Skocz do zawartości
wizjonerek

nawiercanie ,frezowanie kontra ręczna robota

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

A ja jestem taki ambitny i narwany, ze robie sobie bloczek zwykla wiertarka, zwyklymi wiertlami i bez zadnych stojakow. Nie jest on wiercony od boku lecz od gory (tak dla ułatwienia) i musze powiedziec ze narazie mi to wychodzi :D 

Pozdrowka i miłego wiercenia :D

Grześ a ty myslisz ze ja od której stroby wierce??? wykonuje bloczek taki jak w linku poscie"super pompa na WC"

i myslisz ze jak nawierciłem wszystkie otworki w tym bloczku . ale teraz praca stanela i bez machineri efekt byłby marny

tobie także życze powodzenia !!!! i zapodaj wyniki wiercenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ale tego linka nie widzialem (juz nadrabiam swoj blad), a myslalem ze bedzie nawiercal z boku, a nie z gory - moja wina nie doczytalem.

Dzisiaj koncze wiercenie i w miare mozliwosci walne jakies fotki, a jak nie dorwe aparatu to posluze sie skanerem :D :D :D , po wywierceniu wszystkiego przujdzie pora na szlifowanie i dalej na polerowanie.

Pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry ale tego linka nie widzialem (juz nadrabiam swoj blad), a myslalem ze bedzie nawiercal z boku, a nie z gory - moja wina nie doczytalem.

Dzisiaj koncze wiercenie i w miare mozliwosci walne jakies fotki, a jak nie dorwe aparatu to posluze sie skanerem :D  :D  :D , po wywierceniu wszystkiego przujdzie pora na szlifowanie i dalej na polerowanie.

Pozdrowka

Grześ to napisz mi jak ty to nawiercasz mi po wywierceniu pozostały takie scianki miedzy nawierceniami ok 1 mm i nie wiem jak je usunac . a jak mierzyles jak gleboko mas wiercić ?? ja zmierzyłem na wiertle zawiązałem kawałek drucika co by mi odznaczal jak głeboko wiercić a ty ????? plisss o info moze zrobie tak jak mi powiesz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hyhy ja ujebalem frez za 150 zeta jak robilem wodne - naszczescie frez byl kumpla i nic sie nie stalo

prawda trzeba polewac miedz woda bo sie grzeje jak dziad

wiertare tez niezla trza miec

ja wiercilem na jakimsz boszu z 800W chyba albo i wiecej

stojaki to ja mam w warsztacie ze 3 do wiertareq

hyhy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm napisalem wszystko i mi wywalilo wiec tym razem sie nie rozpisze.

kilka slow wstepnych. Zrobilem juz 12 blokow wodnych z czego 2 polegly dla lepszej sprawy.

Jak robisz sam wodne to radze odrazu zaprojektowac np 3 bloki dla procesora chipsetu i grafiki -ja tak mam. I robic wszystko z qumplem - obniza to koszty - tak wlasnie robilem.

Oto moje rady:

1. kup dobre krotkie wiertla - moze nie tytanowe ale lepsze od tego syfu co sprzedaja po 2zl/szt. najlepiej do metali kolorowych (maja inny skok)- wiertla od 10mm moga byc zwykle. D

2. zloz zestaw z stojaka, wiertarki (najlepiej niskoobrotowej - ale zwykla za 30zl 500w tez wystarczy) i dobrego imadla modelarskiego ( cena 30zl w OBI za duze fajne bydle).

3. wykonaj projekt w ktorym uwzglednisz ryzyko zeslizgniecia sie wiertla, bicia itd . czyli na projekcie scianki min. 2-3mm.

4. Po zaznaczeniu na bloku miejsc odwiertow, zacznij od wywiercenia otworow do i odprowadzajacego (np.: 10mm)

5. Wszystkie otwory majace tworzyc "przewod" wykonaj wiertlem o 2-3mm mniejszym od koncowego ( u mnie bylo 5mm).

6. Jak to skonczysz rozwiercaj pokolej wiertlami o coraz wiekszej srednicy - u mnie bylo 5,5 - 6,0 6,5 i na koncu 7mm

pozwoli to uniknac przerwania scianki a jednczesnie wiertlo nie bedzie mialo tendencji do "zjezdzania" do poprzedniego otworu.

7. bloki lepiej lutowac. Gdzies juz wczesniej pisalem jak to robic.

8. Jesli wlot wody masz na srodku (tak jest najlepiej wedlug mnie) to po wywierceniu wszystkiego wez punktak i "wzbogac" powierzchnie w srodku kilkunastoma wglebieniami - tylko rob to na twardej powierzchni przykrytej np cienka guma.

To tyle na poczatek.

Jak gdzies umieszcze na www to Wam dam linka do skanu wnetrza mojego bloku.

(jak ktos gdzies ma 20kb miejsca to moge mu podrzucic na www coby udostepnil linka bo na naszym serwerza jeszcze niemamy apacza postawionego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam wiertarke stolowa 0-2800rpm, jakie obroty sa najlepsze?

Ja proponuje ok 500-1000, to zalezy jaki ma moment obrotowy.

Ostatnie 3 bloki robilem na wielagachnej stacjonarnej wiertace miala ok 800 obrotow i wielka wajche, jako ze mialem dobre wierla to jeden nawiert 5mm wierlem robilem w ok 4s ( wychodzila taka zajebista twarda sperzynka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie 3 bloki robilem na wielagachnej stacjonarnej wiertace miala ok 800 obrotow i wielka wajche, jako ze mialem dobre wierla to jeden nawiert 5mm wierlem robilem w ok 4s ( wychodzila taka zajebista twarda sperzynka)

sperzynka mawiasz - wiem wiem znam to

hmmmm - ja mam imadlo wazace chyba z 40kg i jest dosc stacjonarne

obroty dostosowujemy - jesli np. wiercac wiertlo zaczyna piszczec - to znaczy ze sie nagrzalo i juz sie tepi - co zrobic - zaostrzyc !!! i robota dalej

hej mam pytanie robicie kanaly wew bloku - ja nie zrobilem - rozwiercilem poprostu caly srodek a pozniej palnikiem ACETYLENOWOTLENOWYM i za pomoca srebra i cyny dokonczylem dziela - szczelnosc dzieki takiej metodziee 100%!!!!!!!

no to tyle moich doswiadczen 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sperzynka mawiasz - wiem wiem znam to

hmmmm - ja mam imadlo wazace chyba z 40kg i jest dosc stacjonarne

obroty dostosowujemy - jesli np. wiercac wiertlo zaczyna piszczec - to znaczy ze sie nagrzalo i juz sie tepi - co zrobic - zaostrzyc !!! i robota dalej

hej mam pytanie robicie kanaly wew bloku - ja nie zrobilem - rozwiercilem poprostu caly srodek a pozniej palnikiem ACETYLENOWOTLENOWYM i za pomoca srebra i cyny dokonczylem dziela - szczelnosc dzieki takiej metodziee 100%!!!!!!!

no to tyle moich doswiadczen 8)

tez mysłalem o rozwierceniu bloku aby byl pusty w srodku ale wiadomo ze odpowiedni uklad w srodku kanalaów poprawia jego sprawnośc dlatego nie chce bloku pustego w srodku i robie z kanalami. a blok oczywiscie bedzie zlutowany tak bedzie wydaje mi sie szczelniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakby kogos interesowalo to mam na sprzedaz blok z wyfrezowanych slimakiem kwadratwoym , wlot na srodku bloku , wylot kolo rogu, śr kanalu 6mm , dł kanału 33cm , wymiary 50x50x14 , będzie lutowany , fajny jest ale go sprzedam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robienie pustego bloku nie ma sensu. Woda wleci i wyleci tak szybko, ze nawet nie odbierze ciepla wydzielanego przez proc i podawanego na scianki bloku. Jakby bylo odwrotnie to polowe klopotow z glowy :P

ja na swoj nie calkiem pusty blok nie narzekam - dobrze dziala - i cieplo tez dobrze odbiera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzechu powiedz cos więcej na temat tego bloku, jak to ma wyglądać, bo aktualnie jestem na etapie poszukiwania odpowiedniego rozwiązania.

własnie przylaczam sie do prośby :)) bo mam jeszcze szanse zmienić cos w swoim :))

W zasadzie nie chcialem pokazywac projektu przed zakonczeniem calego bloku, ale jesli ktos ma mozliwosc pokazania mojego projektu w tym temacie (ja niestety nie mam jeszce swojej www) to piszczie a ja podesle 1 rysunek ok?

Wizjonerek - a co do zaznaczania glebokosci to chyba mamy ten sam tok myslenia :wink:

No to zglaszac sie do zamieszczenia tego rysunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sorx zapomnialem o tych 1mm sciankach. Ja zrobilem to tak:

wzialem sobie dluto :D i zaczalem te scianki od gory scinac az byly zaokraglone, potem uzylem ściernicy (jest to takie cos jak wiertlo tylko ze zamiast tego calego "ostrza" jest kamien szlifierski) i tym wlasnie wyrownalem sobie te scianki i musze ci powiedziec ze to jest bardzo skuteczne bo te moje sa okraglutkie :wink:

Do wszystkich ktorzy zobacza umieszczony przez wizjonerka rysunek - jest to moja bazgranina :D :D i prosze sie nie smiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzechu powiedz cos więcej na temat tego bloku, jak to ma wyglądać, bo aktualnie jestem na etapie poszukiwania odpowiedniego rozwiązania.

własnie przylaczam sie do prośby :)) bo mam jeszcze szanse zmienić cos w swoim :))

W zasadzie nie chcialem pokazywac projektu przed zakonczeniem calego bloku, ale jesli ktos ma mozliwosc pokazania mojego projektu w tym temacie (ja niestety nie mam jeszce swojej www) to piszczie a ja podesle 1 rysunek ok?

Wizjonerek - a co do zaznaczania glebokosci to chyba mamy ten sam tok myslenia :wink:

No to zglaszac sie do zamieszczenia tego rysunku.

zaraz zamieszcze linka Grzechu mi podesłał projekt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W rzeczywistosci wyglada troche inaczej - mianowicie otwory na wlot i wylot wody sa wieksze, ale juz niedlugo zapodam zdjecia juz gotowego bloku.

niezły ten projekt Grzechu Bardzo mi sie podoba ciekawe jak bedzie z wydajnoscią bedzie a liczyłeś moze jaka powierzchnie oddawania ciepła bedzie miał?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie przesadzaj taki ladny to on nie jest, a co do oddawania ciepla - jak to sie liczy :oops: a zreszta po co mi to blok jest z alu bo do miedzi nie mam dostepu narazie, a jak jusz dorwe Cu to bede wyciagal wnioski z pierwszego WB made by Grzegorz S. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie przesadzaj taki ladny to on nie jest, a co do oddawania ciepla - jak to sie liczy :oops: a zreszta po co mi to blok jest z alu bo do miedzi nie mam dostepu narazie, a jak jusz dorwe Cu to bede wyciagal wnioski z pierwszego WB made by Grzegorz S. :D

aha to to tera mam jasność :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm wedlug mnie ten blok ze zdjecia niejest najlepszy,

dlaczego?

bo jest frezowany :->

przez co scianki sa gladziutke ze hej!

Wiercenie daje to ze jest nierowno, moze brzydko ale wydajniej,

podobny ksztalt bloku mam na grafice tylko ze zamiast roowniotkich kanalikow przesuwalem kazdy nawiert w gore lub w dol (patrzac na blok tak ze kanaliki sa rownolegle do podloza czyli podobnie jak na rysunku).

takie ustawienie zwieksza powierzchnie oddawania ciepla pare razy.

Niewiem czy widzieliscie najnowszy blok z danger den ( ten z przezroczysta gora) on jest w srodku trawiony chyba, cala powierzchnia jest chropowata + wciecia na dnie. Takie wlasnie szczegoly decyfuja o tym ktory blok jest lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm wedlug mnie ten blok ze zdjecia niejest najlepszy,

dlaczego?

bo jest frezowany :->

przez co scianki sa gladziutke ze hej!

Wiercenie daje to ze jest nierowno, moze brzydko ale wydajniej,

podobny ksztalt bloku mam na grafice tylko ze zamiast roowniotkich kanalikow przesuwalem kazdy nawiert w gore lub w dol (patrzac na blok tak ze kanaliki sa rownolegle do podloza czyli podobnie jak na rysunku).

takie ustawienie zwieksza powierzchnie oddawania ciepla pare razy.

Niewiem czy widzieliscie najnowszy blok z danger den ( ten z przezroczysta gora) on jest w srodku trawiony chyba, cala powierzchnia jest chropowata + wciecia na dnie. Takie wlasnie szczegoly decyfuja o tym ktory blok jest lepszy.

ja własnie jestem w trakcie robienia takiego bloku z tym ze (jak pisłem w pooprzednich postach ) bedzie wiercony wiec według twoich informacji powinnien byc Bardzo dobrej wydajnosci :))) dobrze myśle ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tego projektu to niejestem przekonany, w przypadku AMD uwazam iz trzeba podawac zimna wode bezposrednio na procesor od gory, zgodnie z zasada przeciwpradu, pozwala to uzyskac maksymalne chodzenie, taki blok jest oki ale np na grafike (ale juz nie na 9700)

gdzie obudowa chipsetu jest duza i to ona jest najslabszym ogniwem.

Jesli chcecie to moge wam pokazac moje projekty blokow...

Ku CHWALE WC ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do tego projektu to niejestem przekonany, w przypadku AMD uwazam iz trzeba podawac zimna wode bezposrednio na procesor od gory, zgodnie z zasada przeciwpradu, pozwala to uzyskac maksymalne chodzenie, taki blok jest oki ale np na grafike (ale juz nie na 9700)

gdzie obudowa chipsetu jest duza i to ona jest najslabszym ogniwem.

Jesli chcecie to moge wam pokazac moje projekty blokow...

Ku CHWALE WC ;-)

no to pokaż mi bo już naprawde nie wiem jaki mam zrobić aby na Amd było porzadnie i chłodno :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...