Skocz do zawartości
Gość

Problem ze stabilnością.

Rekomendowane odpowiedzi

Zminiłem niedawno pamięć 1x 512MB DDR333. No i wtedy zaczęły się moje problemy. Pamięci zostały przetestowane [na standardowych ustawieniach 'by SPD'] programem memtest. W cięgu nocy zdążył przejść cały test 20 razy. Nie wykrył ani jednego błędu.

Jak więc wytłumaczyć, że Windows [98se] przy ustawieniach DDR266 pracuje stabilnie, a przy domyślnych się wiesza dość często.

Płyta jest na chipsecie VIA KT333 [Dokładnie jest to Biostar M7VIP].

Wiecie co może być przyczyną??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może asynchroniczne taktowanie procka i pamięci na tej płycie nie działa poprawnie. Sis 735 miał też tą wadę.

Wcale bym sie nie zdziwił gdyby tak było. Ale dziwne jest to że w takim razie pamięć przechodzi bez błędów testy na tych samych ustawieniach na których się w windowsie wywala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to Windows nie lubi takich ustawień, chociaż wątpię, nie mam pojęcia dlaczego tak jest. Faktem jest że przez asynchroniczne ustawienie nie uzyskasz dużo większek wydajności (jest to jakieś 2-3% - sprawdzałem na mojej płycie). Tak że lepsze efekty uzyskasz podkręcając procka razem z ram'em - oczywiście na synchronicznym taktowaniu.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że to niewiele wydajności, ale dlaczego miałbym z tego nie korzystać, skoro mam takie pamięci.

Ok. Spróbuję upgrade biosu i zmianę systemu i będę wtedy sprawdzał.

Co do OC, to ponieważ nie chcę nic popsuć to kilka ważnych pytań:

1. skoro płyta ma tylko dwa ustawienia taktowania pamięci [133 i 166] to czy zmiana fsb będzie dotyczyć róznież pamięci?

2. czy przestawiania fsb jest bezpieczne dla dysków IDE [i innych komponentów]? slyszalem o przypadkach zniszczenia dysku podczas podkręcania. czy to prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jeżeli ustawisz 133 to pamięci pracuja synchronicznie i zawsze MHz FSB są równe MHz pamięci ! Tryb 166 to takie FSB+PCI, np. dasz 140 FSB to pamięci będą pracować na 140+34/5 co da Ci jakieś 174/175 (razy 2 w trybie DDR)

2.Zależy jakie FSB i od obsługiwanych dzielników dla PCI.

Dysku raczej nie zniszczysz zupełnie "najwyżej" utracisz na nim dane ;)

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że to niewiele wydajności, ale dlaczego miałbym z tego nie korzystać, skoro mam takie pamięci.

Ok. Spróbuję upgrade biosu i zmianę systemu i będę wtedy sprawdzał.

Co do OC, to ponieważ nie chcę nic popsuć to kilka ważnych pytań:

1. skoro płyta ma tylko dwa ustawienia taktowania pamięci [133 i 166] to czy zmiana fsb będzie dotyczyć róznież pamięci?

2. czy przestawiania fsb jest bezpieczne dla dysków IDE [i innych komponentów]? slyszalem o przypadkach zniszczenia dysku podczas podkręcania. czy to prawda?

Duncan dobrze pisze, ale z tym dyskiem to przesadził, do PCI 37 nie powinno być żadnych problemów. Przy założeniu że dzielnik będzie 4 to możesz bez problemów ciągnąć FSB do 146-150.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duncan dobrze pisze, ale z tym dyskiem to przesadził, do PCI 37 nie powinno być żadnych problemów. Przy założeniu że dzielnik będzie 4 to możesz bez problemów ciągnąć FSB do 146-150.

Pozdr.

Ja patrze na to Xtremalnie :) - zobacz moje FSB ;)

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdr.

Pozdrawiam,

A nie masz czasem dzielnika 5.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdr.

Pozdrawiam,

A nie masz czasem dzielnika 5.

Pozdr.

Sorry, nie popatrzyłem w konfig i myślałem że masz 10,5x166. Ale przy 205 to nawet dzielnik 5 nie pomoże.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, nie popatrzyłem w konfig i myślałem że masz 10,5x166. Ale przy 205 to nawet dzielnik 5 nie pomoże.

Pozdr.

Wszystko działa OK 24/7 problemy zaczynają się powyżej 210 :twisted:

Ed:Jak zachowuje sie dysk zależy też od producenta, a Maxtory pod tym względem są niezłe :)

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...pamięć 1x 512MB DDR333...wiesza się dość często...

Wiecie co może być przyczyną??

Już poradziłem. Pomogło oczywiście podniesienie napięcia. Teraz wszystko stabilnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...