Skocz do zawartości
draven

Dziwne Zachowanie Chłodzenia Cpu

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zauważyłem, że wentylator strasznie szumi przy uruchamianiu komputera (m/w do czasu bootowania dysków). Wcześniej chyba tak nie było :? (nie przypominam sobie).

Poza tym podczas dłuższego grania w np. Battlefielda 2 czy GTA:SA cooler tak jakby przyspiesza przez kilka sekund, a potem nagle zwalnia, przyspiesza, znowu zwalnia i tak w kolko, aż do wylaczenia gierki (potem się uspokaja).

Chciałem zmierzyć temp, ale gdy uruchamiam SpeedFan, program zaczyna testy, a potem nagle staje... pod okienkiem (tym białym z napisami) puste, a przyciski białe :mur: gdy próbuje przerwać, zawiesza kompa :mad:

Nie wiem już co z tym zrobić...

Acha, w biosie zaraz po uruchomieniu temperatura wynosi 40s.

Komp jak w sygnaturce, boxowy cooler, bez dodatkowych wentyli w obudowie.

Edytowane przez draven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj włączałem rano kompa (całą noc był wyłączony) i wentylator szumiał normalnie, potem grałem troche i po restarcie (przy instalce jakiegos softu) znowu szumiało. Domyślam się, że jest to spowodowane temp (no bo w sumie co innego to mogłoby być :)).

Gdy podczas gry wentylator znowu zaczał "skakać" (patrz mój poprzedni post), zdjąłem ściankę obudowy i przestał.

Chciałbym trochę obniżyć temp, a wolałbym nie zmieniać chłodzenia procesora (bałbym się, że zniszczę procesor), myślałem nad zamontowaniem wentylatora do obudowy. Tyle, że nie wiem gdzie najlepiej (aby chłodził procka najlepiej). Z tyłu, z boku czy z przodu? Myślę, że najlepiej było by z tyłu.

Acha - i w związku z tym - czy montowanie takiego wentylatora to trudna sprawa? Bo nigdy tego nie robiłem, więc wolę się zapytać :rolleyes:

I jeśli macie jakieś swoje typy wśród wentylatorów, to chętnie bym się z nimi zapoznał ;)

Edytowane przez draven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj włączałem rano kompa (całą noc był wyłączony) i wentylator szumiał normalnie, potem grałem troche i po restarcie (przy instalce jakiegos softu) znowu szumiało. Domyślam się, że jest to spowodowane temp (no bo w sumie co innego to mogłoby być :)).

Gdy podczas gry wentylator znowu zaczał "skakać" (patrz mój poprzedni post), zdjąłem ściankę obudowy i przestał.

Chciałbym trochę obniżyć temp, a wolałbym nie zmieniać chłodzenia procesora (bałbym się, że zniszczę procesor), myślałem nad zamontowaniem wentylatora do obudowy. Tyle, że nie wiem gdzie najlepiej (aby chłodził procka najlepiej). Z tyłu, z boku czy z przodu? Myślę, że najlepiej było by z tyłu.

Acha - i w związku z tym - czy montowanie takiego wentylatora to trudna sprawa? Bo nigdy tego nie robiłem, więc wolę się zapytać :rolleyes:

I jeśli macie jakieś swoje typy wśród wentylatorów, to chętnie bym się z nimi zapoznał ;)

1548595[/snapback]

Strasznie trudna !! :lol:

To przykręcenie czterech śrubek.

A i jeden wentylator (własnie ten z tyłu obudowy) to IMHO absolutne minimum!

Myślę, że Arctic Fan 3 TC to wystarczająco dobry wentylator, cichy, wydajny i właśnie przeznaczony do tyłu obudowy, a i niedrogi (ja kupiłem swój egzemplarz za 8 PLN.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi