Skocz do zawartości
wizjonerek

nawiercanie ,frezowanie kontra ręczna robota

Rekomendowane odpowiedzi

Zbudowalem z plexi malenki zbiorniczek (10cmx10cmx30cm) i przykleilem go do wlotu pompki (najpierw oczywiscie wycialem co nie bylo potrzebne, zeby zyskac te pare mm).

zaintrygowal mnie ten zbiorniczek. jestem ciekaw jak rozwiązałeś zamknięcie tego pojemnika. jest taka możliwość, zebyś umieścił pare fotek tego cuda? :)

Jest mozliwosc, wieczorem postaram sie cos zrobic, ale wizualnie nie jest to nic specjalnego. Wymiary ma mniej wiecej 10x10 i glebokie jest na jakies 3-4 (nie pamietam :oops: ). U gory mam wlot 18mmOD na srube 3/4" (cos takiego jak w kranach), a obok rowniez 3/4" i na to idzie teflon i mosiezna zakretka. Nie ma zadnych klapek i innych dziwnych wieczek, tylko wlot i ta zakretka do napelniania. Walne jakies zdjecie wieczorkiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam ten artykul i pojawilo sie kilka pytranek w mojej glowie..

1. Blok musi byc uziemiony? Jezeli tak to w jaki sposob..

2. Pytanie do Piotra K. - widze,ze znasz sie na WC troszke,wiec moze powiesz co sadzisz o Oleju transformatorowym jako chlodziwie do WC? Nie przewodzi pradu i to jest moim zdaniem jego plus. Pompka 1500l/h powinna dac sobie z nim bez problemu rade. Jak to jest z tym aluminium i miedzia. Czytalem,ze jak sa polaczone to cos sie tam dzieje,ale jak chlodnica jest aluminiowa,a blok miedziany to woda plynaca w WC cos tez z tym robi? Jakby mial sie do tego ten olej?

Innych oczywiscie tez prosze o odpowiedzi i sugestie.

Jak narazie to by bylo na tyle.

Dzieki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc!

Czas sie odezwac.

Na poczatek troche linkow, a dokladnie jeden + dwa pod linki:

http://www.overclockers.com

ostatnio pojawil sie baardzo dobry artykul:

http://www.overclockers.com/articles654/index.asp

oraz jeszcze jeden:

http://www.overclockers.com/articles481/index.asp

Najlepsze jest na tej stronie ze artykuly sa rzeczowe i dobrze opisane od strony technicznej.

2. Do osob ktore uwazaja ze lph czyli ilosc litrow na godzine to rzecz najwazniejsza w WC koniecznie radze przeczytac artykul z 481.

Crasher:

olej transformatorowy jest gut... but... hehe no wlasnie problem w tym ze to jest olej, co prawda "lekki" ale lepkosc jest duzo wieksza niz w przypadku wody, co moge powiedziec wiecej? nie testowalem ale myslalem o tym. jak masz troche tego oleju np: 5l lub masz dostep i masz juz pompe ktora latwo umyc i blok, troche rurek itd... to zrob testy, nic tak nie cieszy jak dobry eksperyment.

Co do aluminium i miedzi:

Pozwolicie ze siegne literatury: Adam Bielanski "Podstawy chemiinieorganicznej"

Cu - Potencjał standardowy Cu^+/Cu = +0,521V

Cu - Potencjał standardowy Cu^2+/Cu = +0,337V

AL - Potencjał standardowy Al^3+/Al = -1,662V

tak duza roznica potencjalow powoduje utworzenie ogniwa elektrochemicznego. Powoduje to przepływ pradu tak elektronowego jak jonowego. Jonami sa jany tak aluminium jak i miedzi, w praktyce wyglada to tak ze miedz koroduje i wytraca sie na Aluminium.

Zrob test zbiornika wodnego wloz troche folii aluminiowej i cos czystego odtluszczonego miedzianego zostaw na 3 dni i bedziesz mial wynik.

tyle w tym temacie wiecej nie bede pisac. Jest literatura tak drukowana jak i wyswietlana np na stronie co linka do niej macie wyzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nexus: probowalem skrecac blok z guma mialem bume ok 1mm grubosci twarda spod bloku miedz 10mm gora 5mm po skreceniu 4 srobami 6mm gora bloku mi sie wygiela... tak wygiela. Wiec jesli nie masz jak zrobic bajerancjkiego rowka i nie masz skad ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> odpowiedniej wysoko cisnieniowej uszczelkito lepiej sobie zlutuj...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbudowalem z plexi malenki zbiorniczek (10cmx10cmx30cm) i przykleilem go do wlotu pompki (najpierw oczywiscie wycialem co nie bylo potrzebne, zeby zyskac te pare mm).

zaintrygowal mnie ten zbiorniczek. jestem ciekaw jak rozwiązałeś zamknięcie tego pojemnika. jest taka możliwość, zebyś umieścił pare fotek tego cuda? :)

A wiec owy zbiorniczek wyglada mniej wiecej tak:

Dołączona grafika

razem z pompka:

Dołączona grafika

i w srodku kompa:

Dołączona grafika

Sorry za jakosc zdjec, dysponuje niestety jedynie WebCamem, ktory zaczal robic zdjecia na zielono, stad zmiana na czarno-biale. Sa nieczytelne, mam tego swiadomosc, ale mniej wiecej oddaja o co chodzi.

Zbiorniczek o wymiarach 85x105x35mm (razem z pompka zajmuja przestrzen 85x105x135mm) wykonany z 3mm szkla akrylowego (plexi), calkowicie sklejonego klejem "Bison Epoxy" dodatkowo wzmocniony kontownikiem aluminiowym 15mmx15mm na zewnatrz ze wszystkich stron. Mialem niemile doswiadczenia z poprzedniego ukladu, kiedy to cisnienie wewnatrz nieomal nie rozsadzilo mi zbiorniczka (skonczylo sie tylko na powolnym wycieku :) ).

Wlot wody z obiegu nastepuje poprzez mosiezna zlaczke 3/4", a napelniania zbiornika dokonuje sie przez podobna "zlaczke" (sorry, zaden ze mnie hydraulik) 1/2". Obie sa przyklejone do zbiorniczka. Na uzupelnienie nakreca sie teflon, a potem zaslepke i jest ok.

PH 802 nadaje sie bardzo dobrze na przerobke, gdyz jedynie uszczelnic nalezy obszar pomiedzy odkrecana nasadka (to czarne z czerwona regulacja przepustowosci), a zbiorniczkiem. Reszta ma ladne uszczelki, posiadacze wiedza zapewne o co chodzi.

Zalezalo mi, zeby owa pompka miala jak najmniejsza dlugosc, wiec czerwona przepustnice po prostu przykleilem na sztywno do nasadki, a sama nasadke (nasadke, co za durne okreslenie, jeny) obcialem tak bardzo jak sie dalo. Jako, ze zbiornik jest maly, a pompa przy duzej predkosci przeplywu tworzyla na jej wlocie spirale, ktora niestety zasysala powietrze z gory zbiornika (nie byl do konca wypelniony), a takze zasysala powietrze za kazdym wiekszym ruchem obudowy, zmuszony bylem do przyklejenia jej na wlocie kolanka 28mm ID. Podobnie bylo z wlotem do zbiorniczka (wczesniej bylo o wlocie samej pompy), tam dalem 3cm rurki 18mm, zeby wplywajaca woda nie uderzala w powierzchnie, ale spokojnie byla zasysana. Coz, zadzialalo :)

W efekcie pompka zmiescila mi sie czesciowo pod karta graficzna, tuz obok innych rozszerzen.

W zasadzie to tyle, tu ponizej jeszcze inne zdjecia, jakosc niestety podobna.

1, 2, 3, 4, 6, 7, 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter w sumie szkoda, ze wcześniej nie spotkalem sie z takim zbiorniczkiem wyrownawczym, bo jest to calkiem fajna sprawa. moze następnym razem cos pokombinuję. :)

Piotr K jak juz, to myślałem, zeby skręcać na 6 albo 8 śrub o szerokich, płaskich łebkach o średnicy 4mm. średnica łebka to ~8mm więc myśle, ze zabezpieczyłoby to dekiel przed odkształceniem. a poza tym zawsze mozna zrobić dekiel o więszej grubości. a uparłem sie przy tym skręcaniu, bo mam dosyć duży arkusz plexy o grubości 10mm - myśle, ze nie bedzie sia za bardzo wyginać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter w sumie szkoda, ze wcześniej nie spotkalem sie z takim zbiorniczkiem wyrownawczym, bo jest to calkiem fajna sprawa. moze następnym razem cos pokombinuję.  :)

Piotr K jak juz, to myślałem, zeby skręcać na 6 albo 8 śrub o szerokich, płaskich łebkach o średnicy 4mm. średnica łebka to ~8mm więc myśle, ze zabezpieczyłoby to dekiel przed odkształceniem. a poza tym zawsze mozna zrobić dekiel o więszej grubości. a uparłem sie przy tym skręcaniu, bo mam dosyć duży arkusz plexy o grubości 10mm - myśle, ze nie bedzie sia za bardzo wyginać.

Jeeeeeezy rózne sie już w stali rzeczy robio ale obróbka miedzi to jakaś paranoja :( zwaliłej już 7 komplety wierteł i 2 frezy palcowe poszły do nieba a i tak nie mam wszystkich otworów zrobionych (ale ze mnie lama) :oops: u mnie w efekcie koncowym(jestem w połowie roboty może dzisiaj skończe bedzie tak wygladać :(opierałem sie na informacjach zawartych w tym topiku :(sorki ale grafik ze mnie marny :D)

Dołączona grafika

blok jest włsciwie wiercony z tym że pózniej wykończenie jest wrezem palcowym. wlot nad prockiem i 2 wyloty

i Co do przykrecania to odradzam bo wczoraj próbowałem też tak pokrywe przykrecić(sprawdzałem czy jest równo ) i także sie wygieła (jest grubości 5mm) i musiałem nową zrobić :(( teraz wole ją przylutować bedzie szczelnie i wytrzymale :)

pozdrówka Wizjo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie mowiles ze sie wygnie :-), nie wyrzucaj gory? po cholere? ja swoja najpierw wystukalem mlotkiem na rowno a potem wyszlifowalemi jest git.

Nexus, jesli masz plexy to niema problemu, ono sie nie wygnie za to bedzie inny problem, tez chcialem miec plexy ale mi wujek odradzil bo sie okazalo ze silnie sie rozszerza pod wplywem temperatury. Na ile sie rozciaga niewiem, on pracuje z duzymi plytami ( reklama) wiec jak juz masz to plexy i masz np. suwmiarke to wsadz plexy do zamrazalnika na jakies 4h wyjmij zmierz szerokosc, wsadz do wody o temp 60C zagrzej wyjmij sprawdz szerokosc na podstwaie tych danych sie dowiesz czy mozesz czy nie mozesz go zastosowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze, ze jest takie forum i ludzie, ktorzy mają coś ciekawego do powiedzenia, bo jakbym sam mial obczajac wszystko od początku do końca sam, to zrobienie bloku trwałoby latami  - dzieki :).

Ja mysle ze to bedzie tak popularne jak chlodzenie freonem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witchhunter w sumie szkoda, ze wcześniej nie spotkalem sie z takim zbiorniczkiem wyrownawczym, bo jest to calkiem fajna sprawa. moze następnym razem cos pokombinuję.  :)

Jeeeeeezy rózne sie już w stali rzeczy robio ale obróbka miedzi to jakaś paranoja :( zwaliłej już 7 komplety wierteł i 2 frezy palcowe poszły do nieba a i tak nie mam wszystkich otworów zrobionych (ale ze mnie lama) :oops: u mnie w efekcie koncowym(jestem w połowie roboty może dzisiaj skończe bedzie tak wygladać :(opierałem sie na informacjach zawartych w tym topiku :(sorki ale grafik ze mnie marny :D)

Dołączona grafika

blok jest włsciwie wiercony z tym że pózniej wykończenie jest wrezem palcowym. wlot nad prockiem i 2 wyloty

i Co do przykrecania to odradzam bo wczoraj próbowałem też tak pokrywe przykrecić(sprawdzałem czy jest równo ) i także sie wygieła (jest grubości 5mm) i musiałem nową zrobić :(( teraz wole ją przylutować bedzie szczelnie i wytrzymale :)

pozdrówka Wizjo

hehhehhehe HURA NARESZCIE !!!

skończyłem mój WB :)) dokładnie taki jak w w/w Opisie .woda biega jak oszalała pomka warcze jak powalona :)))( musze coś z tym buczenie m zrobić choć musze przyznać ze to bzyczenie(narazie ją zatopiłem w bylejakim pojemniku po żarciu i drża scianki pojemnka ) w porównaniu do Titana+4 collery 8x8 + Zasilacz to błoga cisza

teraz sie zastanawiam jak to ustrojstwo zamontować na proca bo pomysłów mi już dzisiaj brak.uffffffffff naracie 1 WB skończony jeszcze tylko 2 trzaba zrobić :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to gratulacje :wink: ja niestety przestałem robić swój bo się przeziębiłem (pewnie podczas robinia WB w garażu) i chce jak najszybciej wyzdrowiec, a zostało mi z takich cięzszych spraw tylko szlifowanie pilnikiem spodu blolu zeby osiagnac te 3mm na podstawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to gratulacje :wink: ja niestety przestałem robić swój bo się przeziębiłem (pewnie podczas robinia WB w garażu) i chce jak najszybciej wyzdrowiec, a zostało mi z takich cięzszych spraw tylko szlifowanie pilnikiem spodu blolu zeby osiagnac te 3mm na podstawie.

no ja na swojej na środku mam 2 mm(tam gdzie wlot wody i gdzie dodtyka procesor a reszta to 2,5mm) a to dlatego ze frezem za daleko pojechalem ale mysle ze nie bedzie zle

powiem ci ze mnie też coś bierze siedzenie w piwnicy po 8 godzin ostatnie 3 dni dały mi w kość i to niezle . teraz siedze w ciepełku pompka pompuje wode na stoliku i ogladam co jakis czas czy nic nie cieknie tak se bedzie działać do rana .zastanawiam sie też nad zapinką i nic do głowy mi nie przyhodzi masz jakiś pomysł jak ja zrobić do takiego bloku ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pomysł, moze troche dziwny i kontrowersyjny, ale powinno działać.

Zrob sobie taka zapinke jaka jest w zestawach z www.cpc.pl.

Środek bloku (tam gdzie jest wlot) bedzie wolny a taka zapinka, oczywiscie dobrze zrobiona jest skuteczna.

Tylko trzeba dorwac odpowiedni drut, wymierzyć i powyginac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pomysł, moze troche dziwny i kontrowersyjny, ale powinno działać.

Zrob sobie taka zapinke jaka jest w zestawach z www.cpc.pl.

Środek bloku (tam gdzie jest wlot) bedzie wolny a taka zapinka, oczywiscie dobrze zrobiona jest skuteczna.

Tylko trzeba dorwac odpowiedni drut, wymierzyć i powyginac :D

własnie niezły pomysł tylko drut napewno nie zmiesci mi sie miedzy wloty i wyloty jedynie gdzie moze biegnąc to po brzegach WB bo tam mam ok 4 mm miejsca . hmmm jutro poszukam takiego drutu i zobaczymy (normalnie aż mnie trzepie jak pomysle ze te 0,6 Kg miedzi ma isć mi na rdzeń grgrgrgrg

jak coś spiernicze (czytaj rozpienicze rdzeń ) to następny post jaki zobaczycie odemnie bedzie W grudniu jak mi premie w pracy dadza :)))

3majcie kćiuki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie mozesz po prostu wziac kawalka plexi, wywiercic 4 otworow na sruby do dziur wokol socketa i wyciac 2 dziur na wlot/wylot? Tak jest w sumie bezpiecznie i stosunkowo prosto...

no tak mozna by zrobić tylko:

po 1 nie mam w domu nawet grama plexi

po 2 wyciąc trza 4 otwory do soceta i 3 (2xwylot 1xwlot)

na WB wiec cały czas sie zastanawiam bo jak ostatnio dokreciłem collera na sróbach to miałem po procku(poprostu go zgniotełem i stad mój strach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie musi byc plexi, moze byc nawet stalowe jak dasz rade obrobic. Albo jakis twardy i gruby plastik... z wierceniem dziur to problem zaden, a miejsce na wloty/wyloty mozna zawsze "wyciac" np. lutownica :) bardzo fajny sposob :D ale topiony plastik strasznie cuchnie i lzawia po nim oczy...

Plexi nie jest taka w koncu droga, wiec jak cos mozesz gdzies kupic maly kawalek, albo znajomi, ktos napewno ma taki maly kawalek...

Zainwestuj tez sobie w copper shima, wydatek w sumie niewielki, a przynajmniej ryzyko zniszczenia rdzenia jest duzo mniejsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plexi jest bardzo plastyczne, że tak powiem. A jeżeli nie chcesz lutownicą otworków robić (brzydko trochę wyglądają i niemiłosiernie śmierdzi przy robocie) to możesz:

a) - wywiercić wiertłem dużym

B) - wywiercić takim kułeczkiem do wycinania otworów w drewnie. Takie najmniejsze powinno być w sam raz.

A co do uszkodzeń procka to ja sie ciesze, że mam P4. Moje V7+ jest przykręcone śrubami 8) Oryginalne zapinki do P4 "trochę" nie chciały pasować do mojego koszyczka na cooler od Coolermaster'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wizjonerek - w skrzynce pocztowej czeka na ciebie świerzutki projekt zapinki made by Grzechu :D

Może ten ci sie spodoba. :wink:

Grzechu zle sie spakowiał Rar albo wystapił bład w czasie transmisji bo nie da sie rozpakowac wyslij mi twój projekt prosze jeszcze raz plisss

a teaz Dobranoc Wszystkim

" Ktoś musi rano pracować aby Ktoś inny mógł spać "

" Ktoś rano musi ciezko pracować ,a by ktoś inny mógł w nocy balować "

Papappaa :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No przed chwila wyslalem bez zalacznika sam rysunek i troche tekstu

Pozdro.

no niezle Grzechu niezle :))

ja własnie sie zabieram za jej robienie co prawda plexi nie mam stalowego drutu tez nie ale kolega dał mi pokrywe od drukarki Hp jest sztywna jak plexi i równie łatwo daje sie obrabiać wiec zabieram sie do pracy :D

THx Grzechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wizjonerek gratulacje!! a ja w ten weekend zowu walczylem na dzialce z moim wb - kolejna porazka. zaczynam sie powoli czuc jak A. golota :). pewnie to dlatego, ze za blisko siebie mialem te otwory i wiertlo ześlizgiwalo mi sie do istniejącego otworu, ale na kolejny weekend mam opracowaną nową taktyke (ze wzgl na studia moge pracowac nad WB tylko w weekendy jak wroce do domu). mam zamiar kupić frez palcowy, ale nie wiem, czy mozna kupić frezy o średnicy 7mm i w jakiej mniej więcej cenie bedzie. mocowanie gory bloku zaprojektowałem jako skręcane na 10 srub - wystarczy ??? :) - jak ktos chce, to moge project z autocada wysłać a maila, albo bmp jak ktos chce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja juz mam blok wodny zrobilny przez dziadka (kiedys slusaz) i mowi ze to byla wredna robota. Na szczescie zlamal tylko jedno wiertlo :)

Dam wam wszystkim rade. Jezeli bedziecie robic wiercony blok to zeszlifujcie wiertlo zeby mialo mniejszy kat natarcia na glowce i wtedy wiertlo nie bedzie sie wam zakleszczalo przez wior (tak, jeden wior bo miedz sie ciagnie) tylko kruszylo miedz i tylko male kawaleczki beda wylatywac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...