Skocz do zawartości
Konwerro

Chieftec 306w Df Przeciążony Czy Jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś miesiąc temu wyjełem wtyczkę zailającą płytę i zaobserwowałem ze plastik przy czerwonych przewodach (wszystkich czterech) jest lekko brązowy. Trosze mnie to zastanowiło... komp chodzi prawie nieustannie, jest gorąco a ja mam zamkiniętą obudowe i zadnych dodatkowych wentyli...Od nagrzania sie tak zrobiło.

Ostatnio mi komp coś niestabilnie pracował iweć pmyślałem ze czas na wentle w obudowei bo gorąco za oknem. Kupiłem wentyle dzisiaj, znowu wyciągam wtyczkę i wyciągnać nie mogę! Udało się po chwili ale te owe cztery PINy przy czerwobych kalblach były ZWĘGLONE!

Czy to w ogóle możliwe czy mi sie przydarzył cud?

Czy mam jakąś linie przeciążoną czy co ze tak mi sie stało?

Wymieniłem już wtyczkę(ten plastik) a cztery zjarane wtyczki wymieniłem na dobre i oczyściłem styki na mobo.

Boje sie tylko czy znowu mi sie coś takiego nie przytrafi czy moze zacząć myśleć o nowy PSU?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymień, mi się co prawda kable poza zasilaczem nie topiły, ale w środku tak. Może ten zasilacz nie jest zły, ale ma problemy z temperaturą przy dochodzącym do nominalnego obciążeniu.

Edytowane przez btal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie działa, nie narzekam ale co jaki8ś czas zdarza sie komp zawieścić.

Co ciekawe nie pod obciążeniem tylko jak zostwiam kompa na noc jak coś sciągam, włączam rano monitor i czarny ekran widze, dysk nie pracuje.

Jak w tej chwili wygląda wtyczka? Nie weim, nie zaglądałem.

Niestety nie mam dodatkowego zasilania na płycie a procek trosze Watów ciągnie :(

P.S.

Płyta jest na gwarancji tylko nie weim czy już jej nie staciłem bo na chipset założyłem duży radiator Zalmana a stary z NB na SB. Stary z SB pociełem i poprzykyklejałen na mosfety. Ktoś sie orientuje w tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jest przeciążona to by wszystko wyjaśniało.

Ale z tego co pamiętam to jak mierzyłem napięcia i podlączyłem miernik pod czarny i czerwone to mi pokazywało CHYBA 12V a nie 5V. Coś mi sie pomyliło?

Fajnie, czyli gwarancja na płyte poszła sie j***** i na zasilacz też bo zminiłem w nim wentyaltor na PAPSTa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jest przeciążona to by wszystko wyjaśniało.

Ale z tego co pamiętam to jak mierzyłem napięcia i podlączyłem miernik pod czarny i czerwone to mi pokazywało CHYBA 12V a nie 5V. Coś mi sie pomyliło?

Fajnie, czyli gwarancja na płyte poszła sie j***** i na zasilacz też bo zminiłem w nim wentyaltor na PAPSTa.

1659170[/snapback]

Tak nie masz juz gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi