Arael Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Problem jest bardzo denerwujący. Od pewnego czasu jestem zadowolonym posiadaczem monitorka LCD ViewSonic VP191b. Niestety, moje zadowolenie ogranicza się do rozdzielczości natywnej (a nie jest to wina monitora, który całkiem ładnie skaluje niższe rozdzielczości). Moja karta graficzna to ATI (niestety!:/) Radeon 9700. Podczas zmiany rozdzielczości na dowolną z puli standardowych (o proporcajch 4:3) obraz zostaje rozciągnięty do proporcji 5:4. W efekcie koła to nie koła, a elipsy. NIGDZIE w sterownikach nie da się tego zmienić. Denerwowało mnie to, ale olewałem problem i zaciskałem zęby... ...aż do chwili, gdy pomagałem znajomemu składać ostatnio nowy komputer, do którego przewidziany został GeForce 6600. Komputer ten zaopatrzony został w monitor LCD (smużący:/ SONY), więc mogłem porównać sytuację... LUDZIE!!! TO SKANDAL!!! POTRZEBNA FUNKCJA W STEROWNIKACH NVIDII JEST NA SAMYM POCZĄTKU LISTY OPCJI I AŻ KŁUJE W OCZY!!! Oto ścieżka do niej: Właściowości: Ekran -> Zakładka: Ustawienia -> Przycisk: Zaawansowane -> Zakładka: GeForce 6600 -> Lista rozwijana: GeForce 6600 Pierwsza opcja "Ustawienia płaskiego panelu cyfrowego" Ekran opcji: Opcje te umozliwiają określenie sposobu wyświetlania nieższych rozdzielczości na ekranie LCD. o Skalowanie ekranu za pomocą adaptera o Wyświetlanie pośrodku ekranu o Skalowanie monitora o Skalowanie ze stałym stosunkiem krawędzi ...to ostatnie to jest to, co chciałbym osiągnąć na moim Radeonie 9700. Szukałem po sieci i nic, ale wierzę, że to po prostu mój pech i jest jakieś rozwiązanie. Bo chyba nie jest tak, że wszyscy posiadacze Radeonów są skazani wcześniej czy później na elipsy i porozciągane gry??? Pomocy! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...