Oli20053 Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Witajcie, Mam dylemat co wybrac poniewaz zwaliło mi sie gniazdo w zintegrowanej karcie dzwiekowej i planuje zakup normalnej karty dzwiekowej ale zupełnie nie wiem co wybrac. Obie karty sa w zblizonej cenie. Co polecacie. dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 (edytowane) http://www.sirius.pl/product.php?action=info&id=13744&sid=1 mam tez mozliwosc kupienia juz drozszej kart powyzej link Czy ta juz jest warta grzechu ? Czy moze kupic uzywanego SB live za 50 zeta Edytowane 11 Lipca 2005 przez Oli20053 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 IMHO wszystkie Twoje propozycje oprocz Audigy LS są warte rozważenia. Im więcej zapłacisz, tym więcej dostaniesz. W skrócie to jest tak: Audigy 2 Value - bardzo dobre przetworniki, mocne DSP (wspomaga gry), Live24 - bardzo dobre przetworniki, brak DSP (wszystko robi driver), SB Live! - przeciętne przetworniki, DSP poprzedniej generacji, Audigy LS - dobre przetworniki, brak DSP, chyba nie jest warta więcej niż 50zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 (edytowane) Jak bardzo jest okrojona audigy 2 value w porownaniu do lepszych modeli np audigi 2 zs Czy jest sens az tak duzo placic za ZS! Glownie slucham muzy i giercuje na sluchawkach :blink: Edytowane 11 Lipca 2005 przez Oli20053 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 W porównaniu do ZS A2 Value nie ma portu firewire, złącza MIDI/joystick, złącza do panelu, wewnętrznych złączy do CD. Value ma nowszy chipset (DSP) niż ZS, ale funkcjonalnie wygląda na to samo. Mogą jednak być kłopoty z instalacją modyfikowanych driverów. Value ma gorszy scalak AC97 w rezultacie czego szumy przy nagrywaniu są o kilka dB większe niz w ZS. Za to przetworniki i układy wyjściowe na obu kartach są takie same. Do Twoich zastosowań różnice chyba nie mają znaczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 (edytowane) Value ma lekko badziewny wyglad w porownaniu do ZS - gdzies z boku napisane ze to audigy2 - czy nie jest to jakas mocno okrojona wersja - chociaz za taka kase powinno byc cos porzadnego. Czy Value obciaza CPU? SBLive 5.1 jednak troszke przycina proce ;( Co sadzisz o tej karcie? link ponizej czy moze bedzie lepszym wyborem w porownaniu z Value http://www.znak.pl/index.php?cid=163&scid=...mCreAud2ZS+bulk Edytowane 12 Lipca 2005 przez Oli20053 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 Value jest okrojona jeżeli chodzi o złącza, natomiast wszystko jest w porządku pod względem możliwości technicznych. Ale jak kupowałem swoją, to w pierwszym momencie oburzyłem się, że mi pokazują SB Live! ;-) Karta z Twojego linku to Audigy2 ZS, tyle że goła, bez pudełka i dodatków, powinna kosztować koło 240zł. Moim zdaniem stosunek możliwości do ceny ma równie dobry jak Value. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 (edytowane) a wiesz czy jest jakas roznica w przydpadku DSP dla tych kart. ZS ma starsze DSP Czy bedzie bardziej obciazac CPU niz Value :huh: Edytowane 13 Lipca 2005 przez Oli20053 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 DSP jest takie samo, nie sądzę, aby były różnice we wspomaganiu gier. Testy pokazują bardzo podobną wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 co bys wybrał ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 Ja mam Value. Gdybym potrzebował Firewire, kupiłbym ZS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 Jak myslisz co moze powodować trzaski ( co jakiś czas( pykniecia))? czy slucham mp3 czy gram jest to samo Oczywiscie na SB Live 5.1 i zintegrowanej swietej pamieci tego nie bylo :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 Trudno zgadnąć. Moim zdaniem najbardziej podejrzane jest współdzielenie przerwań i ustawienia szyny PCI. Na początek spróbowałbym przełożyć kartę do innego slotu, najlepiej takiego, co nie dzieli przerwania z innymi urządzeniami. Jeżeli masz płytę na VIA, to chyba warto zainstalować najnowsze drivery VIA Hyperon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 (edytowane) co sadzisz na temat tej wypowiedzi ponizej Sound Blaster Audigy 2 Value Plusy: + obsługa zestawu głośników 7.1 + bardzo dobra jakość dźwięku + do 64 "sprzętowych dźwięków" + 192kHz i 24-bity + oprogramowanie + EAX 4 + wydajność + cena (na dzień dzisiejszy około 170zł) Minusy: - nie posiada układu EMU10k2 mam ma Nforce2 Edytowane 15 Lipca 2005 przez Oli20053 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 Chodzi Ci o to, czy A2 Value ma Emu10k2? Oczywiście, że ma :-) To np. fragment kodu z driverów Linuxa opisujący sprzęt na kartach Creative: {.vendor = 0x1102, .device = 0x0008, .subsystem = 0x10011102, .driver = "Audigy2", .name = "Audigy 2 Value [SB0400]", .id = "Audigy2", .emu10k2_chip = 1, .ca0108_chip = 1, .spk71 = 1, .ac97_chip = 1} , {.vendor = 0x1102, .device = 0x0004, .subsystem = 0x20021102, .driver = "Audigy2", .name = "Audigy 2 ZS [SB0350]", .id = "Audigy2", .emu10k2_chip = 1, .ca0102_chip = 1, .ca0151_chip = 1, .spk71 = 1, .spdif_bug = 1, .ac97_chip = 1} , {.vendor = 0x1102, .device = 0x0002, .subsystem = 0x80641102, .driver = "EMU10K1", .name = "SB Live 5.1", .id = "Live", .emu10k1_chip = 1, .ac97_chip = 1, .sblive51 = 1} ,Jak widać, A2V i A2ZS mają emu10k2 natomiast Live ma emu10k1 (to jest podobne DSP ale o mniejszej mocy obliczeniowej). Różnice między A2V i A2ZS to inny scalak, wewnątrz którego siedzi emu. Chip A2V ma oznaczenie ca0108 a chip A2ZS ca0102. Istnieje coś takiego jak drivery kX. To jest niezależnie tworzone oprogramowanie do obsługi kart posiadających dsp EMU. Te drivery chodzą na A2V tak samo jak na A2ZS. W driverach kX można samemu programować EMU. Nic by z tego nie wyszło, gdyby procesor DSP nie był obecny na karcie :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 Zaj....te dzieki za tak wyczerpujaca wypowiedz ! szkoda ze taki gosci jak ty tak malo na forach :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2005 POPEJ, wiesz gdzie pod XP mozna sprawdzic jeki chipset itp dla Value :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2005 Nie używam XP, nie bardzo sie orientuję gdzie tam szukać informacji. Ale przypuszczam, że program diagnostyczny typu SiSoft Sandra powinien pokazać co siedzi w slotach PCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 sisoft sandrs nic takiego nie podaje Ja tego nie widze :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr3jli Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Użyj programu EVEREST! Jest troszkę gorszy od sandry, ale jest po polsku i napewno Ci pokaże info o tym value! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oli20053 Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Juz wczesniej sprawdzalem nic takiego nie podaje - EMU10k2 :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popej Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Bo dane identyfikacyjune, jakie widać na szynie PCI to są takie, jak w tym kodzie linuksowym, który cytowałem wcześniej: vendor = 0x1102, device = 0x0008, subsystem = 0x10011102. Stąd system wie, że to A2 Value. Spróbuj może wejść do menedżera urządzeń, znaleźć kartę dzwiękową i zobaczyć sterownik, szczegóły sterownika. Nie jestem pewien, czy to tak samo wygląda pod XP, ale w przypadku Win2000 w tym miejscu można zobaczyć, jak nazywają się pliki drivera. Przypuszczam, że jeden z nich będzie miał nazwę sugerującą obsługe EMU (ale też nie mam pewności, bo nie korzystam z drivera Creative). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...