Skocz do zawartości
wizjonerek

nawiercanie ,frezowanie kontra ręczna robota

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

Robisz to wg mojego projektu? 

Jesli tak to bardzo sie ciesze ze na cos sie przydalem :D  i zycze powodzenia :wink: 

Pozdrowka

NO I WRESZCIE ZROOOOOOOOOOBIŁEM :)

Nareszcie Skończyłem moje WC !!!! :D 8O

Własnie dzisła i pięknie śmiga :))(tylko ta nagrzewniczka z ALU :(( ale to nic jak Mate zmówi miedziane to bedzie gittt

i po wstepnej fazie testów jest tak

temeratura w pokoju 28C(ale ciepło) a woda nie wiem bo nima w domu termometru :( ale jest ogrzana bo pompa Wc chodziło całą noc

popmka zatopiona ???(jak coś potrzeba to nigdzie nie ma kleju co by ją przerobić na niezatapialną ) wiec całe 30W idze w wode.

zbiornik 5 L wody zdeminaralizowanej

Idle 30 C

Cpu Burn po 1 godzine 40C(w tle Leci Dodatkowo Winamp i tuner TV )

Procek nie podkrecony Dureń 1100

i jak wam sie to widzi ?????

nastepne info na temat wydajnosci zapodam kiedy komp podziała ze 25 H co py sie wszystko ulezało i nagrzało:(

pozdrówka Wizjo i spokojnych snów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche malo informacji... powiedz cos wiecej:

1. jaka nagrzewniczka (wymiary)

2. jakie wiatraki na niej (czy przez shrouda, skad powietrze - z obudowy czy z zewnatrz)

3. jaki czujnik temperatury procka (in socket czy onDie)

4. czy znasz obecny przeplyw

5. nagrzewniczka w obudowie, czy na zewnatrz

itd, opisz to troche obszerniej, przeciez po godzinach sleczenia wreszcie dziala, a ty zapisujesz ledwo pare linijek... ochlon :) i dopisz reszte :)

Ale temp calkiem calkiem, ja na xp 1800@2200, Vcore 1.85V przy temp w pokoju 30C i temp wody 32C, gownianym bloku (4 kanalu na krzyz)mialem jakies 44C (in socket) w stressie... Teraz w pokoju mam ze 23C i 38C w stressie z tym samym lipnym bloczkiem i 2 120wiatrakami(2300rpm)@7V...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha, poki nie dostaniemy tych miedzianych nagrzewnic nie jedz na samej wodzie destylowanej, dolej jakiegos plynu do chlodnic albo czegos takiego, troszke wolniej bedzie twoj nowy blok korodowal :D

Nawiasem, woda destylowana wcale nie jest taka dobra. Jako, ze wzglednie nie zawiera jonow metali, bedzie szybciej je "sciagac" z otoczenia. W momencie kiedy masz kranowe, jest juz pewna rownowaga miedzy zdysocjowanymi jonami a czasteczkami wody, slowem ich stezenie jest wzglednie wysokie. Kiedy nie ma jonow "woda" bedzie dazyla do owej rownowagi sciagajac je skad sie da :) Ale z kolei sama kranowe szybko zakwitnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ja juz mam blok wodny zrobilny przez dziadka (kiedys slusaz) i mowi ze to byla wredna robota. Na szczescie zlamal tylko jedno wiertlo :)

Dam wam wszystkim rade. Jezeli bedziecie robic wiercony blok to zeszlifujcie wiertlo zeby mialo mniejszy kat natarcia na glowce i wtedy wiertlo nie bedzie sie wam zakleszczalo przez wior (tak, jeden wior bo miedz sie ciagnie) tylko kruszylo miedz i tylko male kawaleczki beda wylatywac.

Brzmi sensownie. Mam nadzieje, że nie zmarnuje kolejnego bloczku jak to nie zadziała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jaja!! dzisiaj w gliwicahc pytalem sprzedawce w sklepie z narzędziami o frezy palcowe, a kolo do mnie: "bardzo mi przykro, ale firma u ktorej sie zaopatrywaliśmy we frezy została okradziona z calego zapazu wyrobów i znajduje sie obecnie w upadłości - z tego powodu nie przewidujemy dostaw frezow w tym roku" - niezłe nie? :) ukradli około 3 tyś frezów...

update: nie wiem czemu, ale wszytko stoi mi na drodze, nawet sama droga... czuje sie jak Don Kichot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

nikt sie nie wypowiedział jestem zawiedziony :(

napiszcie jak wam sie To widzi prosze o konstruktywną krytyke (pochwały preferowane) :D:D:D

No gratulacje Wizjonerek :!: :!: :!:

Sorry ze mnie wczesniej nie bylo, ale wchodze do netu tylko po 18 (jade na modemie a licznik sie kreci).

W tym tygodniu koncze swoj blok i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdrowka i jeszcze raz gratulacje :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Troche malo informacji... powiedz cos wiecej:

2. jakie wiatraki na niej (czy przez shrouda, skad powietrze - z obudowy czy z zewnatrz)

5. nagrzewniczka w obudowie, czy na zewnatrz

itd, opisz to troche obszerniej, przeciez po godzinach sleczenia wreszcie dziala, a ty zapisujesz ledwo pare linijek... ochlon :) i dopisz reszte  :) 

Ale temp calkiem calkiem, ja na xp 1800@2200, Vcore 1.85V przy temp w pokoju 30C i temp wody 32C, gownianym bloku (4 kanalu na krzyz)mialem jakies 44C (in socket) w stressie... Teraz w pokoju mam ze 23C i 38C w stressie z tym samym lipnym bloczkiem i 2 120wiatrakami(2300rpm)@7V...

już pisze o szczególach :) i dalej czkam na dobre albo złe słowo:D

nagrzewniczka od chintola 900 cała z ALU :(( no ale na zamówionąu Mate trza poczekać ) (wysokość 280mm szerokość 65mm. długośc 150mm ma baaaaardzo drobne listki odste ok 0,7mm

2.jakie wiatraki na niej (czy przez shrouda, skad powietrze - z obudowy czy z zewnatrz)

wiatrak jeden wywiewający z obudowy powietrze a z zewnątrz wyciągający to co nadmucha ten z obudowy(dzisiaj je zamontowałem )wcześniej ich nie było)

5. nagrzewniczka w obudowie, czy na zewnatrzngrzewniczka na zewnątrz z tyłu obudowy (tak ze wieje przez nią powietre z obudowy (niestety troche już podgrzane :()

płyn zmieniłem tzn jest teraz woda zdemineralizowana + borygo w stosunku 5:1

za jakąs godzinke zapodam info jak bedzie chłodniej w pokoju u jak sie sprawuje z wentylatorami i z innym płynem (płyn ma temp pokojową ok 27-28C)

niestety nie mam cyfraka ale jak załatwie skaner :D:D to zapodam Fotki jak to wygląda:)

Dzieki Grzechu za ciepłe słowo teoretycznie można by powiedziec że "Straciłem DZIEWICTWO W WC "::):):):) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brawo !!!

ja mam pompe od c.o. i pobiera ona ok.30W tylko ze jest niezatapialna. grzeje sie bardzo, ale znalazlem na to sposob, ktory jest banalny. mianowicie wiatrak ktory chlodzil chlodnice przekrzywilem z lekka i teraz troszke tego powietrza oplywa czesc silnikowa mojej pompy (korpus z aluminium), temperatura wody spadla o cale 5 st. C, czesc silnikowa jest po dotknieciu ledwo letnia, a przedtem byla wyraznie ciepla. jednym slowem przedtem roznica temp wody do otoczenia byla 10 st.C a teraz spadla do 5 st. C.

zamierzam jeszcze zrobic lekki radatorek miedziany na pompe to moze zejde do jakichs 2 - 3 st. C roznicy. czlowiek sie uczy na bledach.

pozdrawiam i zycze powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

5. nagrzewniczka w obudowie, czy na zewnatrzngrzewniczka na zewnątrz z tyłu obudowy (tak ze wieje przez nią powietre z obudowy (niestety troche już podgrzane :()

Czyli jesli dobrze rozumiem, chlodniczka stoi sobie za kompem i jest "przystawiona" do wiatraka z tylu obudowy (92x92?), ktory na nia dmucha? Jezeli tak, to przyczepic sie mozna tylko, a wlasciwie az do tego. Tracisz sporo na wydajnosci, bo przy tak gestych finach MUSISZ miec oddzielny wiatrak, a najlepiej 2, albo chociaz obudowac szczelnie jedna czesc np. kartonem, zrobic dziur na wiatrak i wtedy przyczepic z tylu obudowy, prosta rzecz a duzo daje. Najlepiej zalatw sobie jakis 120mm wiatrak, przyda ci sie jak dostaniesz miedziana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Czyli jesli dobrze rozumiem, chlodniczka stoi sobie za kompem i jest "przystawiona" do wiatraka z tylu obudowy (92x92?), ktory na nia dmucha? Jezeli tak, to przyczepic sie mozna tylko, a wlasciwie az do tego. Tracisz sporo na wydajnosci, bo przy tak gestych finach MUSISZ miec oddzielny wiatrak, a najlepiej 2, albo chociaz obudowac szczelnie jedna czesc np. kartonem, zrobic dziur na wiatrak i wtedy przyczepic z tylu obudowy, prosta rzecz a duzo daje. Najlepiej zalatw sobie jakis 120mm wiatrak, przyda ci sie jak dostaniesz miedziana :)

no własciwie to sobie wisi bo jest zamocowana na śrubach(blachwkretach). jak zuwazyłeś pewnie zamontowałem dzisiaj tam wiatrak który wysiaga przez nią powietrze ( z zasilacza przez nią dmucha a z 2 strony 8x8 wentyl z niej wyciaga ) a piny faktycznie jak na mój gust są za gęste bo jak pusciłem na niej Wentyl od Titana DB to z 2 stronu ledwo powiew było czuć powietrze przechodzi z wielkim oporem wiec jej wydajnosc jest krótko chyba daremna :( ale już nie nie moge doczekać na tą miedzianą z USA :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co to jest shroud i jak cos takiego zrobic? Z tego co rozumiem, to po prostu przytknales wentylator do nagrzewnicy, tak sie nie robi, w takim przypadku wiatrak sciaga powietrze tylko w tych miejscach, gdzie lataja lopatki, czyli nie sciaga go za wiele. Shorud bedzie ci potrzebny takze przy tamtej miedzianej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

a piny faktycznie jak na mój gust są za gęste bo jak pusciłem na niej Wentyl od Titana DB to z 2 stronu ledwo powiew było czuć powietrze przechodzi z wielkim oporem wiec jej wydajnosc jest krótko  chyba daremna

Wrecz przeciwnie, w momencie kiedy zapewnisz dobry przeplyw powietrza wydajnosc takiej chlodnicy jest bardzo duza. Ale rozsadny przeplyw to nierozsadny dzwiek :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
Wiesz co to jest shroud i jak cos takiego zrobic? Z tego co rozumiem, to po prostu przytknales wentylator do nagrzewnicy, tak sie nie robi, w takim przypadku wiatrak sciaga powietrze tylko w tych miejscach, gdzie lataja lopatki, czyli nie sciaga go za wiele. Shorud bedzie ci potrzebny takze przy tamtej miedzianej...

Chwile poszukalem i voila - '86 Chevette Heater Core Shroud :D

Mozna je nawet kupic tu. Swoja droga, co myslicie o sklepie D-Tek. Ktos ma z nimi jakies doswiadczenia? W ich ofercie jest nagrzewniczka podobna (taka sama?) do Chevette w cenie $32. W przypadku zakupu 10-ciu daje to $30 mniej niz u DangerDena (~1/3 kosztow przesylki). Moze daloby sie wynegocjowac opust porownywalny z tym u DD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

D-Tek. Ktos ma z nimi jakies doswiadczenia? W ich ofercie jest nagrzewniczka podobna (taka sama?) do Chevette w cenie $32. W przypadku zakupu 10-ciu daje to $30 mniej niz u DangerDena (~1/3 kosztow przesylki). Moze daloby sie wynegocjowac opust porownywalny z tym u DD...

Ta sama nagrzewniczka. Ale jeszcze w gre wchodza koszty wysylki :( a z ddenu niektorzy nie zamawiaja nagrzewnic, wiec w sumie ludzi do podzialu kosztow wysylki jest wiecej => koszt na osobe jest mniejszy :), zreszta z tego co widze, to oni nie obsluguja USPS, tylko FeDex i DHL, co zwieksza niesamowicie koszty przesylki (gdzies 2krotnie) ;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Robisz to wg mojego projektu? 

Jesli tak to bardzo sie ciesze ze na cos sie przydalem :D  i zycze powodzenia :wink: 

Pozdrowka

NO I WRESZCIE ZROOOOOOOOOOBIŁEM :)

Nareszcie Skończyłem moje WC !!!! :D 8O

Własnie dzisła i pięknie śmiga :))(tylko ta nagrzewniczka z ALU :(( ale to nic jak Mate zmówi miedziane to bedzie gittt

i po wstepnej fazie testów jest tak

temeratura w pokoju 28C(ale ciepło) a woda nie wiem bo nima w domu termometru :( ale jest ogrzana bo pompa Wc chodziło całą noc

popmka zatopiona ???(jak coś potrzeba to nigdzie nie ma kleju co by ją przerobić na niezatapialną ) wiec całe 30W idze w wode.

zbiornik 5 L wody zdeminaralizowanej

Idle 30 C

Cpu Burn po 1 godzine 40C(w tle Leci Dodatkowo Winamp i tuner TV )

Procek nie podkrecony Dureń 1100

i jak wam sie to widzi ?????

nastepne info na temat wydajnosci zapodam kiedy komp podziała ze 25 H co py sie wszystko ulezało i nagrzało:(

pozdrówka Wizjo i spokojnych snów :D

hhehhe odzyskałem w końcu moją płyte i wczoraj zaraz zabrałem sie do krecenia procka jest teraz taki jak w podpisie i jak zobaczyłem po całonocnym żyłowaniu kompa(cpu.burn) temperatury to lekko osłupiałem 8O bo rózniaca w (watach procka jest ) a temperatury

w idle wzrosła(pewnie chłodniczka nie wyrabia jest na 35 )

a po Cpu burnie (działał przez 6,8H) 41C 8O 8O

ale na podkreconym procu i wyzszym napieciu :)))))bardzo mi sie te 41C podoba bo jak przerobie pompke na niezatapialną to spadnie ok 2 st dobra nagrzewniczka 2 st to pewnie bedzie ze 36 lub 38 Max a to już bardzo ładnie :)) a moze sie mylke ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie przed wczoraj spirdo*** sobie blok :evil: :evil: :evil:

Robiłem własnie gwint na sruby w naroznikach bloku i przy ostatnim otworze gwintownik pekl no i tyle z mojego 1 WB. :(

Ten ostatni otwor mogl byc tylk tam poniewaz gdzie indziej nie bylo juz miejsca. Blok jest z Alu i nie mialem go jak zlutowac wiec zabralem sie za sruby.

"Ale nic to" - postaram sie znalezc kawalek miedzi w tym tempym miescie i wtedy nie bede sie bawil w zadne sruby, tylko go zlutuje.

Pozdrowka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

No wlasnie przed wczoraj spirdo*** sobie blok :evil:  :evil:  :evil: 

Robiłem własnie gwint na sruby w naroznikach bloku i przy ostatnim otworze gwintownik pekl no i tyle z mojego 1 WB. :( 

Ten ostatni otwor mogl byc tylk tam poniewaz gdzie indziej nie bylo juz miejsca. Blok jest z Alu i nie mialem go jak zlutowac wiec zabralem sie za sruby.

"Ale nic to" - postaram sie znalezc kawalek miedzi w tym tempym miescie i wtedy nie bede sie bawil w zadne sruby, tylko go zlutuje.

Pozdrowka.

łuuuuuuuu bardzo ci wspólczuje Grzechu bardzo mi przykro z powodu śmierci WB. ale nie łam sie (ja nie jedno wiertło i nawet Frez złamałem ) ale powiem ci tylko że jak znajdziesz miedz to napewno bloczek zrobisz super . czekam z niecierpliwoscią na info jak idą prace z nowym bloczkiem . a jak ci sie widza moje temperatury ????

pozdrówka Wizjo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

No wlasnie przed wczoraj spirdo*** sobie blok :evil:  :evil:  :evil: 

Pozdrowka.

Tak sobie mysle, mysle i wymyslilem takie cos:

zamiast wiercic dziure, gwintowac ja, a potem uzywac sruby do przykrecenia dekla, mozna wiercic, (ew. plytko gwintowac zeby byla niegladka powierzchnia), a potem wkleic w taka dziure kawalek sruby np. stalowej i uzywac nakretki do przykrecania z wierzchu. Dzieki temu nie narazamy sie rowniez na pozniejsze zjechanie gwintu w miekkiej przeciez miedzi. Trzeba by tylko dobrac odpowiedni klej - rozszerzalnosc termiczna stali jest inna niz miedzianego bloku i mogloby sie wykruszac/pekac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co sądzicie na temat bloku wodnego złożonego z 3 warstw blachy zlutowanych ze sobą? środkowa, najgrubsza warstwa byłaby powycinana brzeszczotem okrągłym (na wylot). dzięki temu można osiągnąć praktycznie dowolny kształt np. spiralny. Spód mozna by było wykonać z blachy srebrnej (podobno mennica polska wydała srebrną prostokątną monetę). wszystko nalezałoby potem zlutować do kupy. nie wiem do końca jak sie ma lutowanie miedzi i srebra, ale wydaje mi sie, ze jest to możliwe. Wydajność takiego bloku byłaby dosyć duża, tymbardziej, ze przepływ wody byłby z pewnością większy niz mialoby to miejsce w bloku spiralnym wierconym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...