abdul90 Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 (edytowane) tak jak w opisie mysz albo wogole nie reaguje albo "zacina sie". testowałem ja na kilogramie podkładek ( od mormalnych za 2,50 z supermarketu, poprzez akrylowe matowe, szklane ( z allegro), konczac na ice macie :mur: ). Czy powodem tego moze być zmiana diody ( ze standartowej na zielona o wyższej jasności ( 20 000 mcd; co powinno poprawic jej prace). Mi sie wydaje ze cos z optyka( myszka ma jz jakies 1,5 roku, wczesniej walala sie w biurze starszego) szwankuje, bo po wymianie diody przez 2 miesiace działała bez problemów. Wiec jednym słowem pomocy!!!!! Edytowane 11 Lipca 2005 przez abdul90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Może kabel się złamał i działa kiedy chce. A moze za jasna dioda uszkodziła coś w odbiorniku, ale to tylko teoria, bo się na tym nie znam. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abdul90 Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 (edytowane) a zapomniałem wspomniec ze jedyna podkladka na jakiej działa ta mysz to biaaała kartka papieru :] Edytowane 11 Lipca 2005 przez abdul90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 To znaczy, że dioda jest słabej jakości i musi miec jednolitą podkładke... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Czy powodem tego moze być zmiana diody ( ze standartowej na zielona o wyższej jasności ( 20 000 mcd; co powinno poprawic jej prace). 1540900[/snapback] Niestety, ale ta zmiana może mieć negatywny wpływ na pracę odbiornika w myszce, który w tym przypadku jest po prostu oślepiany przez zbyt intensywne odbite światło. Możesz zmniejszyć prąd płynący przez diodę nadawczą zwiększając wartość szeregowego rezystora włączonego w obwód diody. Oryginalny ma o ile dobrze pamiętam 39 omów. Można spróbować wstawić rezystor 68-100 omów, a końcową wartość ustalić eksperymentalnie. Ja w swoich Logitechach pozmieniałem czerwone ledy na niebieskie i wszystko działa bez żadnych problemów, a według mnie myszka wygląd teraz ciekawiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abdul90 Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 przed chwila wstawiłęm do myszki ta poprzednia diode i wszystko działa swietnie ( ale nie wyglada tak:/ zielen była ciekawsza). A ktory rezystkorek wtedy trzebaby było zmienic????? kolejna opcja ( jesli to z rezystorem nie wypali) jest wmontowanie tej diody nad ta czerwona( a ta maksymalnie zasłonić od gory) i podpiac ja pod zasilanie myszki. ale nie wiem czy taka "kradzież" zasilania nie wplynie na prace myszki ( o ile pamietam to potrzeba mi pradu o natezeniu 10 mA, a do myszy dochodzi 100mA). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 To ten rezystorek najbliżej diody, nie powinieneś mieć trudności z jego znalezieniem. A najlepiej, jeśli nie miałeś do czynienia z lutownicą poprosić kogoś znajomego o pomoc. Ktoś nawet o minimalnym pojęciu o elektronice nie będzie miał trudności z wymianą rezystorka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abdul90 Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 dzieki za pomoc a co do lutownicy to z tym nie ma problemu :] a czy rezystor 160 ohm nie bedzie za duzy???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japa Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 Jak już wczesniej wspomniałem, wartość rezystora musisz dobrać eksperymentalnie, ale według mnie 150 omów powinno być dobrze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...