yogi186 Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Witam Mam sprzęt od qmpla i mam mu tu niby zrobić wszystko żeby hasało jak trzeba. Proc too Cel 300 slot 1 , płyta na BX`ie z biosem AMI (datowany na rok 95 !!! - POWAGA !!!), który oto postanowiłem zauktualizować - ale nazwy producenta i typu płyty za cholere nie moge znaleźć. Na płycie nic nie pisze oprócz, że to rev1.5 ....... ŻADEN progz nie może mi pokazać żadnego info o tej płycie.........a numerki z biosu nie pasują do żadnej tanbeli deszysfrującej producenta. Co jest grane ??? Możecie mi jakoś pomóc ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 podaj numerki z dołu ekranu,będą pasować masz niekompletne. Przypuszczam ,że jest to płyta PCCHIP M750 jeśli faktycznie jest to BX a nie BX-Cel .Bios 2M.Skąd odczytałeś 1995 rok???????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 podaj numerki z dołu ekranu,będą pasować masz niekompletne. Przypuszczam ,że jest to płyta PCCHIP M750 jeśli faktycznie jest to BX a nie BX-Cel .Bios 2M.Skąd odczytałeś 1995 rok???????? data biosu jest z Sandry a Tu macie wszystko co wypisało w Matherboard info z Sandry :? System Mainboard MP Support : No BIOS ID : 61-0914-000747-00101111-071595-M747 System Chipset Model : Unknown (1039) Unknown (5600) Bus(es) : ISA AGP PCI Front Side Bus Speed : 1x 67MHz (67MHz data rate) Max FSB Speed / Max Memory Speed : 1x 133MHz / 1x 133MHz In Order Queue Depth : 2 req(s) Logical/Chipset Memory Banks Bank 1 Setting : 64MB SDRAM 8-1-1-1R 6-1-1-1W 3-2-3CL Power Down Mode : No Fixed Hole Present : No Environment Monitor 1 Model : NS LM78 ISA Mainboard Specific Support : No Cooling Device(s) Auto Fan Speed Control : No CPU Fan Speed : 4167rpm Voltage Sensor(s) CPU Core Voltage : 3.14V Aux Voltage : 3.60V +3.3V Voltage : 2.72V +5V Voltage : 3.47V AGP Bus Version : 1.00 Max Data Transfer Rate : 2x Side Band Enabled : No Side Band Support : Yes Aperture Size : 32MB PCI Bus(es) Version : 2.10 No Bridges : 1 PCI Bus 0 : PCI (34MHz) Multiplier : 1/2x LPC Hub Controller 1 Model : Unknown (1039) Unknown (0008) ACPI PM Enabled : Yes Random Number Generator Enabled : No Multiplier : 1/4x Speed : 9MHz DMA Multiplier : 1/2x DMA Speed : 5MHz Najlepsze jest to że połowa rzeczy które podała sandra jest nie realna ;) (napięcia ..... max FSB itp itd ) A tu jeszcze dane z Bios Information : SiSoftware Sandra General Information Manufacturer : American Megatrends Date : 07/15/95 Plug & Play Version : 1.00 ID No. : FC 01 00 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Pewnie to jest PCChips a tu znajdziesz który dokładnie: http://www.stud.fernuni-hagen.de/q3998142/...hips/pccjs.html Dowiesz sie tam wszystkiego ściągniesz BIOS. Ja obstawiam model M747 na SiSie (jest też ver. 1.5) :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 na http://www.bios.pnet.pl/ jest pare narzędzi pozwalajacych sprawdzić czy dany bios jest do Twojej płyty ipozwalających zidentyfikować plytę 61-0909-000747-07101111-071595-M74700H: PcChips M747 a tu jest kilka biosów zależnych od Vx.x płyty http://www.pcchips.com.tw/BIOS.html (ja miałem problemy by to ściągnąć, życzę powodzenia) tak jak Crazy_Ivan pisze: model M747 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Oki ........ zara obadam te wasze linki .............. fenks wery macz za helpa. A płyta ma chip BX, zintegrowany sound i grafe (jakiś SIS) ....... zapomniałem wcześniej napisac :oops: . Zara poszperam i coś zassam bo to to już normalnie masakra jest co sie dzieje z tym kompem ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 ehhh ......... czy ktoś mi wyjaśni dlaczego skoro płyta ta ma chipset SIS`a to na radiatorze który siedzi na chipie pisze BX PRO ???? Co za lole :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 ehhh ......... czy ktoś mi wyjaśni dlaczego skoro płyta ta ma chipset SIS`a to na radiatorze który siedzi na chipie pisze BX PRO ???? Co za lole :? BX PRO to nie BX :wink: chodzi o to że ten chipset ma być kompatybilny z BX Intela. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Hmmm ... zassalem bios ... biore si za flaszowanie ... a tu komunikat (error) że w systemie nie ma urządzenia umożliwiającego flash biosu (czy siakoś podobnie):?. Łot da fak ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Możliwe że w biosie jest włączona ochrona antywirusowa lub jakieś inne zabezpieczenie samego biosu. Tam raczej poszukaj. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 19 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2002 Możliwe że w biosie jest włączona ochrona antywirusowa lub jakieś inne zabezpieczenie samego biosu. Tam raczej poszukaj. Pozdr. W biosie nie ma ŻADNEGO zabezpieczenia .... na płycie tez nie ma zworki zabezpieczającej :? . Co z tym zrobić qrna ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Może ta płyta nie ma flashbios'u, ale to byłoby dziwne :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 sandra mam nadzieje ze siemyli bo wyszlo ze proc zasilany jest napieciem ponad 3V a normalnie ma 2V faktycznienie moze to byc bx bo zaden bx nie ma zintegrowanego niczego w sobie a plyta moze miec nieflashowalny bios ewentualnie programator ale to moze byc ciezko w kadym bac razie wykrec tego proca na fsb 100 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tMQ Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 http://www.wimsbios.com/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Jeśli jest to płyta firmy PCCHIP to raczej nie spodziewaj się, że będzie chulał, a o przetaktowywaniu pewnie trzeba będzie zapomnieć... Po co zmieniasz biosa??? Czy coś źle chodzi??? Nie warto ryzykować przy płycie takiej firmy. Kiedyś flashowałem biosa płyty PCCHIP i komp więcej nie wstał! Inne płyty Alles gut! Jeśli tylko sprzęt wstaje i chodzi bez problemu, to myślę, że nie ma sensu zmieniać biosa - bo możesz na tym stracić! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi186 Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Chciałem zmienić bios ... bo myślałem że dojdą jakieś nowe funkcje co pozwolą go podkręcić troche inaczej ..... bo wybór jest tylko między magistralą 66 a 100 ... a na 100Mhz komp nie wstaje. :?. Ale se chyba odpuszcze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...