Skocz do zawartości
kattja

Pomocy! Bardzo Dziwny Problem Z Kompem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mój problematyczny zestaw to:

płyta MSI K8T800Pro Neo2-F

AMD Athlon 64 3000+

Radeon 9550 Sapphire 128/128

Kingston 400Mhz 512 MB

Seagate Barracuda 80 GB

Chieftec 350W

Poza dyskiem wszystko nowiutkie (raptem miesiąc po zakupie)

Nie tak dawno wymieniałam zasilacz bo komp robił częste zwichy. No i wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że komputer nie działa tak jak powinien. Grafika tnie się na grach takich jak fifa2005 czy mafia przy max ustawieniach (przed kłopotami z zasilaczem nic się nie cięło). Na ustwieniach średnich działa ok. Poza tym aida 32 pokazuje mi dziwne napięcie +3.3V choć komputer już się nie zawiesza:

napiecie rdzenia procka 2.38V

napięcie pomocnicze procka 3.10V

+3.3V 0.51V (błąd czujnika???)

+5V 5.00V

+12V 12.84V

+5V podczas wstrzymania 4.46V

VBAT baterii CMOS 3.47V

Komputer pracuje stabilnie. Temperatura płyty 44st. procka 26st (idle)

Podejrzewałam jakies problemy z kartą grafiki więc najpierw aktualizacja biosu, stery do grafiki i płyty głównej i nic. W końcu wymieniłam ją w serwisie (karta ma zaledwie miesiąc, podobnie jak procek i płyta główna) i ciągle jest to samo. Zaczyna mnie już to wkurzać, bo u kumpla identyczny zestaw komputerowy śmiga w fifę 2005 czy mafię na max ustawieniach aż miło. A u mnie się tnie.

No i najdziwniejsze, że płyta główna po teście POST (przed wgrywaniem systemu) pika dziwnie od 1 do 3 razy, albo nie pika w ogóle. I niezależnie ile razy pika system zawsze się wczytuje.

Czy ktoś ma pomysł co to może być? I jak sobie z tym poradzić?

Edytowane przez kattja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Mój problematyczny zestaw to:

płyta MSI K8T800Pro Neo2-F

AMD Athlon 64 3000+

Radeon 9550 Sapphire 128/128

Kingston 400Mhz 512 MB

Seagate Barracuda 80 GB

Chieftec 350W

Poza dyskiem wszystko nowiutkie (raptem miesiąc po zakupie)

Nie tak dawno wymieniałam zasilacz bo komp robił częste zwichy. No i wszystko byłoby ok, gdyby nie to, że komputer nie działa tak jak powinien. Grafika tnie się na grach takich jak fifa2005 czy mafia przy max ustawieniach (przed kłopotami z zasilaczem nic się  nie cięło). Na ustwieniach średnich działa ok. Poza tym aida 32 pokazuje mi dziwne napięcie +3.3V choć komputer już się nie zawiesza:

napiecie rdzenia procka 2.38V

napięcie pomocnicze procka 3.10V

+3.3V 0.51V (błąd czujnika???)

+5V 5.00V

+12V 12.84V

+5V podczas wstrzymania 4.46V

VBAT baterii CMOS 3.47V

1541336[/snapback]

PAMIĘCI MIERZY SIĘ MIERNIKIEM

Sprawdz Everestem

Może zasialcz szwankuje i sprawdz ram :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dajmy spokój tym napięciom i powiedzcie mi jeśli wiecie w ogóle co jest nie tak z tym komputerem. tzn. jak mam sprawdzić i co mam zanieść do reklamacji, bo wszystko na gwarancji. Jak na razie to moja sprawa wciąż stoi w miejscu a wy uczepiliście się tych napięć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi