Skocz do zawartości
remikk

Płyta Abit Is7 Z Wolno Kręcocym Się Wentylem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Płyta Abit IS7

Jutro idę zobaczyć. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć wentylator na chipsecie chodzi bardzo wolno, hałasuje itp. Nie ma możliwości wymiany na taki sam.

Czy po odłączeniu jego nie spali się chipset ?

co radzicie ? sprzęt nie jest kręcony chodzi na defaultowych ustawieniach.

Edytowane przez remikk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wszystkie ragiatorki z wiatraczkiem chlodzacym nb podlegaja szybkiej wymianie na pasywnego zalmana niebieskiego ;)

1544180[/snapback]

rozumiem, że spokojnie mogę zastosować tego TUTAJ

Mam nadzieje, że uda mi się stary odkleić. I nie będzie żadnych jazd w stylu wzrost temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nforce też się nieźle grzeje ;) Wiadomo, że na NB musi być chłodzenie ja na pewno dużo ryzykowałem i nie radze remikk'owi żeby olał tą sytuację bo i tak nic mu się nie spali. Być może się spali ale u mnie na szczęście do tego nie doszło. :D

Myśle, że przeczyszczenie porządnie tego coolerka powinno polepszyć sprawe, pewnie dużo kurzu w nim jest i dlatego spada na wolne obroty.

Edytowane przez sigard

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc zrobiłem w następujący sposób. Sprawdziłem temperatury z odczytu z biosu z odlaczonym wentylem oraz wlaczonym kręcocym się wolno i halasujacym.

Byly tam w Biosie oznaczenia PWM Temp oraz System TEmp nie wiem ktore odpowiadaja temu, ale PWM kojarzylo mi sie z zasilaczem ale tam nie ma podlaczonego zasilacza z czujnikiem i w kazdym badz razie mial on okolo 42 stopni bez wzgledu na to czy odlaczylem czy podlaczylem wentylator. natomiast system temp mialo okolo 37. Speedfanem takze sprawdzilem i podobnie bylo.

Nie wiem czy dobrze odczytywalem, a moze wcale tam nie ma zadnego czujnika temperatury ??

Wyczuwalem takze reka radiator i ciut delikatnie byl cieplejszy jak odlaczony byl wentylator. Ale mowie temp sie nie zmienily, jesli dobrze odczytywalem

A plyta to IS7-e dokladnie.

Zostawilem odlaczony wentylator z zastosowaniem wentylatora w bocznej częsci obudowy, który mniej więcej bezposrednio wieje na radiator. Mam nadzieje, ze bedzie oki.

DeMaster14 to za ile chcesz go mi upchnąc :P za piwo ? :P

Edytowane przez remikk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma czujnika temp nb, system = obudowa, PWM = mosfety

1545453[/snapback]

Hmm. To co w takim przypadku ?

Można ryzykować tak jak ja zaryzykowałem ?

Poza tym ten radiator Zalman niebieski ma inne zaczepy i nie ma go jak przymocować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi