Sparrov Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 Zaczynam pracę powoli i zadzwonili do mnie żebym przyszedł jutro i wybrał sobie fundysz emerytalny :shock: Boże co mam zrobić i co wybrać? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 No cóż! Co jest ważne dla ciebie: - wysoka stopa zwrotu z inwestycji firmy - koszty kalie ponosisz za prowadzenie rachunku rozliczeniowego - aktywa firmy Im większa stopa zwrotu, tym szybciej mnożą się twoje pieniądze w OFE, dlatego należy sprawdzić jak poszczególne firmy radzą sobie z inwestycjami. Według niezależnych serwisów finansowych obecnie najlepsze pod tym względem są: OFE Polsat PEKAO DOM GENERALI a jeżeli brać pod uwagę ostatnie trzy lata: OFE Bankowy OFE Polsat PZU Złota Jesień Tutaj ważna sprawa, bo agenci zdając sobie sprawę z wiedzy klientów przedstawiają wykresy zysków z Rzeczpospolitej, lub innych gazet, z okresu, który był najkorzystniejszy dla ich firmy, twierdząc, że jest ona najlepsza na rynku pod względem inwestycji. Dlatego zwróć uwagę, jaki okres czasu przedstawia dany wykres, czy ranking (dla przykładu: Commercial Union mógł we wrześniu 2004 zająć IImiejsce w stopie zwrotu biorąc pod uwagę cały 2004r mógł mimo wszystko zająć 13 miejsce na 15 funduszy) Emerytura jest odległa o kilkadziesiąt lat, więc lepiej brać pod uwagę wyniki długoterminowe. Dobrze też jest porównać jakie koszty ponosi się z członkostwa w danym OFE i tutaj też należałoby przeanalizować to pod kątem kilku lat, bo niektóre fundusze mogą obierać większą prowizję w pierwszych dwóch latach członkowstwa, natomiast koszt prowadzenia rachunku za następne lata może być z kolei niższy niż gdzie indziej, co może okazać się z perspektywy czasu bardziej opłacalne, niż podpisywanie umowy z OFE, w którym jest niska prowizja za przystąpienie do funduszu. Niestety porównanie i ocena należy do ciebie, jedyne w czym ci mogę pomóc, to wskazanie tych prowadzących na daną chwilę funduszy (czyli tych powyżej). A przyszłość bedzie dopiero weryfikowała twój wybór, niestety, bo lider rankingów na chwilę obecną może stać się przegrywającym za 10 lat. Polecam stronę http://www.money.pl/, tam dowiesz się więcej i przeczytasz porady pisane przez specjalistów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Mastiff - a ING? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 (edytowane) W CU nie za bardzo podobalo mi sie, ze mam na starcie niemal wybrac czy bede inwestowal w emeryture czy w odszkodowanie. Czyli jezeli zbieram na emeryture i zgine to moja kasa przepadnie. Jezeli natomiast odkadam na ubezpieczenie to niestety nie bede mial emerytury. To mnie zniechecilo do podpisania umowy, a bylem juz blisko. Ja jeszcze sie zastanawiam i wybieram wciaz. Wiem, ze fundusz emerytalny to koniecznosc jezeli nie chcemy na emeryturce odkladac tylko na lekarstwa bo panstwo nam nic nie da. UPDATE. A teraz sie spomiarkowalem. Tobie kaza wybrac po prostu II filar. Obojetnie co wybierzesz i tak Cie ZUS oskubie. Tamto poprzednie dotyczy sie III filaru. Edytowane 14 Lipca 2005 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Ze względu na wiek muszę przystąpić do II filaru. Przeglądam rankingi, rozmawiam z konsultantami i trochę się w tym wszystkim gubię. Mam 2-3 faworytów ale nie chcę podpowiadać ;) Mam do Was pytanie, jaki fundusz emerytalny i dlaczego wybraliście. Od których trzymać się z daleka, które najbardziej skubią klientów :?: Z jakimi haczykami spotkaliście i na co trzeba najbardziej zwrócić uwagę (drobnym maczkiem, gwiazdki itp.) poza rzeczami oczywistymi. Z góry dzięki za odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 (edytowane) OMG ale macie problemy... Wchodzicie na stronę Komisji Nadzoru Finansowego, rzut okiem na raporty i rankingi, telefon do agenta ING żeby przyjechał bo chcecie OFE założyć i po sprawie. Nawet z domu się ruszać nie musicie :P . Ps. @Mastiff - ja nie wiem skąd Ty żeś wziął te dane... Edytowane 26 Maja 2008 przez und3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Ja wybrałem ING już jakiś czas temu. Wtedy jak sprawdzałem wydał mi się najlepszy. Nie wiem jak jest teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 (edytowane) A i jeszcze jedna sprawa - jak już przyjdzie ten agent z ING to na bank będzie chciał zapodać Wam jeszcze Strategie Lwa czy inne bonusowe ustrojstwo ;) . Wtedy polecałbym grzecznie odmówić w stylu "ja jeszcze zadzwonię" ;) . Ale OFE można u nich brać, bo długofalowo mają bardzo dobre, i co ważniejsze, stabilne wyniki. Jak się zmieni w przyszłości sytuacja to zawsze można przejść do konkurencji (po dwóch latach bezpłatnie). Edytowane 26 Maja 2008 przez und3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 26 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2008 Też skłaniam się w kierunku OFE ING - http://multiofe.pl/nowosci.OFE.200;ile_zarabiaja_ofe.shtml Trzymają się w czołówce od dłuższego czasu, wyrabiają niezły zysk, ale trochę wyciągają kasy na obsługę marketingu i pewnie teamu ING Renault F1. Jestem taką osobą, że dopóki nie poznam o czymś rzeczywistej opinii to nie podpisuję na to dodatkowych papierów. Ale dziękuję za ostrzeżenie przed agentami ING i proponowanymi przez nich dodatkami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 Do ING można dołączyć przez internet bez kontaktu z agentem. Odsyłają tylko papiery do podpisu i wsio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 27 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2008 ja jakies 3-4 tygodnie temu wybralem ing - zastanawielem sie jeszcze nad cu ale jakos tak wyszlo... co do zapisow przez neta to przygotuj sie ze troche ci to zajmie - ja jakies 4 tygodnie rozpoczolem wymiane przesylkami i nadal czekam na ta z ich podpisami... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2008 Do ING można dołączyć przez internet bez kontaktu z agentem. Odsyłają tylko papiery do podpisu i wsio.No ale po co się w to bawić, skoro typek z ING podjedzie wtedy kiedy będziesz chciał?;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...