remikk Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 (edytowane) Witam Płyta Abit IS7 Jutro idę zobaczyć. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć wentylator na chipsecie chodzi bardzo wolno, hałasuje itp. Nie ma możliwości wymiany na taki sam. Czy po odłączeniu jego nie spali się chipset ? co radzicie ? sprzęt nie jest kręcony chodzi na defaultowych ustawieniach. Edytowane 12 Lipca 2005 przez remikk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 wolno to on się nie kręci, kręci się on szybko ~5000-6000 rpm. Zalman niebieski starcza więc ten też raczej powinien ale pewny nie jestem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remikk Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Ja mówię, że zaczął się wolno kręcić i hałasować, a czasem nawet stawać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsoushi Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 jak wszystkie ragiatorki z wiatraczkiem chlodzacym nb podlegaja szybkiej wymianie na pasywnego zalmana niebieskiego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeMaster14 Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Ja mam zamontowany na chipsecie radiator revolteca blue i spokojnie starcza.Chcesz to oddam ci moj nie potrzebny orginalny wiatraczek Abita(za bardzo drobna sumke). :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remikk Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 jak wszystkie ragiatorki z wiatraczkiem chlodzacym nb podlegaja szybkiej wymianie na pasywnego zalmana niebieskiego ;) 1544180[/snapback] rozumiem, że spokojnie mogę zastosować tego TUTAJ Mam nadzieje, że uda mi się stary odkleić. I nie będzie żadnych jazd w stylu wzrost temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 stary zdejmiesz bez problemu :) a ten zalman w zupełności starcza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sigard Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Ja swój wiatraczek przeczyściłem sprężonym powietrzem i się kręci :) Przez miesiąc chipset wogóle nie był chłodzony bo wiatraczek od abita się nie kręcił. Jakoś nic się nie spaliło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 spojrz na to ze Ty masz inny chipset niż remikk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sigard Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 (edytowane) nforce też się nieźle grzeje ;) Wiadomo, że na NB musi być chłodzenie ja na pewno dużo ryzykowałem i nie radze remikk'owi żeby olał tą sytuację bo i tak nic mu się nie spali. Być może się spali ale u mnie na szczęście do tego nie doszło. :D Myśle, że przeczyszczenie porządnie tego coolerka powinno polepszyć sprawe, pewnie dużo kurzu w nim jest i dlatego spada na wolne obroty. Edytowane 13 Lipca 2005 przez sigard Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radeon Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 przy takim "oc" jak w sygnaturce to napewno wystarczy sam radiator Abita bez wentylka ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remikk Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 (edytowane) No więc zrobiłem w następujący sposób. Sprawdziłem temperatury z odczytu z biosu z odlaczonym wentylem oraz wlaczonym kręcocym się wolno i halasujacym. Byly tam w Biosie oznaczenia PWM Temp oraz System TEmp nie wiem ktore odpowiadaja temu, ale PWM kojarzylo mi sie z zasilaczem ale tam nie ma podlaczonego zasilacza z czujnikiem i w kazdym badz razie mial on okolo 42 stopni bez wzgledu na to czy odlaczylem czy podlaczylem wentylator. natomiast system temp mialo okolo 37. Speedfanem takze sprawdzilem i podobnie bylo. Nie wiem czy dobrze odczytywalem, a moze wcale tam nie ma zadnego czujnika temperatury ?? Wyczuwalem takze reka radiator i ciut delikatnie byl cieplejszy jak odlaczony byl wentylator. Ale mowie temp sie nie zmienily, jesli dobrze odczytywalem A plyta to IS7-e dokladnie. Zostawilem odlaczony wentylator z zastosowaniem wentylatora w bocznej częsci obudowy, który mniej więcej bezposrednio wieje na radiator. Mam nadzieje, ze bedzie oki. DeMaster14 to za ile chcesz go mi upchnąc :P za piwo ? :P Edytowane 13 Lipca 2005 przez remikk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 nie ma czujnika temp nb, system = obudowa, PWM = mosfety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remikk Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 nie ma czujnika temp nb, system = obudowa, PWM = mosfety 1545453[/snapback] Hmm. To co w takim przypadku ? Można ryzykować tak jak ja zaryzykowałem ? Poza tym ten radiator Zalman niebieski ma inne zaczepy i nie ma go jak przymocować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 można go przymocować na zaczepach od orginalnego coolera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...