draven Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 (edytowane) Ostatnio zauważyłem, że wentylator strasznie szumi przy uruchamianiu komputera (m/w do czasu bootowania dysków). Wcześniej chyba tak nie było :? (nie przypominam sobie). Poza tym podczas dłuższego grania w np. Battlefielda 2 czy GTA:SA cooler tak jakby przyspiesza przez kilka sekund, a potem nagle zwalnia, przyspiesza, znowu zwalnia i tak w kolko, aż do wylaczenia gierki (potem się uspokaja). Chciałem zmierzyć temp, ale gdy uruchamiam SpeedFan, program zaczyna testy, a potem nagle staje... pod okienkiem (tym białym z napisami) puste, a przyciski białe :mur: gdy próbuje przerwać, zawiesza kompa :mad: Nie wiem już co z tym zrobić... Acha, w biosie zaraz po uruchomieniu temperatura wynosi 40s. Komp jak w sygnaturce, boxowy cooler, bez dodatkowych wentyli w obudowie. Edytowane 14 Lipca 2005 przez draven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 Nie słyszałeś o tym, że A64 ma takie cos co reguluje pracę wyntyla? (nie pamiętam jak to się nazywało...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draven Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 (edytowane) Dzisiaj włączałem rano kompa (całą noc był wyłączony) i wentylator szumiał normalnie, potem grałem troche i po restarcie (przy instalce jakiegos softu) znowu szumiało. Domyślam się, że jest to spowodowane temp (no bo w sumie co innego to mogłoby być :)). Gdy podczas gry wentylator znowu zaczał "skakać" (patrz mój poprzedni post), zdjąłem ściankę obudowy i przestał. Chciałbym trochę obniżyć temp, a wolałbym nie zmieniać chłodzenia procesora (bałbym się, że zniszczę procesor), myślałem nad zamontowaniem wentylatora do obudowy. Tyle, że nie wiem gdzie najlepiej (aby chłodził procka najlepiej). Z tyłu, z boku czy z przodu? Myślę, że najlepiej było by z tyłu. Acha - i w związku z tym - czy montowanie takiego wentylatora to trudna sprawa? Bo nigdy tego nie robiłem, więc wolę się zapytać :rolleyes: I jeśli macie jakieś swoje typy wśród wentylatorów, to chętnie bym się z nimi zapoznał ;) Edytowane 15 Lipca 2005 przez draven Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 Dzisiaj włączałem rano kompa (całą noc był wyłączony) i wentylator szumiał normalnie, potem grałem troche i po restarcie (przy instalce jakiegos softu) znowu szumiało. Domyślam się, że jest to spowodowane temp (no bo w sumie co innego to mogłoby być :)). Gdy podczas gry wentylator znowu zaczał "skakać" (patrz mój poprzedni post), zdjąłem ściankę obudowy i przestał. Chciałbym trochę obniżyć temp, a wolałbym nie zmieniać chłodzenia procesora (bałbym się, że zniszczę procesor), myślałem nad zamontowaniem wentylatora do obudowy. Tyle, że nie wiem gdzie najlepiej (aby chłodził procka najlepiej). Z tyłu, z boku czy z przodu? Myślę, że najlepiej było by z tyłu. Acha - i w związku z tym - czy montowanie takiego wentylatora to trudna sprawa? Bo nigdy tego nie robiłem, więc wolę się zapytać :rolleyes: I jeśli macie jakieś swoje typy wśród wentylatorów, to chętnie bym się z nimi zapoznał ;) 1548595[/snapback] Strasznie trudna !! :lol: To przykręcenie czterech śrubek. A i jeden wentylator (własnie ten z tyłu obudowy) to IMHO absolutne minimum! Myślę, że Arctic Fan 3 TC to wystarczająco dobry wentylator, cichy, wydajny i właśnie przeznaczony do tyłu obudowy, a i niedrogi (ja kupiłem swój egzemplarz za 8 PLN. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...