Skocz do zawartości
draven

Ponad 40000 Błędów W Memtest-32

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne RAM masz w dualu... Ja miałem podobnie, gdy włożyłem drugą kostkę, ale nie w Memtescie a w Goldmemie... Odkręć pamięć na 166 Mhz i daj timingi 2.5-7-3-3... Możesz jeszcze włączyć MIB 2 i ustawić Vcore na 1.4V (zyskasz kilka mhz na pamięciach i będziesz miał zegar proca@1910Mhz; daj na 1.4 a nie normal, gdyż przy normal będziesz miał napięcie na procu 1.62V)... Powinno pomóc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka pytań...

W sprawie tych timingów, które konkretnie mam zmienić? Bo tyle tam tego jest, że do końca nie wiem. Z tego co się orientuję mam timingi 8-3-3... czyli mam przestawić 8 na 7?

W sprawie MIB 2 - co to jest? A tak btw. to tam na dole jest kilka opcji do wyboru (między innymi Twinmos/Twinmos), trzeba coś tam przestawiać? Teraz (na auto) ustawione jest jakoś dziwnie, skoro mam 2 kości twinmosa, to może to powinienem zmienić?

Vcore na 1.4V czyli 1.400? (wolę się upewnić ;))

Nie wiem nie znam się :rolleyes:. Byłbym wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak to u Ciebie wygląda (ja mam bios F6, a nie pamiętam jak było w starszych)... Zmień :

Mem Clock na 166 Mhz;

CAS - 2.5;

Tcl - 7;

Trcd - 3;

Trp - 3;

(patrz na skróty w nawiasach)

Po tych zmianach masz 2.5-7-3-3.

M.I.B. 2 = Memory Intelligent Booster 2 (czy jakoś tak) - przyspiesza pamiięć (i nie tylko ;)). Zmień z Auto na Enable i wybierz Twinmos'a.

VCore - 1.400v.

Mam nadzieje, że to Ci pomoże...

Dobrym testem dla kompa jest również SP2004 (tu masz link : http://sp2004.fre3.com/sp2004exe_050330.cab.). Rozpakuj, wybierz BLEND i uruchom... Zrób to przed tymi zmianami co wyżej napisałem (po ok. 15-20 min. pewnie wywali błędy), a potem dokonaj wspomnianych zmian w biosie i uruchom raz jeszcze... Poczujesz różnicę ;)

Edytowane przez simonoj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi