300FraYda Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Witam jestem poczatkujacym userem ale zarejetrowalem sie dawno i tylko czytalem co piszecie. Potrzebuje teraz porady odnosnie takiej sprawy. Mam siec lan na 25 osob zrobione kablem UTP 5 i na switchach planeta. Lacze jest 2/2 Mbit. Chodzi mi o to ze mozliwosci rozrostu sieci sa doskonale tylko administratorzy dalszych budynkow nie chca zezwolic na instalacje okablowania poniewaz budynki znajduja sie po 2 stronie ulicy. Jedyne rozwiazanie to podlaczyc ich radiowo. Chcialem postawic na dachu antene nadawcza o zasiegu 6 Km podlanczajac ja do AP ktory z kolei bylby wpiety do LAN'u. Potrzebuje porady odnosnie wybory AP i Anteny o takim zasiegu poniewaz moze okoliczni mieszkancy tez beda chcieli skorzystac. Mam na to okolo 2500 Zl. Chcialbym aby byl to sprzet o dobrej jakosci. Tzn nie chodzi o zawieszanie sie czy cos w tym rodzaju bo na Allegro sa urzadenia do resetowania o okreslonym czasie. Chodzi mi o prostote podlanczania, w miare latwa konfiguracje zeby obsluzyl jakies 50 osob. Mam nadzieje ze udzielicie mi informacji na ten temat. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 Jak 50 osob, to polecam sprzet firmy ORINOCO, najlepsza / ale i najdrozsza firma, ktora produkuje punkty dostepowe ze wszystkimi bajerami i do 70 userow powinna obsluzyc. Przy takiej ilosci osob nie ma co oszczedzac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...