska do metali nieżelaznych .. jak zyskam 2 stopnie to jutro zabieram siędo roboty .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeli Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Wydaje mi sie ze moze nawet wiecej. Sam wiem ze pentagramy a przynajmniej moj byl wogole nie wyszlifowany. Za polerke penta na cpu jak i vga ( ktory dojdzie jutro ) wezme sie jutro lub pojutrze. Mam zamiar wyszlifowac je tak jak ten radiator ( hołmejd) na sb. Oto fotki jego spodu: 1540007[/snapback] 8O 8O 8O Az trudno uwierzyc... Kto go tak wypolerował? Siedział pewnie cały dzien przy tym Jakis przepis na to masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Platinium_ Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 (edytowane) No coz jest to moje własne "dzieło" :D :D A byl to wczesniej pomalowany na czarno od spodu radiator z Pentiuma II. P.S. Wcale nie siedzialem przy nim 24H, tylko pol godzinki, ale przynajmniej mam satysfakcje :-P Edytowane 10 Lipca 2005 przez _Platinium_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeli Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 No coz jest to moje własne "dzieło" :D :D A byl to wczesniej pomalowany na czarno od spodu radiator z Pentiuma II. P.S. Wcale nie siedzialem przy nim 24H, tylko pol godzinki, ale przynajmniej mam satysfakcje :-P 1540142[/snapback] aha :lol: Mozesz przyblizyc jak to zrobiłes? Pomalowany? Co i jak :D Tez bym chciał do takiego czegos dojsc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Platinium_ Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Nie, nie jest on pomalowany :-P To jest sekret przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie :D Jak chcesz to moge napisac Ci co nieco jak to robilem na PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 A co to jakaś wielka tajemnica tylko dla wybranych? Czy chcesz nawiązac nowe znajomości a to taka przykrywka? :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 Jak dla mnie, nie jest to sama polerka, musiał czegoś użyć, np jakies pasty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Platinium_ Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 (edytowane) Jezu na zartach sie nie znacie czy co :blink: Poprostu nie chcialem zasmiecac tematu... A co do szlifu to nic wielkiego. Mianowicie gdy porządnie zeszlifowalem farbe ze spodu radiatora papierem 200, wzialem sie za polerke papierami wodnymi. Uzywalem 1000 1500 2000 i 2500 Najbardziej skupiłem się na 2000 i 2500. Polerkę wykonywałem ruchami okrężnymi, a nie jak niektorzy piszą "ósemką". Szczegół polegał na tym że co jakiś czas przekręcałem radiator o 90 stopni. Papier naciagnalem na idealnie poziomą grubą sklejkę i "jeździłem" po nim radiatorem. Nie mozna opisac tego kiedy zmieniac papier na drobniejszy - to trzeba poprostu wyczuc. Szlif papierem zakonczylem na tym gdy mozna bylo dostrzec slabe odbicie w spodzie radiatora monety 5-złotowej. Nastepnie wziałem sie za pastę polerską. To wlasnie ta czynnosc zajela mi najwiecej czasu gdyz robilem ( czyt. starałem się ) to bardzo dokładnie i powoli. Nakładałem średnia ilość pasty polerskiej na spod radiatora i ruchami okreznymi powoli ja wcieralem, po czym niezabrudzoną czescia suchej szmatki lnianej całkowicie ją zmywałem ( rowniez ruchami okreznymi - zawsze w jedną stronę ! ). Wcieraniu oraz usuwaniu pasty rowniez towarzyszyło okresowe przekrecanie radiatora o 90 stopni. Takich operacji wykonałem około 10 po czym zwykła chusteczką namoczoną w alkoholu izporpylowym zmyłem resztki pasty polerskiej ( rowniez ruchami okreznymi :) ) Bo tak żmudnej operacji mój stary radiator zaczął słuzyc mi za lusterko :) P.S. Piszę te wypociny prawie śpiąc, wiec sorki za błędy gramatyczne. IchBinLaden - chyba oczywiste ze bez pomocy pasty nie da sie tego wykonac :blink: Edytowane 10 Lipca 2005 przez _Platinium_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuy_zgred Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 A takie wypastowanie radiatora pastą polerską coś daje? ja bym wysmarował pastą termoprzewodzącą :D Wydaje mi się że wypolerowanie radiatora pastą polerską może pogorszyć odbieranie ciepła. Ale wyszlifowanie oczywiście pomaga. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Platinium_ Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Własnie w obawie przed pogorszeniem odbioru ciepla dodatkowo zmyłem dokładnie paste z radiatora izopropylem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westsajd Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 (edytowane) Na końcu jeszcze możesz nałożyć trochę pasty termoprzewodzącej i "wypolerować" nią spód. Poprawi to troszkę wydajność wypełniając mikronierówności (nie chce mi się wierzyć ale podobno działa <_< ). Edytowane 11 Lipca 2005 przez Barthezzo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Stosowanie pasty polerskiej to czesto chwyt marketingowy, szczegolnie przy produkcji blokow wodnych. Wiadomo ze 99% potencjalnych klientow wubierze blyszczacy radiator a nie lekko matowy. Normalnie proces szlifowania samym papierem wystarcza, ale czesto pozostaje niesmak ze calosc nie blyszczy sie jak radiatory na fotkach reklamowych. Ja szlifowalem 80Cu dwoma rodzajami papieru (600 i 1500) i wyszlo mi cos takiego: Efektowne nie jest, ale spadek temp o 2-3 C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JedrzeJ Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 szlifowanie ? fajnie, ale mozna stracic gwarancje (nie dziwie sie firmie) dla 2-3`C ? nie ma sensu szlifowac jak sie ma temp 35-40`C ale miedzy 49 a 51 jest juz roznica :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...