Skocz do zawartości
smierdziel

Czy To Wada Lcd ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami matryca bywa nierównomiernie podświetlona, co razem z pewną charakterystyką kątową polaryzatora może dawać takie efekty. Czy to wada - wszystko zależy od tego, jak mocne są różnice w jasności.

Pamiętam, że do monitorów CRT były odpowiednie normy określające maksymalne różnice jasności, ostrości, geometrii i kolorów w różnych punktach ekranu, ale nie wiem, jak to jest dla LCD (geometria oczywiście odpada :-P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami matryca bywa nierównomiernie podświetlona, co razem z pewną charakterystyką kątową polaryzatora może dawać takie efekty.

A czy jesteś Waść pewny że ten model polaryzator posiada?

Mi to zakrawa tylko na przypadłość wielu TN... kupowate podświetlenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tego nie wiem, nie wnikałem w szczegóły.

być może zmyliła mnie obecnośc w drogich modelach, szyby polaryzującej poprawiającej nieco nasycenie kolorów i dającej efekt "szklanego" obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem LCD Samsung SyncMaster 710MP, jak jest obraz caly ciemny to widac ze jest jasniejszy przy brzegach, ma tak jakby "obramowke". Czy to jest wada czy tak juz musi byc, bo mam mozliwosc wymiany monitora ?

1540928[/snapback]

to przypadłość słabszych paneli - choć zdarza się i lepszym np. LG 1780U

nie na to nie poradzisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi