Skocz do zawartości
Gość fredus

Jak Nałorzyć Paste Termoprzewodzącą Ze Srebrem?

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka wszytskim!

Mam pytanko co do nakładania pasty termoprzewodzacej Arctic silver 5, jest dużo sposobów ,,ziarnka ryżu,, i takie tam czy lepiej jest poprostu nałorzyc paste i rozprowadzić ją np kartą kredytową aha i jeszcze jedną co to jest heat-spreder w prockach Intela bo podobno tam trzeba nałorzyc paste a potem przycisnąc ją radiatorem przy tej metodzie. Chodzi mi poprostu oto jak i jakim sposobem najlepiej nałorzyć paste ze srebrem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozprowadzanie pasty jest najgorsza rzecza jaka mozna zrobic.

dajesz troche na rdzen albo na srodek i ladnie rownomiernie dociskasz i jest git.

ale jak chcesz to zrob test. rozsmaruj sprawdz temperatury po wygrzaniu pasty, wyczysc, daj na srodek, wygrzej i sprawdz.

bedziesz wszystko wiedzial B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja daje troche na srodek i przykrecam radiator. Na wiekszych rdzeniach/HS czasami rozmazuje palcem

1543575[/snapback]

Powinienes robic dokladnie odwortnie - na malych rdzeniach smarowac, a na duze dawac kropke i przyciskac (bron Boze nie podnosic zeby sprawdzic czy sie dobrze rozplynelo bo trzeba powtorzyc czynnosc).

Edytowane przez IamWeasel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po rozsmarowaniu pasty na całej powierzchni dużego heat spreadera i nałożeniu radiatora między proc a radiator dostają się drobiny powietrza, które oczywiście pogarszają przewodnictow cieplne. Tą technikę poleca np. Arctic Silver.

Hmm ale jak widac na zdjeciu jak da sie tylko kropke to po docisnieciu nie pokryje calej powierzchni tylko tak na oko z 80% wiec na jedno wychodzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczyłem instrukcje na arcticsilver.com i widze ze na procki Pentium 4 (ja taki mam ) trzeba nałorzyć troche na środek i przycisnąć ale z tego co widac to pasta jest na ok 80% rdzenia a nie na całym tak ma być?? noi podobno z tym rozprowadzaniem pasty po rdzeniu np.kartą kredytową to podczas tego morze dostac sie powietrze :-| więc co...radzicie żeby nałorzyć na środek troche i przycisnąć rdzeniem?? PLEASE PROSZE O ODPOWIEDZ BO TO JEST PASTA ZE SREBREM I NIE CHCE ŻEBY SIE PRZYPADKIEM DOSTAŁA MIĘDZY DWA MOSTKI :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WAFER a ty co radzisz?? ,,ziarnko ryżu,, czy rozprowadzic paste kartą kredytową?? BARTEZJUSZ a jaką pastą to robiłes i na jakim procku i co ty radzisz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WAFER a ty co radzisz?? ,,ziarnko ryżu,, czy rozprowadzic paste kartą kredytową?? BARTEZJUSZ a jaką pastą to robiłes i na jakim procku i co ty radzisz??

1544245[/snapback]

as5

na swoim procku

cieniutka wartwa po całym IHS równomiernie rozprowadzona a nie zadne tam "ziarenka" na srodek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziarnoko ryżu... No nie wiem... Instrukcje producenta swoje a doświadczenie swoje. Ja to robię tak, nakładam punktowo na cały procesor delikadnie cienką blaszką rozprowadzam równą warstwę (ma się te wprawę :)) potem przykładam radiator i delikatnie dociskająć ruszam nim w lewo i prawo w płaszczyźnie poziomej (bo tak komp leży :)) aż pasta się dokładnie rozprowadzi a powietrze zostanie wyciśnięte, po 24 godzinach powtarzam operację pokręcenia radiatorem bez odrywania go od procka bron boże!!! :wink:

Wynik PIV (ten co go spaliłem Voltami) osiągał niepodkręcony w stresie na boxowym chłodzeniu oprawionym AC3 temperaturkę max 44C. Taka moja dygresyjka :rolleyes: :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HOHO już sie w tym wszystkim pogubiłem :blink: PLEASE POWIEDZCIE SZCZERZE W KOŃCU DOBRA JEST TA METODA Z ROZPROWADZANIEM PASTY PO JADRZE PROCESORA KARTĄ KREDYTOWĄ itp? no bo jedni muwią że przy tej metodzie może dostac sie powietrze do pasty i pogorszyc odprowadzanie ciepła :angry: ale znowu przy metodzie ziarnka ryżu cały rdzeń jest nie przykryty itd. a na stronie arcticsilver.com jest pokazane ,,ziarnko ryżu,, a znowu panowie z cooloing.pl zalecają metode z rozprowadzaniem pasty kartą kredytową WIĘC PLEAS KTO JEST ZA METODA Z KARTĄ KREDYTOWĄ A KTO ZA ZIARNKIEM RYŻU?? <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm higeniczna nie koniecznie bo moze sie porwac o krawedzie jadra/radiatora i tylko syfu zostawi. Najlepiej takie ni waciki ni szmatki do demakijazu. Takie kolka ;) Nasaczyc to acetonem i trzec. Bardzo dobre do usuwania glutow z radiatorow intela.

Co do pasty to ja nakladam troszke wiecej niz ziarenko ryzu i efekt jest taki sam lub lepszy jak po rozsmarowywaniu. Pare razy zakladalem to wiem juz mniewiecej ile trzeba zeby nie wyplynelo bokami ;)

Ps. Popraw byka z "nalorzeniem" w temacie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co kraj to obyczaj, tak właściwie to każdy ma swój NAJLEPSZY sposób, jak zadajesz pytanie i widzisz, że obie metody są zadowalające dla różnych ludzi to po prostu wypróbój jedną i drugą. Sam stwierdzisz, która lepsza :)

Pozdrawiam

P.S. Ziarenko ryżu vs. karta kredytowa of koz

Edytowane przez brunneriusgreyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no chyba tak zrobie czyli wyprubuje obie metody tylko jeszcze jedno pytanko czy pasta Arctic Silver 5 przewodzi prąd?? bo jak sie niedajboże dostanie pod mostki w moim Pentium 4 to bedzie grrrr. we wszytkich sklepach pisze że nie przewodzi prądu ale jest to na 100% pewne?? ktos jeszcze pisał że w Pentium 4 trudno cos spalic z pastą na srebrze :D WIĘC PROSZE O OPINIE :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi