draven Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Tak jak w temacie, czy to oznacza, że ram do wymiany? :? Całe szczęście, jest na gwarancji... A może da się jeszcze coś z tym zrobić, chociaż wątpie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 memtest .... a w grach ? w markach i wogule wsio ok ? jak z O/C ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draven Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 O/C nie robiłem, w grach jest ok... ostatnio mam problemy z Battlefieldem 2, ale nie są one najprawdopodobniej spowodowane pamięcią... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soyo2 Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Ustaw timmingi na Auto,by SPD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draven Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 A jak się zmienia te timmingi? Szukałem w biosie, nie znalazłem.. :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 :rtfm: od czegos jest instrukcja. superPI na 16Mb przechodzi? 3dmarki konczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draven Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Super PI przechodzi bez problemu, 3d marka nie sprawdzałem (właśnie ściągam). od czegos jest instrukcja.Sprawdzałem w instrukcji, też nie ma. Widocznie GA-K8NF-9 nie ma tej opcji :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Gigabyte powienien to mieć. W głównym menu Biosu daj CTRL + F1. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draven Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Dzięki ajsi, znalazłem tą funkcję, ale Timingi były już ustawione na Auto (by SPD). Zobacze jeszcze ten 3dmark, ale to dopiero jak ściągne. Pozdrawiam także ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonoj Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 Zapewne RAM masz w dualu... Ja miałem podobnie, gdy włożyłem drugą kostkę, ale nie w Memtescie a w Goldmemie... Odkręć pamięć na 166 Mhz i daj timingi 2.5-7-3-3... Możesz jeszcze włączyć MIB 2 i ustawić Vcore na 1.4V (zyskasz kilka mhz na pamięciach i będziesz miał zegar proca@1910Mhz; daj na 1.4 a nie normal, gdyż przy normal będziesz miał napięcie na procu 1.62V)... Powinno pomóc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draven Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 Mógłbym spróbować, ale nigdy nie próbowałem bawić się w to całe podkręcanie - mam nadzieję, że niczym nie ryzykuję, zmieniając ustawienia na takie, jak podałeś? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonoj Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 Nie ryzykujesz, w końcu nie podkręcasz ale odkręcasz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draven Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 Mam kilka pytań... W sprawie tych timingów, które konkretnie mam zmienić? Bo tyle tam tego jest, że do końca nie wiem. Z tego co się orientuję mam timingi 8-3-3... czyli mam przestawić 8 na 7? W sprawie MIB 2 - co to jest? A tak btw. to tam na dole jest kilka opcji do wyboru (między innymi Twinmos/Twinmos), trzeba coś tam przestawiać? Teraz (na auto) ustawione jest jakoś dziwnie, skoro mam 2 kości twinmosa, to może to powinienem zmienić? Vcore na 1.4V czyli 1.400? (wolę się upewnić ;)) Nie wiem nie znam się :rolleyes:. Byłbym wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonoj Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 (edytowane) Nie wiem jak to u Ciebie wygląda (ja mam bios F6, a nie pamiętam jak było w starszych)... Zmień : Mem Clock na 166 Mhz; CAS - 2.5; Tcl - 7; Trcd - 3; Trp - 3; (patrz na skróty w nawiasach) Po tych zmianach masz 2.5-7-3-3. M.I.B. 2 = Memory Intelligent Booster 2 (czy jakoś tak) - przyspiesza pamiięć (i nie tylko ;)). Zmień z Auto na Enable i wybierz Twinmos'a. VCore - 1.400v. Mam nadzieje, że to Ci pomoże... Dobrym testem dla kompa jest również SP2004 (tu masz link : http://sp2004.fre3.com/sp2004exe_050330.cab.). Rozpakuj, wybierz BLEND i uruchom... Zrób to przed tymi zmianami co wyżej napisałem (po ok. 15-20 min. pewnie wywali błędy), a potem dokonaj wspomnianych zmian w biosie i uruchom raz jeszcze... Poczujesz różnicę ;) Edytowane 15 Lipca 2005 przez simonoj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...