Skocz do zawartości
Gość Consensus86

Alkohol Izopropylowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Consensus86

Niedawno zakupiłem pewien specyfik. Powiedziałem kobiecie, że chcę czysty alkohol izopropylowy. Kobieta ta raczej znała się na rzeczy i dostałem szklaną butlę o pojemności 1L (nie było mniejszej) za cenę rzędu 20zł. Problem w tym, że ona wykrzykiwała zawartość chemiczną owego specyfiku który miała mi dać innej osobie z innego pomieszczenia, wszystko to było dość kiepsko przeprowadzone. Dostałem oczywiście fakturę oraz jest firmowa (POCH) etykietka na butelce. Raczej dostałem to co chciałem ale dla spokoju ducha chciałbym się upewnić. Na etykietce pisze, że jest to

2-PROPANOL (ODCZ.FPVI)

CZ.D.A

C3H8O (cyfry oczywiście małe, na dole litery)

Na dole jeszcze znalazłem takową informację:

2-PROPANOL

pure p.a.

Czy ktoś może posiada w domu alkohol izopropylowy i ma takowe oznaczenie chemiczne lub zna się na chemii i potrafi powiedzieć, czy ten "2-PROPANOL" to jest czysty alkohol izopropylowy?

EDIT:

"pure p.a." - pure propynol alcohol? Zaznaczyłem kobiecie, że chcę 99% czystości, wiem że są różne stopnie czystości tego samego specyfiku. Im wyższy stopień czystości tym droższy specyfik. Czy z tych oznaczeń można odczytać stopień czystości?

Specyfik zakupiłem oczywiście w celu czyszczenia powierzchnii rdzenia CPU, radiatora itp.

Edytowane przez Consensus86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi się wydaje to różnice w czystości 2-propanolu (alkohol izopropylowy, izopropanol - to synonimy) są na poziomie dzięsiątych lub może nawet setnych części procenta więc nie wydaje mi się, aby sprawiło Ci to jakąś szczególną różnicę.

Używamy izopropylenu w robocie, jutro mogę sprawdzić dokładnie opis na etykiecie i porównamy z informacjami na Twojej butelce.

Ja go używam do mycia procków i wszelkiej elektroniki i jest super, błyskawicznie i bez śladu paruje, usuwając wszelkie zanieczyszczenia bez śladu.

Edit:

Oznaczenie z etykietki:

Propanol-2 (Isopropanol) pure

C3H7OH

zawartość C3H7OH - min. 99,5 %

dodatki nierozpuszczlne pozostające po odparowaniu 0,002%

Edytowane przez DeTe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Consensus86

Wygląda na to, że masz inny stopień czystości. C3H8O to nie jest C3H7OH - starą pastę z powierzchnii GPU GeForce'a 6800GT bez problemu usunął, błyskawicznie wyparowując więc wydaje mi się, że nie będę miał z nim problemu.

Dzięki za fatygę sprawdzenia etykietki.

P.S. Czy WSZYSTKIE etykietki macie z takim samym oznaczeniem?

EDIT: Jesteś w stanie sprawdzić ile kosztuje u was 1L tego specyfiku którego ty używasz? Mój kosztował dokładnie 20zł i 98gr. Jeżeli będzie droższy o kilka zł to wtedy pewnie mój ma mniejszy stopień czystości.

Edytowane przez Consensus86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DeTe - propanol i propylen to nie to samo.

C3H8O i C3H7OH to to samo, tylko inaczej zapisane

pure p.a. to pure pro analisi - po polsku chemicznie czysty (ch.cz.). Zamiast czyscic tym radiatory mozesz sie bawic w analize chemiczna :P. W zupelnosci wystarczylby Ci alkohol techniczny, zreszta znacznie tanszy.

Edytowane przez turtles5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Consensus86

Dzięki za odp. Sam walę głową w ścianę, że nie zauważyłem iż te dwa wzory to jest to samo tylko jedno H wyciągnięte. Mam rozumieć, że do czyszczenia mi to w zupełności wystarczy, iż nawet coś o mniejszym stopiu czystości by wystarczyło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie "czysty do analizy"??? czyli cz.d.a.

1545968[/snapback]

Niby tak by wychodzilo, ale z drugiej strony w mojej ksiazce do chemii analitycznej pro analisi jest w tej samej kolumnie co ch.cz.

Dzięki za odp. Sam walę głową w ścianę, że nie zauważyłem iż te dwa wzory to jest to samo tylko jedno H wyciągnięte. Mam rozumieć, że do czyszczenia mi to w zupełności wystarczy, iż nawet coś o mniejszym stopiu czystości by wystarczyło?

1546177[/snapback]

Tak, wystarczylby alkohol techniczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o rozpuszczalniku? Nadaje się to to? Miałem tylko to pod ręką wyczyściłem nim Bartka i QVC-100Cu+ i po założeniu miałem w idle 34*c a w stresie 39*c. CPU posmarowałem AS5, następnego dnia w bardzo podobnych warunkach w idle było już 39*c :( Dzisiaj mam 45*c ale temp wew. budy jest o jakieś 4*c większa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi